Moj profil
5 razloga zašto koristiti kozje mliječne proizvode i sireve
5 razloga zašto koristiti kozje mliječne proizvode i sireve

5 razloga zašto koristiti kozje mliječne proizvode i sireve

Zbog svog specifičnog okusa i mirisa, kozje sireve i namirnice neki obožavaju, dok su drugima neprivlačni. No, kombiniranjem i obradom kozjih mliječnih proizvoda u svakodnevnim jelima, čak i najizbirljiviji pronalaze jelo u kojem kozje namirnice imaju glavnu riječ.

Već su stari Francuzi i Grci uživali u okusima zdravih sireva, osobito kozjeg. Danas ga možemo pronaći kao poželjnu namirnicu u svakodnevnoj zdravoj prehrani, a kozja skuta je s pravom na listi preporuka mnogih nutricionista.

Kozji sirevi – s kojim jelima se najbolje slažu

Zavirimo za početak u povijest kozjih sireva i mliječnih pripavaka. Počeli su ih proizvoditi već u starim vremenima, neki podaci govore već́ 6.500 godina prije Krista, a danas nam najpoznatiji primjerci kozjih sireva dolaze iz doline rijeke Loire. Razvojem gastronomije posljednjih stoljeća, kozji proizvodi doživjeli su pravi procvat: odlično se sljubljuju s jelima od jabuka, krušaka, ciklom i raznim džemovima, chutneyjima i voćnim kompotima. U ljetnoj sezoni, kozji sir se odlično slaže s recimo svježim smokvama, dok ih u jesen lako zamijenimo s kruškama ili jabukama. Mlade vrste kozjeg sira često se koriste u predjelima, tjesteninama, dodacima krumpiru, njokama, itd. i kao dodatak jelima, poput malih crvenih ukiseljenih paprika punjenih kozjim sirom.

Kozji sir NATUR*PUR Bio-KOZJI SIR Camembert koji se može pronaći na policama INTERSPAR-a, dolazi iz ekološkog uzgoja i odličan je izbor namirnice u pripravi svakodnevnih ili svečanijih jela: rastopljeni meki sir izvrsno se slaže s povrćem, začinima ili hrskavim zapečenim kruhom. Možete ga čak pripremati i na roštilju. Ako ste pak ljubitelj tvrđeg kozjeg sira, SPAR KOZJI SIR možete koristiti kao dodatak različitim salatama, juhama, rižotu, quicheu ili kao samostalno predjelo uz fina i aromatična bijela vina poput sauvignona ili inačice slatkih vina.

Kozje mlijeko i ostali mliječni proizvodi

Sir, pa tako i kozje mlijeko od kojeg nastaje sir, visoke je nutritivne vrijednosti, što znači da je lakše probavljiv, ima manje kalorija i masnoća u odnosu na druge sireve i mlijeka. S druge strane bogat je bjelančevinama, aminokiselinama, kalcijem i cijelim nizom vlakana i vitamina, te ubrzava metabolizam i pomaže u topljenju masti. Zbog svega navedenog često se nalazi na jelovniku trudnica, sportaša i ljudi izloženih većim fizičkim naporima.

Za razliku od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko je lako probavljivo te ima antibakterijska i protuupalna svojstva. Kroz kozje proizvode u naš organizam unosimo aminokiselinu triptofan,  prirodni sedativ, koji štiti dobre bakterije tijekom procesa probave. Proteini ili bjelančevine iz proizvoda od kozjeg mlijeka odlično se apsorbiraju i izravno snabdjevaju mišiće energijom i amino-kiselinama.

Stoga prilikom priprave svog doručka ili lagane večere, ne zaboravite na SPAR kozje mlijeko ili ukusni SPAR kozji jogurt uz koje nećete imati osjećaj težine u želucu, a uz sve to štitit će vašu prirodnu micro-floru tijekom procesa probave.

Kako kozji proizvodi stimuliraju lučenje serotonina, poznatijeg kao hormona sreće, svakoga dana gricnite malo kozjeg sira ili popijte kozji jogurt ili mijeko: podiže raspoloženje, zatažuje glad i vrlo se lako probavlja!

5 razloga zašto koristiti kozje proizvode u svakodnevnoj prehrani

  • Dijetno i zdravo: Izvor kalcija, magnezija, fosfora i vlakana: snižava šećer i loš kolesterol u krvi, te sadrži trećinu manje kalorija i nepoželjnih masnoća od primjerice kravljeg mlijeka.
  • Izvor energije: bogati su bjelančevinama koje se lako i brzo sagorjevaju, a mišiće direktno opsrkbljuju energijom i amino-kiselinama. Često je preporučljiv kao odlična zamjena za meso.
  • Sadrži triptofan, prirodni sedativ, sa antibakterijskim i protuupalinim svojstima.
  • Stimulira lučenje serotonina, hormona sreće.
  • Ukusna namirnica, od mlijeka do sira, koja se odlično sljubljuje sa mnoštvom namirnica, pogodnim za kuhanje ili pečenje. Kozji sirevi delicija su i kao samostalno predjelo uz finu čašu bijelog ili slatkog vina.

Napomena: sve informacije o benefitima konzumacije proizvoda su informativne prirode.

Promo članak