Moj profil

Brunch, nedjeljni spas

Nitko se ne smije preznojavati dok priprema brunch. On podrazumijeva jednostavna jela, kavu i lagana alkoholna pića i, što je najvažnije, društvo prijatelja.

Englez Guy Beringer bio je osrednji pisac, ali izvanredan gurman.

Osim što je volio društvo, hranu i piće, nije mogao zamisliti rana ustajanja, pogotovo vikendom. Tako je u svom eseju iz 1896., pod naslovom „Brunch: zamolba“, zamislio kako bi bilo dobro nedjeljom, obilježenom mamurlukom, ustati kasnije, nikako prije dvanaest, kada sunce malo zagrije vlažne i hladne engleske pejsaže, i izaći s prijateljima na neku vrstu kasnog doručka ili ranijeg ručka. Točnije, na brunch, riječ koju je skovao od dviju riječi, breakfast (doručak) i lunch (ručak). Poželjno je bilo da sadrži nešto od doručka, kavu ili čaj, tost s marmeladom i slatka peciva, kao i nešto od ručka, salatu i jaja, te neko lagano alkoholno piće.

Brunch mora sadržavati nešto od doručka, poput kave i slatkih peciva, kao i nešto od ručka, na primjer, krumpir i jaja!

Oh, da! Brunch se svidio Guyevim prijateljima jer je predstavljao nastavak subotnje večeri, kao i neobavezno nedjeljno druženje. Koliko je nedjeljni ručak stvar obitelji, toliko je nedjeljni brunch neizostavno vezan za druženje s prijateljima.

Uz ostalo, brunch zadovoljava onu glad koju često tijekom radnog tjedna osjetimo između jedanaest i dvanaest sati, ako smo nakon ustajanja u žurbi popili kavu i možda dva keksića ili zdjelicu žitnih pahuljica. I upravo tu glad, koja više nije ona od ustajanja, ali nije još ni želja za ručkom, brunch najbolje zadovoljava.

Iako po ocu Englez, glavni njegovatelji bruncha postaju Amerikanci početkom prošlog stoljeća. Danas se u Sjedinjenim Državama brunch rijetko priprema kod kuće i uglavnom se jede u restoranima, od kojih neki svoju slavu duguju upravo nedjeljnom hibridnom objedu, koji se negdje poslužuje od 10 do 16, a negdje cijeli dan.

Jaja su osnovni dio bruncha, pržena s krumpirima i slaninom ili poširana na tostu, sa špinatom, rajčicama, dimljenim lososom, omlet s gljivama i sirom. Eggs Benedict, poširana jaja sa šunkom pokrivena umakom hollandaise, sličnom majonezi, ali pripremljenim s maslacem, te slična Eggs Florentine, u kojima se šunka zamjenjuje špinatom, i Eggs Royal, kada poširana jaja leže na dimljenom lososu. Huevos rancheros, još jedno od omiljenih jela za brunch, pržena su jaja s rajčicama, crnim grahom, lukom, položenim na tortilju. Uz jaja uglavnom idu pečeni ili prženi krumpiri i zelena salata. „Crispy hash browns“ naribani je krumpir ispržen na maslacu ili ulju, kojeg ne treba puno miješati i okretati jer donji dio, onaj uz metalni dio tave, treba ostati malo tamniji i hrskaviji.

Slatki dio bruncha predstavljaju deblje (dodaje im se prašak za pecivo) američke palačinke ili pancakes s maslacem, javorovim sirupom i voćem poput borovnica, jagoda ili malina, vafli i francuski tost, deblje prženice, oboje posluženi s maslacem i voćem.

Ako ćemo se držati Guyevih naputaka, osim čaja ili kave te soka od naranče, kao dijela doručka, uz brunch se piju i lagana alkoholna pića. Ona često sadrže voćne sokove jer uz mamurluk ide žeđ i pospanost. Mimosa, koktel od narančina soka, pjenušca i žličice likera poput Grand Marnier ili Cointreau, ali može i votka, jedan je od omiljenih. Sličan mu je Bellini, pripremljen od pjenušca i soka od breskve. Mnogi će izabrati Bloody Mary, pogotovo ako preferiraju slani dio bruncha.

Od bezalkoholnih pića, uz brunch će osobito prijati Sweet Sunrise, sok od naranče uz dodatak soka od šipka ili nara, kao i hladni čaj.


:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.