Moj profil

Lješnjak Juliška

293

Nisam ja ovdje ništ novo izmislila, ovo je Juli pita koju imam godinama u svojoj tekici , ali umjesto oraha koristim lješnjake, pa nek se nađe i moj recept među svim ostalima :)

Nisam ja ovdje ništ novo izmislila, ovo je Juli pita koju imam godinama u svojoj tekici , ali umjesto oraha koristim lješnjake, pa nek se nađe i moj recept među svim ostalima :)

Sastojci

5 kom žumanjak
130 g šećer
5 kom bjelanjak - za snijeg
Krema
3 dcl mlijeko
i još
1 pakovanje lisnato tijesto

Priprema

1.

Prvo skuhamo kremu, savimo kuhati 2 dcl mlijeka, a u ostatku izmutimo brašno,gusnel ( gustin), vanili šećer i kad provrije mlijeko ulijemo smjesu s brašnom, kuhati na laganoj vatri. Kad je kema kuhana stavimo je hladiti, prekrijemo je folijom da se ne stvori gore korica.

Za to vrijeme dok se krema hladi radimo ostatak kolača:

2.

Lisnato tjesto podjeliti na dva djela - ako imate ono u jednom komadu, ako imate ono gdje su dva komada od 250 g onda taj dio s djeljenjem preskočite ;)

Tjesto razvaljajte na veličinu tepsije i 1 komad ispecite na okrenutoj strani tepsije, pa odložite sastrane. Prije pečenja tjesto nabockati vilicom.

Drugi komad razvaljajte isto na veličinu tepsije pa stavite na dno tepsije, na to ćemo naliti biskvit.

3.

Za biskvit prvo izmiksamo bjelanjke ( dok su metlice miksera čiste), u drugoj posudi izmiksamo pjenasto žumanjke sa šećerom, dodamo snijeg od bjelanjaka, lagano umješamo lopaticom, i onda dodamo čokoladu u prahu, mljevene pržene lješnjake i polovicu praška za pecivo. Sve to lagano promješamo lopaticom.

4.

Biskvit ulijemo u tepsiju u koju smo prethodno stavili onaj drugi komad lisnatog tijesta, koje smo malo izbockali vilicom.

Staviti peći u zagrijanu pečnicu na 180 oko 20 minuta. Kolač je pečen kad je čačkalica kojom kontrolirate suha.

5.

Kad je biskvit pečen, stavite ga hladiti, a sad je već i krema sigurno hladna pa u nju dodajte pjenasto izmiksan maslac s šećerom u prahu, sve dobro izmiksati da dobijete finu kremicu.

Kad se biskvit ohladi, premažite ga kremom, pokrijte drugim listom pečenog lisnatog tijesta, po želji možete posuti šećerom u prahu i uživajte!

Dobro bi bilo da kolač malo odstoji na hladnom,najbolje preko noći, lakše i ljepše će se rezati.

Posluživanje

Tepsija u kojoj ja radim je veličine 35x24 cm, ako želite da vam kolač bude viši radite ga u manjoj tepsiji.

Možete koristiti i domaće lisnato tijesto, ja sam ovaj put radila s kupovnim.

  • Lisnato(7)
  • Kolači(6)
  • Juliska(5)
  • Julka-snite(4)
  • Lisnato-testo(3)
  • Ljesnjaci(3)
  • Lesnik(2)
  • Kremasto(2)
  • Kolaci-s-lisnatim-tijestom(1)

46

Renata stavljam u tvoju galeriju jer pravim poistom receptu. Moj omiljeni kolač 👍Pravljena sa orasima i u tijesto sam stavila čoko kapljice pa nije baš najbolje 😉 ali prošlo je. U kremu sam satvila pola masa i pola kiselog vrhnja , fino je ali mekano 😉 eto probala sam malo drugačije, nekad sam stavljala i kremu za kremšnite. Pozdrav 👋

 Mucho,hvala ti na dojmovima 🤗, ma i kod mene je bila  u bilježnici ribana čokolada, ali to mi je previlika tlaka, pogotovo ako ribaš u tuperware, imačokolade posvuda, odmah je naelektrizirana😁, pa zato da se sve to pojednostavni stavim čokoladu u prahu😉

Skoro sam zaboravila ovdje staviti komentar jer me nakon stavljanja slika nesto omelo😁 Ovaj put sam radila sa orasima jer trenutno nemam domacih ljesnjaka. U mojoj biljeznici pise naribana cokolada pa sam se mucila i s tim😉 Radila sam duplu mjeru tijesta i kremu na 4dcl mlijeka i ostalo povecala proporcionalno. Malo sam vise margarina+maslaca dodala da bude kremastije. Uglavnom, savrsen kolacic!!!