Moj profil

Avokado – zna ga svatko!

Superfood i ljubimac Instagrama, bomba zdravlja i eliksir mladosti – sve je to avokado kojem jednostavno ne možemo odoljeti.

Da nije sve u izgledu, nego je važno ono što je unutra, tvrdnja je koja definitivno odgovara tropskom voću avokadu. Okrugao, zelen, naizgled neprivlačan, u sebi krije pravo malo bogatstvo dobrih nutritivnih svojstava koja imaju pozitivan učinak na izgled i zdravlje te je s razlogom u skupini supernamirnica.

Preko društvenih mreža u 2018. avokado je ušao u naše živote i valjda već vrapci na grani znaju da je omiljeni doručak influencera.

U našem podneblju avokado uživa status egzotičnog voća, što je i razumljivo s obzirom na njegovo egzotično porijeklo. Dolazi iz Srednje i Južne Amerike gdje se koristio u kulinarstvujoš prije 8 000 godina, a prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom. Danas postoji više od 80 sorti avokada, a uskoro ćemo dobiti i onu hrvatsku. :) Na otoku Visu posađena je prva plantaža avokada u Hrvatskoj.

Iako cjenovno sve dostupniji, avokado je kod nas rijedak gost u prosječnom kućanstvu. Situacija se pomalo okreće u korist avokada koji otkriva svoje čari i sve više ljudi saznaje za impresivna svojstva aligatorske kruške kako ga se često naziva.

#avokado

Jedan od razloga rastuće popularnosti avokada su poznati influenceri i instagramuše koji se ne bi složili s tvrdnjom da avokado nije oku ugodan. Upravo su oni digli avokado na tron najpopularnijeg voća što govori brojka od 9,8 milijuna hashtagova na Instagramu posvećenih upravo njemu.

Preko društvenih mreža u 2018. avokado je ušao u naše živote i valjda već vrapci na grani znaju da je tost s avokadom omiljeni doručak influencera. Ako niste znali, prsten možete sakriti u avokado i tako zaprositi djevojku vaših snova, a luftić u obliku avokada s loptom za igru u sredini novi je ljetni hit. Plamenci su totalno out!

„Ogledalce, ogledalce, tko je najljepši?“  - AVOKADO zna!

Za ljepotu, zategnutu kožu i malen broj kilograma na vagi naših influencera također je zaslužan avokado i to je još jedan od razloga njegove opjevanosti. Ako ga često uvrštavate na svoj jelovnik lakše ćete gubiti kilograme jer avokado pomaže u regulaciji apetita, smanjuje žudnju za grickalicama, stabilizira razinu šećera u krvi i ubrzava rad metabolizma. Za čisti i mladoliki ten zaslužan je vitamin C iz avokada koji potiče proizvodnju kolagena a zdravlju kože doprinosi obilje vitamina E.

„Pojedi me sad!“ – nagovara te avokado

Avokado traži partnera u zločinu tj. odlično se nadopunjuje s drugim namirnicama i nije solo igrač. Odlično pristaje u razne salatne kombinacije, tjestenine, kao namaz, dodatak hladnim juhama ili umacima ali i u desertima. Najčešće se jede sirov a najpoznatije jelo od avokada je meksički dip guacamole – pire od avokada pomiješan sa sokom limete, čilijem, korijanderom, lukom, soli i paprom. Ono po čemu je avokado još poseban je njegovo ulje koji se koristi, koliko u kozmetici, toliko i u kulinarstvu. Zbog omjera masnih kiselina ima visoku točku izgaranja zbog čega je odlično za prženje i pečenje hrane

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.