Moj profil

Cool Chef mjeseca travnja - Jafi

Majstorica za tijesta je osim odličnim prezentacijama svojih jela obogatila ove stranice brojnim korisnim savjetima, slikama svjetskih destinacija i odličnim preporukama za dobrim štivom!

Travanjska titula za Cool chefa odlazi u Lazarevac našoj Jafi! "Majstorica za tijesta", kako ste je već i sami prozvali, s nama je tri godine i neumorno vas oduševljava svojim brojnim receptima, slikama, člancima i komentarima. Jafi je majka tinejdžerice kojoj voli ispunjavati želje za lijepim i neobičnim stvarima, a osobno na tanjuru obožava piletinu i povrće i uvijek je spremna na isprobavanje novih recepata. Porijeklom iz plodne Vojvodine, brojni su njezini recepti za peciva kojima ostavlja bez teksta. Nije ni čudo jer i sama priznaje da se miješenju u potpunosti predaje, a kako mijesiti može jedino dok je sama kod kuće, ponekad postupak ne može i fotografirati, no i bez toga ste se odlično snašli u isprobavanju prefinih Kupus kiflica.

Majstorica za tijesta iskazala se i s Kiselom banicom na koju niste nikako mogli ostati ravnodušni – ttonka nam je obećala: "morala sam opet i opet ću i opet ću i pravit ću stalno". Kad Jafi spravlja Mamine kifle, one nas odvode u djetinjstvo, gdje se baš kao i ona prisjećamo naših majki i peciva koja su nam spremale. Kad netko kao naša nova Cool chefica živi u Šumadiji, gdje je gibanica specijalitet, normalno je da stalno isprobava nove načine pripremanja. Kako nije ljubitelj kajmaka, sir kupuje od provjerenih dobavljača i uvijek nešto svoje doda u već isprobani recept, pa je tako nastala i Gužvara s jogurtom i drugo tradicionalno jelo u Šumadiji Pituljice. Osim kifli, druga prefina peciva koja ste isprobavali i hvalili su Svetosavske perece, Koktel štapići, Uštipci s kiselom vodom, Pizette, Pogača s kiselom pavlakom/ vrhnje/, Slani štapići, Piroške s kukuruznim brašnom, Brze pogačice, Posne kroasane, Tijesto za posna peciva... Jeste li znali da se i lisnato tijesto može napraviti po mjeri? Pitajte Jafi.

Već ste joj savjetovali da otvori i pekaru, sigurno bi se obogatila. 🙂 No kako o tome tek razmišlja, za sada su joj zasigurno najviše zahvalne mlade domaćice. Precizne upute neprocjenjive su za početnike, a kod svih nedoumica Jafi bez zadrške odgovara - ..."staviti u tijesto kašiku rakije ili piva i dobro zagrijati ulje; tada neće upiti puno ulja"... "Fil ne curi zato što se prilikom rezanja tanjurićem zatvori rez"... Jafi sigurno nije zaboravila svoje početke u kuhinji, zapitkivanja, neuspjehe. No, ako je i vama kao i njoj važna ljubav za sve što radite, uz malo  strpljenja rezultati neće izostati. Uostalom, Jafi je uvijek tu za sva pitanja i svaku vrstu pomoći :))

Svoj kuharski talent pokušala je sakriti objavljivanjem torte "Lenja žena" no niste se dali zavarati, već ste se bacili na isprobavanje ove prefine ljepotice. Danas kada je vrijeme tako dragocjeno, brzi, a slasni recepti još više su na cijeni, pa nas je Jafi počastila Brzim oblandama i Oblandama s euro-kremom. Oduševila vas je i mesnim receptima, osobito Belom piletinom, Zapečenom ćuretinom i Jagnjećim pečenjem i na njezin način Ćuftama u sosu.

Strastvena čitateljica, uvijek u potrazi za dobrom knjigom, Jafi se u njezinoj razbibrizi ponekad pridruži i novi član njezinog čitalačkog kluba :). Njezina razmišljanja, dojmove i preporuke o dobrom štivu možete pročitati i na Forumu. Jafi voli prelistavati stare knjižice s receptima i oduševljavati nas jelima koja podsjećaju na naše bake i majke, pa vjerno čuva one istinske stare kuharice. Na prijatelje ne zaboravlja i obavezno se za njihov rođendan javi cvjetnom čestitkom ili razglednicom nekog mjesta kojega je posjetila tijekom svojih putešestvija. Svoje dojmove s putovanja posebno je željela podijeliti s nama nakon Barcelone i Venecije. Kad god pronađe recept koji samo i miriše na Italiju, odmah ga mora isprobati, pa nas je tako počastila i Parmidjanom. Od silnog ushićenja njezinim receptima neki nisu mogli suspregnuti ni suze. 🙂

Za sve ljubitelje Dunava otvorila je i posebnu temu na Forumu, a Coolinaričari su je imali prilike i osobno upoznati na Cool okupljanju u Nišu i Šumadiji. Uz karakteristične Vojvođanske knedle našoj novoj Cool chefici šaljemo sve čestitke!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.