Moj profil

Bundevijada 2009.

Sve je krenulo pozivom od organizatorice da u sklopu predavanja o bundevama održim prezentaciju na temu: recepti od bundeva. Yes, yes... naravno da sam poziv prihvatila, što radi svoga zadovoljstva, što radi promicanja ove povrtnice u kulinarstvu.

Toliko boja, šarenila, sretnih lica, pjesme, plesa i bundeva na jednom mjestu još nisam vidjela, a znam ni mnogi koji su te subote, 10.10.2009. uspjeli doći na već tradicionalnu Bundevijadu održanu u Eko-centru PZ na Eko-imanju Mavrović u Sloboštini.

Bila je ovo šesta Bundevijada na istoj lokaciji koja iz godine u godinu izrasta u sve veću, ljepšu, sadržajniju i veseliju manifestaciju. Dokaz za to su nepregledne kolone automobila koje su se toga dana slijevale prema tom mirnom kutku Slavonije. Bundevijada je održana pod pokroviteljstvom MPRRR-a i Hrvatske turističke zajednice, a da se svi kući vratimo s lijepim pričama i utiscima te da nam još dugo ostanu svježi u pamćenju pobrinula se glavna organizatorica Marija Jurčević, voditeljica Eko-centra. Uistinu je svatko mogao vidjeti, čuti, naučiti i kušati nešto interesantno. Više od osamdeset izlagača došlo je u priliku da promovira svoje ekološke proizvode i promiče vrijednosti ruralnih prostora. Da ova Bundevijada dobije i međunarodni karakter pobrinuli su se izlagači iz nama susjednih država ponudivši vrlo bogat izbor svojih eko-proizvoda.

Bilo bi vrlo zahtjevno nabrojati kakve su se sve tikvice, tikve, bundeve i bundevetine mogle vidjeti, kupiti ili kušati toga dana. U prekrasnom sunčanom danu na velikom travnatom prostoru svojom ljepotom privlačile su poglede Hokkaido tikve, brojne muškatne tikve, teglice, patišoni, mini tikve, ukrasne tikvice i velike bundeve svih boja i oblika, jedna ljepša od druge. Na maštovito ukrašenim štandovima nudili su se brojni proizvodi od bundeva: bučino ulje, koštice, kolači, sokovi, džemovi, pekmezi, ali i brojni netikvasti proizvodi poput meda svih vrsta, ljekovitog bilja i njihovih pripravaka, krušaka, jabuka, kestena. Koliko je bilo ukrasa rađenih od i na tikvama nije moguće na papir ni prenijeti, ali svakako treba izdvojiti prekrasno ukrašene tikve iz Perua i Tanzanije, a vrlo interesantne bile su i teglice ukrašene decoupage (salvetnom) tehnikom.

Moju su pažnju, ali i mnogih drugih posjetitelja, privukli kreativci koji su za tu prigodu radili skulpture od slame. Tako su pred našim znatiželjnim očima velikom brzinom i spretnošću nastajale velike rode, naslonjači, fotelje... Odmah do ovih velikih kreativaca smjestili su se po godinama "mali" kreativci, koji su veeeliku bundevu marljivo oslikali u najveseliju bundevu na Bundevijadi. Da bi cijela manifestacija bila ne samo estetski dotjerana, već i obogaćena prekrasnim zvukovima, pobrinula su se kulturno-umjetnička društva, tamburaški sastav Duša bećarska i gost iz BiH prekrasnom izvedbom sevdalinki.

I kako to obično bude, pa šećer dođe na kraju, tako sam i ja s razlogom edukativni dio ostavila za kraj. Da, da, znam da obrazovanje, znanost i svi vidovi učenja ne zaslužuju to mjesto, nisu ni na Bundevijadi. Predavanja su obuhvatila: ekološki uzgoj bundeve, uzgoj bundeve golice u svrhu prerade, nutricionističke vrijednosti bundeva, pripremu nekoliko jela od bundeve u toku predavanja, zanimljivosti iz svijeta vezanih za bundeve ....i kojega li iznenađenja, moja malenkost bila je dio toga.

Sve je krenulo pozivom od organizatorice da u sklopu predavanja o bundevama održim prezentaciju na temu: recepti od bundeva. Yes, yes... naravno da sam poziv prihvatila, što radi svoga zadovoljstva, što radi promicanja ove povrtnice u kulinarstvu. Tako su se u tom malom mjestašcu, koje ni na zemljopisnoj karti pronaći ne možete, čule riječi: Coolinarika, Australija, Kanada, Koprivnica, Čakovec, Slavonski Brod, Zagreb, Korčula, Italija... Kako sam bila ponosna izgovarajući ih. Za tu prigodu prezentirala sam oko tridesetak recepata, dio svojih, a dio (uz dozvolu) vaših recepata, dragi moji kulinaričari i pripremila oko 50 CD-a s prezentacijom i receptima, kao poklon poklonicima bundeve.

Po završetku bila sam zadovoljna i ja, a sudeći po komentarima i oni koji su željeli toga sunčanog dana sjediti u "klupama" i slušati. Na jednu opravdanu primjedbu gospođe iz prvoga reda kako bi bilo dobro da sam i njih "testirala" svojom Baklavom od tikvi, dala sam obećanje da ću to sljedeće godine svakako učiniti, a do tada bacam se na kuhanje, jer tikve naprosto zovu i izazov su za još kreativnije recepte i još veće kulinarske užitke. Pridružite mi se u tome!!!

Autor slika: antoinete

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.