Moj profil

4 situacije u kojima je juha najbolje glavno jelo

Povrtna ili sa žitaricama, u tanjuru ili zdjelici, u tjednu ili vikendom... glavno da je juha! Ovo sjajno i okrepljujuće jelo pruža bogatstvo okusa, toplinu i mirise kojima je teško odoljeti

Kroz povijest, juha je bila hrana siromašnijih ljudi, doručak i toplo predjelo. Iz djetinjstva je pamtimo kao uvod u obiteljska druženja, a danas je juha zasluženo sjela na tron kao glavno jelo, zahvaljujući bogatstvu sastojaka, raznolikosti okusa i brzini pripreme. Iako ih ima nebrojeno puno, donosimo 4 situacije u kojima je juha najbolje glavno jelo. Pa, zakuhajmo!

1. Kad nam treba okrepa, juha je prvi izbor

Naše su bake i mame uvijek govorile kako su juhe pravi eliksir zdravlja, a samo nekoliko toplih zalogaja i srkova vruće juhe iz lonca znalo je učiniti čuda. Juhe opskrbljuju naš organizam tekućinom, imaju malo kalorija te sadrže bogatstvo vitamina i minerala, jačajući naš imunitet kako bi se što lakše borio s virusima i bakterijama. Topla juha, poput ove bogate, s 5 žitarica, cjelovit je obrok koji nas ugrije, daje energiju, ublažava simptome prehlade te pruža okrepu u onim danima kada nam treba topli zagrljaj iznutra.

Iz djetinjstva juhu pamtimo kao uvod u obiteljska druženja, a danas je ona zasluženo sjela na tron kao glavno jelo, zahvaljujući bogatstvu sastojaka, raznolikosti okusa i brzini pripreme.

2. Ako nema vremena, spas pronalazimo u juhi

Ponekad nemamo puno vremena za traženje recepata, zatim odlazak u trgovinu po sastojke, kuhanje satima i tek potom uživanje u bogatom obroku. Sve češće smo u gužvi, samo razmišljamo o rokovima i stvarima koje trebamo napraviti, no svejedno želimo obrok na žlicu, juhu kao glavno jelo, punu povrća poput poriluka, krumpira, luka, rajčice, ali ne odbijamo u njoj niti komadiće sušene mesnate slanine. Kad nedostaje vremena, spas je uvijek juha, brzo gotova, za svega 20 minuta, bogata i ukusna.

3. Nedostaju vam najdraži? Napravite juhu. Stvorite osjećaj

Od malih nogu, središte svakog obiteljskog druženja je bio stol prepun delicija, u čijem je središtu uvijek bio lonac pun mirisne, krepke, vruće juhe, u koju smo, nakon što bi je mama i baka stavile u tanjur, još dugo puhali i puhali i puhali... Neke se stvari ne mijenjaju s godinama. Možda danas u omiljenoj juhi ne uživamo s našim najmilijima, jer nisu blizu, ali to nije razlog da ne stvorimo osjećaj doma i ljubavi, kao da su tu. Dok se juha kuha, nazovite ih na video poziv, podijelite s njima dogodovštine, poslušajte njihove i prisjetite se toplih uspomena iz djetinjstva. Jer, u životu je važno imati nekoga s kime dijelimo sve. Iznenadite ih ovih blagdana, zakuhajte slikovitu priču o toplini, stvorite kolaž s vašim omiljenim fotografijama, pošaljite im i izmamite osmijehe na lica, gdje god se nalazili.  

4. Kad si sretan i kad želiš s drugim dijeliti juhu tu...

Malo je potrebno za sreću, to znamo. Na kraju napornog dana na poslu, faksu ili kada god poželite stvoriti osjećaj doma i topline, sve što treba su lampice ili svijeće, mekana dekica, dobar popis serija ili filmova i zdjelica vruće juhe. Uz ovih nekoliko sitnica, tko kaže da vikend ne može biti barem dva puta u tjednu? Zašto? Jer svi imamo pravo na taj osjećaj...

Podijelili smo s vama 4 situacije u kojima je juha najbolje glavno jelo, a ako vi želite s najmilijima podijeliti taj dobar osjećaj, ali se i prisjetiti zajedničkih uživanja i toplih uspomena, ništa lakše! Na stranici Juha kao glavno jelo stvorite osjećaj i napravite kolaž. Prazne kućice čekaju da od njih nastane nešto posebno. Obojite ih omiljenim fotografijama a, po želji, dodatno obogatite toplim, jesenskim ilustracijama. Za kraj, preostaje samo napisati poruku osobi koja vam je u životu važna, skinuti gotov uradak te poslati taj osjećaj ljubavi u obliku kolaža.

Napravi juhu. Stvori osjećaj. Dijeli ga s onima koje najviše voliš.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.