Moj profil

Cool Chef mjeseca studenog - Sneca

Ako život treba doživjeti kao polupraznu ili polupunu čašu, za nju je uvijek ovo drugo. Sebe svrstava među ljude, koji se ponekad osjećaju lijepo i zadovoljno, ponekad loše i iznervirano, na poslu, u kući, s djecom, mužem i svim ostalim životnim stvarima, a u svemu tome Coolinarika joj predstavlja oazicu mira, mjesto opuštanja i upotpunjavanja jednog od svojih hobija ili afiniteta, kuhanja u kojem će i nadalje uživati.

Majstorica Sneca dovoljno nas je dugo stavljala na muke svojim specijalitetima i sad je krajnje vrijeme da se o njima na glas progovori. Sneca učiteljica, kako ju nazivate, za svoje recepte dobiva od vas čiste petice! Pedagog, poznavatelj dječjih duša, čovjek koji djecu jako voli i uvažava, dojmila vas se, osim svojim kulinarskim postignućima, i načinom na koji komunicira! Kad treba ozbiljno tu je, a kad je šala u pitanju, također. Čarobnica od pera, Sneca piše i ilustrira priče za djecu, a sprema i novi strip, pa stoga pažljivo proučava karaktere (tko zna ko bi se sve u njemu mogao naći 😉 ). Ponosna majka jednog glazbenika, koji je raviolojedac prve kategorije (na mamu) i ne voli mrkvu niti tikvice, ali kad ih mama izmiksa u krem juhu ili nareže na julienne i napravi "kineza", ne zna stati.

Kad se prisjeća svog djetinjstva, kaže za sebe da joj ni vrag nije bio ravan dok se spuštala biciklom niz stepenice (ali slomljena ključna kost dovoljan je bio razlog da otada niz stepenice silazi isključivo pješice), a spominje i da je imala "Bendžu- dvotočkaša". Sneca je ranoranilac jer joj je žao da joj propadne dan. Prva jutarnja kava mora biti crna, domaća, jer se Sneca voli "tresnuti" kofeinom.

Ne voli zavjese i nema ih, kao niti tepiha. Ali zato obožava stolnjake. Jer zbog onoga što na njih stavi vaše reakcije mogu se poistovjetiti s onima sretnih psića – opijeni mirisom i izgledom, ližete prste pa i dok na njima nema ništa. U moru njenih finih recepata na Coolinarici, samo printate one koje još morate isprobati. Tu su i svjedočanstva onih koji isprobavaju njezinu kuhinju, iz koje izlaze stvari besprijekorne, fine i ukusne. Kad pogledate sastojke i pripremu, bez ustrezanja možete reći "Sve volim, sve imam, sve umijem!". Prožimanjem okusa, pri čemu su svi sastojci dostupni, nastaju nekonvencionalne kombinacije koje će kod vaših tradicionalista proći ko od šale. Recepti vas privlače već samim nazivom, a egzotike unosi taman dovoljno da se postigne pravi šmek. Ne samo ljubitelji egzotičnih ukusa, već i pobornici klasike i domaće tradicije, ocjenjuju njezina jela izvrsna: obratite pažnju na Kupus na kineski način, Japansku marinadu, Japanski omlet, voli ona i curry, Piletinu Toscana, Čili supu koja vas diže iz mrtvih... Ako želite napraviti nešto novo, zanimljivo, a jednostavno, onda se odlučite za Pekinšku salatu koja se može mazati na kruh i peciva, na krekerima je fenomenalna, mogu se puniti korpice, a odlična je i u tortiljama. Dopada vam se taj sklad slanog/slatkog/ljutog, pa od egzotičnih recepata još voli i Pirinač s piletinom u egzotičnom sosu i Junetinu na indonežanski način. A kad i stavi nešto slano, za desert odmah tražite i nešto slatko. Njezine kolače domoroci pojedu brzinom svjetlosti, ovaj pekmez u kući zovu "ljubavni", a zbog njegovog tajnog sastojka i načina pečenja svoje ste recepte pekmeza pobacali u vodu i ostavili samo ovaj! Koliko puta ste isprobali ovu pjenastu fantaziju, a ovakva se torta mora debelo zaslužiti i ne pravi se za bilo koga... Oblatne (iliti pišinger) obožava od malena, sa svim mogućim filovima! Napominje još i da je svaka čokoladna torta mnogo ukusnija ako se pomiješaju mliječna i tamna čokolada. Uglavnom, ono što ona spremi, ne bi se ljutili kad bi tako nešto donijela sa sobom kad pođe s vama na kavicu ili u krajnjem slučaju poslala DHL-om.

Slikama živopisnih, stopljenih toplihboja i detalja jednostavno vas mami na isprobavanje ili na rješavanje zagonetke kakvog li je ovo okusa, npr. obično varivo, a slika vanzemaljska. Njima vam šalje i raznorazne čestitke, a slikama se poslužila i da nam pobliže dočara svoj grad kroz jednu jutarnju šetnju.

Snecu pratite i na Forumu, najčešće ćete je naći u Klubu sretnih kuharica, u Čitaonici, na Montignacu, Što na um, to na drum,  a ukoliko još niste zamijetili, otvorila nam je i novu temu "Kuvar za početnike". Kad ode na odmor, jedva dočekate da se vrati kako bi uvela malo reda ovdje iako i ondje misli na svoje cool prijateljice

Nema kod nje polemike, kritike ili negative – ona poštuje svačiji izbor i pravo da se svatko ponaša prema svojim uvjerenjima jer se njezin integritet ničime ne narušava. Podsjeća nas da su neka ponašanja jednostavno dio naše prirode i iz tog razloga nije uvijek lako izaći na kraj sa samim sobom! Za godina svog boravka na Coolinarici, prijatelja je uistinu stekla, i to ne samo virtualnih i onih koje bi voljela upoznati uživo, već i one koji su joj definitivno uljepšali život. Kad si Sneca poželi novi auto, cool prijatelji priskaču u pomoć. S vama se iskreno veseli vašim postignućima - kulinarskim ili fotografskim ili dobitničkim. Vaši pozitivni komentari, komplimenti i slike isprobavanja njoj su veliki kao kuća, a nadamo se da će joj takav biti i ovaj mjesec cool chefovanja. 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.