Moj profil
Četiri čarobna pravila koja garantiraju ljepotu i zabavu u blagdanskom domu
Četiri čarobna pravila koja garantiraju ljepotu i zabavu u blagdanskom domu

Četiri čarobna pravila koja garantiraju ljepotu i zabavu u blagdanskom domu

Okupiti drage ljude oko stola, uživati u gozbi, zabaviti se i, na kraju dana, zapjevati, smisao je božićnih blagdana. No stres koji dolazi par dana ranije, u predblagdansko vrijeme, dok se priprema, šopingira, zaboravlja nabaviti, nervira u gužvama, utrkuje s vremenom…. prijeti da će to sve pokvariti i da se više nećete niti veseliti tim lijepim trenucima.

Obrnut ćemo situaciju i razmisliti kako blagdane dočekati relaksirani, u lijepom, zabavnom okruženju, naravno s finim zalogajima. Imamo dobro pravilo, a trebat će nam i zvučnici za karaoke, no o tome nešto malo kasnije.

Zlatno pravilo 4P

Recept za dobro obavljen šoping koji štedi vrijeme, a i novac je 4P: popis, parking, ponuda i pos aparat na kojem veću kupnju možete rasporediti na rate. Pod stresom trošimo više novca i slabije kontroliramo trošak, a budući da je blagdanska kupnja podjednako i stres i izdatak, da ne govorimo o vremenu koje trošite na prečest odlazak u šoping, lakše ćete jednom kupnjom koju ćete razlomiti na više rata kontrolirati koliki iznos će vam mjesečno stizati na naplatu.

Raspodjela troška na rate putem pos aparata je posve jednostavna funkcija koristite li Zaba Visa karticu i možete kupovati i u trgovinama ili na webshopovima.

Obzirom na prigodu, lako je probiti planirani budžet pa zahvaljujući mogućnosti obročne otplate možete utjecati na period i iznos plaćanja.

Gotovina ili kartica

Ako želite sigurnu kupnju, kartica je uvijek bolja opcija iz niza razloga - od skupljanja duplih bodova do plaćanja na rate. Pa zar nije ugodnije po šoping centru hodati s karticom za koju samo vi znate PIN, nego s novčanikom punim novca.

Štoviše, ne morate ni pamtiti svoj PIN, pohranite ga u m-zabi! To je jedna od mnogobrojnih korisnih funkcija koju nudi ta mobilna aplikacija!

PIN kartice kojom želite platiti jednostavno provjerite u aplikaciji:

  1. Otključajte m-zabu PIN-om ili otiskom prsta  
  2. Kliknite na Kartice   
  3. Odaberite karticu čiji PIN želite pogledati    
  4. Odaberite PIN kartice

Jedino nemojte nasjedati na lažne “bankarske“ pozive koje vas traže pin -  iz banke vas garantirano taj ili bilo kakav drugi osobni podatak nikad neće tražiti!

Kartica je omogućila i online šoping, a njegovom pojavom sustavi sigurnosti plaćanja karticom postali su iznimno sofisticirani, stoga se i vi ponašajte odgovorno.

U božićni šoping s popisom

U kupnju je pametnije otići s popisom jer osim što ćete točno nabaviti sve što vam nedostaje, uštedjet ćete i vrijeme. Jednom kupnjom obavili ste pola posla. Popis namirnica će vam svakako poslužiti da se kroz police brže krećete i ciljano uzimate potrebne namirnice. Trošači vremena i novca je sve ono što inicijalno niste planirali kupovati ali vam je “zapelo za oko”.

Koristite li m-zaba aplikaciju u svakom trenu možete provjeriti koliko ste potrošili, a dobro se sjetiti i podesiti dnevni limit potrošnje - pa i to će sigurno pomoći da se u kupnji obuzdate! U svakom slučaju dobar limit čuva kućni budžet!

Božićni meni - poslužite se sami

Pravilu 4 P dodat ćemo još jedan važan P faktor - poslužite se sami. Fokusirajte se na pripremu hrane koju možete ranije pripremiti. Ono što većina u startu pogriješi je da potpuno krivo procijenimo količinu hrane, pretjerivanje je valjda svima usađeno u narav.

Osmislite jelovnik u kojem je hrana više buffet karaktera - tako će svatko lakše odabrati ono što voli i količinu koja mu paše. Umjesto pretjerivanja s količinom, užitku gozbe doprinesite ugodnim aranžiranjem hrane. Lijep pladanj ili stalak za tortu i kolače doprinijet će svečarskom užitku, a kasnije koristiti i za druge prigode. Kupnja nekog lijepog posuđa je u stvari dobra investicija.

Ukrasite bor, prozor, policu, stolicu…

Ako ste pristalica tradicionalnog ukrašavanja onda je raskošno okićen bor za vas jedini standard. Isto tako zimzelena grančica, božićni ukras, lampica i mašnica čine čudo u kombinaciji. Orašari, anđeli, dobroćudni gnomovi, samo su tu da pomognu kreirati prekrasno okićen prostor - uposlite ih!

Za štovatelje minimalizma, grana ukrašena lampicama ili papirni ukrasni bor kakav smo vidjeli u Ikei, dat će svoju čar.

Donesite svjetlo u svoj dom, pogotovo na stol

Lampice stvaraju čaroliju! Ako želite mali odmak od tradicije, blagdane smijete dočekati bez bora, ali nemojte bez lampica. One stvaraju taj topli ugođaj i daju šarm prostoru. Inspiraciju kako ukrasiti ambijent lako nađete u Ikeinoj ponudi, a mi donosimo nekoliko ideja.

Desert nakon deserta

Je li se ikada dogodilo druženje, pa makar bilo i božićno, a da je netko rekao neću palačinke?! Može na stolu biti i sto vrsta kolača, ali za palačinke s Lino Ladom će uvijek biti mjesta. Ili za vafle! Vafli su u zadnje vrijeme postali veliki hit i jako tražena slastica pa razveselite društvo s friško pečenom turom. Zgodan bordo vafl pekač koji će se odlično uklopiti u svaku kuhinju pronašli smo u Konzumu, plaćeno Zaba Visa karticom, a to znači dupli Multiplus bodovi. Uostalom vafl pekač je i odlična ideja za poklon.

Vrijeme je da zapjevamo

Tajna dobre gozbe, osim u hrani, je u dobroj muzici. Pa koliko god brinuli kako će vam ispasti francuska salata pobrinite se i da druženje prate ugodni zvuci - neka taj DJ što čuči u vama konačno napravi svoju playlistu i zavrti zabavu - WiFI zvučnici iz Konzuma dolaze s mikrofonom. A to znači samo jedno - božićne karaoke bit će šećer na kraju. Osim toga karaoke zvučnici su i odlična ideja za poklon - tko zna možda se baš u vašoj obitelji skriva neki novi Supertalent!

Gledamo filmove i jedemo kokice

Iako će blagdanska trpeza biti prepuna, zdjela s toplim kokicama će uvijek biti tražena roba! Na kraju dana, kad gosti odu, a vi sve počistili i pospremili, skuhajte si mirisnu šalicu čaja, zamotajte u dekicu i s friško napravljenim kokicama bindžajte božićne klasike.

Zgodan aparat za kokice naći ćete na odjelu kućanskih aparata u Konzumu. Hoćete li kokice napraviti samo s maslacem, ili pikant, preliti ih karamelom ili čokoladom, ostavljamo vam na izbor.

Promo članak