Moj profil

Bolognese umak za špagete

Krajnje je vrijeme da osim za lazanje i pizze postaneš i majstor za jedno od najomiljenijih talijanskih jela na svijetu, špagete bolognese. Baš kao i dosad, svoju novu kulinarsku avanturu započni printanjem cool recepta za Jednostavni bolognese umak sa špagetima.

Ovaj tjedan tvoji su ukućani poželjeli neko fino, fino talijansko jelo. Naravno, nakon što si se nebrojeno puta dokazala u kuhinji sve su oči uprte u tebe. Mama i brat bi ponovo tvoje jako ukusne lazanje s tunom, a tata i sestra te nagovaraju da se konačno okušaš i u spremanju špageta bolognese.

Stoga, krajnje je vrijeme da osim za lazanje i pizze postaneš i majstor za jedno od najomiljenijih talijanskih jela na svijetu, špagete bolognese. Baš kao i dosad svoju novu kulinarsku avanturu započni printanjem cool recepta za Jednostavni bolognese umak sa špagetima i nabavkom neophodnih namirnica. Kako su za ovo jelo osim savršenog recepta neophodni i savršeni sastojci, strogo se drži cool uputa te u mesnici kupi mljeveno meso koje u podjednakom omjeru sadrži svinjetinu i teletinu, a ne kao što je to uobičajeno svinjetinu i junetinu. Jednako tako obavezno nabavi i svježi bosiljak, najbolje onaj posađen u posudi koji ne samo da možeš iskoristiti za neka druga jela, već i kao ukras na prozoru u kuhinji ili na stolu. Naravno, u kupovinu povedi i mamu, a kako pripremanje i kuhanje ovog jela podrazumijeva i sjeckanje oštrim nožem, pirjanje na vrućem ulju te izlijevanje kipuće vode, zamoli je da ti pomogne i u kuhinji. Naime, kako se najviše nezgoda u kući događa baš u kuhinji, zašto izazivati sudbinu. K tome, zašto i ti poput velikih kulinarskih majstora ne bi imao spretnog i iskusnog pomoćnika s kojim će ti pripremanje, kuhanje i serviranje biti brže i lakše, a zbog druženja, ugodnije i zanimljivije.

Ovaj mesni umak je dobio ime po talijanskom gradu Bologna.

Naravno, nakon što dobro proučiš upute za kuhanje, kao pravi cheef razmisli i o uređenju stola na kojem ćeš servirati ovo tradicionalno talijansko jelo. Ako ti na pamet ne padne nešto drugo, za dekoriranje stola možeš iskoristiti papirnate salvete ili svijeće u inače vrlo dekorativnim bojama talijanske zastave, bijeloj, crvenoj i zelenoj. Jednako tako uz ovo jelo umjesto obične, možeš poslužiti i također jako dekorativnu salatu u talijanskim bojama, načinjenu od crvenih rajčica, zelene salate, primjerice rikule te kuglica ili komadića sira mozzarelle. Po ugledu na tipične talijanske restorane, trattorie, stol možeš prekriti i tradicionalnim crveno-bijelim kariranim stolnjakom te ukrasiti teglom s bosiljkom, staklenkom maslinovog ulja i čašom s grissinima, dugim, tankim prutićima od tijesta koje Talijani obožavaju grickati prije jela.

U mesnici kupi mljeveno meso koje u podjednakom omjeru sadrži svinjetinu i teletinu.

Naravno, nakon što savladaš pripremanje ovog jela i njime oduševiš svoje ukućane, razmisli i o tome da ga umjesto sa špagetima ponekad poslužiš i na neki drugi način. Primjerice, pritom se opet možeš ugledati na velike gurmane Talijane, ovaj put one koji žive u Bolongi, gradu po kojem je i ovaj mesni umak dobio svoje ime. Oni naime, umak koji se već stoljećima priprema u njihovim kuhinjama te slovi kao kralj svih umaka uglavnom ne poslužuju sa špagetima, nego sa širokim dugim rezancima koji se nazivaju tagliatelle ili s njime nadijevaju lazanje. Odlučiš li se da umak iskoristiš za lazanje, savjetujemo ti da potražiš u Cool preporukama Dječje lazanje te svoje ukućane obraduješ novom, također vrlo ukusnom vrstom lazanja.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.