Moj profil

Torta od borovnica

8

Biskvit sa divljim borovnicama, krema od borovnica, krema od bele cokolade i mente.

Biskvit sa divljim borovnicama, krema od borovnica, krema od bele cokolade i mente.

Sastojci

Biskvit
2 jaja (XL)
75 g secera
250 g divljih borovnica iz kompota
350 g jogurt (greek style)
50 ml mleka
125 g badema
275 g brasna
1 kasika sode bikarbone
Krema od borovnice
400 ml soka od kompota od borovnice +malo soka od limuna (kompot je bio dosta sladak)
3 vrhom pune kasiek gustina
~50 g putera
Bela ganache krema
aroma mente (prirodna, na bazi ulja)
Ostalo
marmelada od bobicastog voca
2 banane naseckane na kriske i nakapane limunovim sokom
gumpaste ukras
bela cokolada (~100 g), transfer sheet (optional) i aroma mente

Priprema

1.

Umutite secer, jaja, naribanu limunovu koricu, yogurt i mleko, pa dodajte brasno, sodu bikarbonu i bademe, mutite da bude dobro spojeno pa na kraju umesajte borovnice iz kompota, izlijte u kalup oblozen pek papirom i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok cackalica ubodena u sredinu ne bude suva. Izvadite iz rerne i ostavite u kalupu jedno 10 min. pa istresite na zicu da se skroz ohladi.

Umutite gustin sa malo hladnog soka od borovnica, pa ostatak stavite da prokuva. Ulijte trecinu u smesu sa gustinom neprestano mesajuci, pa izlijte sve natrag u serpu takodje neprestano mesajuci, vratite na vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre i dodajte puter i mesajte dok se ne rastopi.

Za belu kremu, stavite vrhnje da prokuva, prelijte preko izlomljene cokolade i mesajte dok se ne rastopi. Dodajte aromu mente, promesajte, i stavite u frizider da se skroz ohladi (najbolje dan ranije). Ohladjenu kremu umutite mikserom.

Biskvit presecite na tri dela. Stavite jedan deo na tanjir za posluzenje, namazite marmeladom i preko poslozite kriske banana nakapne limunovim sokom, pa premazite mlakom kremom od borovnica, ponovite postupak sa drugim slojem, na kraju poklopite trecom korom i stavite tortu u frizider da se dobro ohladi, pa je onda premazite belom ganache kremom i ukrasite po zelji. Na slici je ukrasena parcicima bele cokolade i gumpaste ukrasom.

Za gumpaste ukras, uputstvo za ruzu ima ovde , za rosehips ima ovde , za bobice ima ovde, samo sto se ove samo naprave crvene i izloze vodenoj pari za sjaj. Grancica bora je napravljena od cvecarske zice. Sve je utaknuto u gumpaste postolje, a na dno postolja je zalepljen pek papir da se ne topi u dodiru sa kremom.

  • Dekoracije(1)
  • Alek-torte(1)

2

Svi moji kalupi su 18-20 cm, ovde nema vecih za kupiti. Ovaj je tri inch visok, tako da torta ispadne dosta visoka.

koju velicinu kalupa si koristila, meni je nekad stvarno dosadno da razmisljam koji je broj, ali za torte je bas neophodno, kako ne bi bila previsoka ili preniska, izbor namirnica fantastican