Moj profil
Cool chef mjeseca ožujka – Mema
Cool chef mjeseca ožujka – Mema

Cool chef mjeseca ožujka – Mema

Inspiracije za nove recepte joj ne nedostaje. Ideje stižu iz obiteljske riznice recepata, od prijatelja, iz njenog vrta i voćnjaka, a tu je i čarobna tekica. :) Sve zabilježeno suprugovim fotoaparatom.

Naša draga penzionerka Mema je Cool chef mjeseca ožujka. Iako će mnogi reći, i biti u pravu, da se to trebalo dogoditi i ranije, mišljenja smo da za takvu titulu nikad nije kasno.

Rodom Goranka, po prebivalištu Križevčanka, član je našeg Cool kluba već 16 mjeseci kojeg je obogatila sa 158 recepata, 1339 slika, 3317 komentara i 123 taga.

Kuhinja je za nju raj iz kojeg izlaze prave delicije koje se ne prepuštaju zaboravu, pa tako možemo u Meminoj zbirci recepata pronaći recepte njene bake Agneze za Goranski nadjev na goršečki način, Salatu od mahuna i kuhanog mesa, Varivo od mladog graha i kukuruza, Kimljovaču, pripremu Domaće kisele repe, Nadjevena teleća prsa od djeda iz Lienza u Austriji, zatim mamine recepte za Žele od jagoda, Salatu od cvjetače na stari način, Paprike kuhane u ulju i Ričet na goranski način, a tu su i recepti svekrve Terezije poput Juhe od melise, Tomaša, Bakine slatke salame, Prokulica u tijestu uz piletinu pod parom i Zelenih oraha u rakiji. Hvale vrijedna stoljetna obiteljska zbirka recepata se nastavlja pa su se isprobali i recepti mlađe generacije kao što su recepti starije snahe Mire za Micin kolač i Zapečeni kelj s mljevenim mesom.

Inspiracije za nove recepte joj ne nedostaje. Ideje stižu od prijateljice Sonje iz Samobora za Samoborski ambasador, najisprobavaniji recept od drugih Coolinaričara, od vikendaške susjede Danice za Govedinu sa suhim voćem, zatim Pire od graška s hrenom od obitelj Bukovac iz Delnica ili Zimska salata od prijatelja Ivice.
A tu je i čarobna tekica koja čuva riznicu isprobanih i neisprobanih recepata poput Jednostavne pite, Šećerne pite, Ružica od palačinki, Svatovskog paprikaša, Torte od gljiva, Juhe od mrkve i krumpira, Variva od tikvica na moj način i Kockica od krupice za juhu.

Njeni recepti su također podređeni sezoni i sazrijevanju povrća i voća u njenom vrtu i voćnjaku, pa imamo i zbirku recepata za zimnicu kao što su Domaći kiseli krastavci, Luk kozjak u octu, Cikla u staklenkama te Pekmez od trešanja i banana, Marmelada od kupina s narančom i čokoladom i Zimski džem od breskvi.
Osim svojih recepata isprobava i recepte drugih Coolinaričara, a i oni isprobavaju njene.

Njena sistematičnost i volja da podijeli svoje kulinarsko znanje očituje se i u slikama pripreme jela u čemu joj svesrdnu pomoć i podršku daje njen suprug koji sve pažljivo bilježi svojim fotoaparatom. Tako nas je podučila kako da pripremimo okruglice u ubrusu, ispržimo ćufte, razvijemo slatku savijaču, izrežemo svinjski kare, napravimo trake od krumpirova tijesta ili domaće rezance, pravilno izrežemo orahove trokute, pripremimo sirup od kupina ili jabučni ocat. Hvala im na tome.

Ne zaboravlja ni svoje Cool prijatelje kojima čestita blagdane i rođendane, a Coolinariku je počastila i posebnom rođendanskom tortom za 5. rođendan.

Stoga joj mi još jedanput čestitamo na tituli Cool chefa i želimo joj da sa suprugom i svojom obitelji uživa u potkalničkom kraju sa sjenicama i Micekom, a nas da i nadalje inspirira novim idejama i receptima kojih sigurno ne nedostaje u njenoj tekici. 🙂

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.