Moj profil

Tradicionalne slastice bez kojih su blagdani nezamislivi

Neki od kolačića bez kojih ne možemo niti zamisliti zimske blagdane su oblatne, zvjezdice, roščići, breskvice fritule, kiflice… Vjerujemo da će bar jedan od izabranih osvanuti i na vašim tanjurima ovih dana.

Tradicionalne blagdanske slastice svakog pojedinog kraja prilagođene su namirnicama toga dijela. Tako se među prazničkim šarenilom ovih dana mogu pronaći suhi kolači s grožđicama, rogačem i smokvama, mirisni sitni kolači  s marcipanom i arancinima ili pak s medom, orasima i lješnjacima.

Badem roščići s čokoladom

Budući da je na blagdanskom stolu uvijek više vrsta takvih kolačića, vrijedne su ih domaćice od davnina pripremale i po nekoliko dana ranije. Jedan od takvih su Badem roščići s čokoladom, a njihova je prednosti je što se i do tjedan dana mogu čuvati dobro zatvorenoj posudu, ali uz uvjet da su podalje od pogleda obožavatelja kolačića. Najpopularnije slastice s medom su medenjaci i Medena pita. Sam postupak njezine izrade, možete ubrzati ako koristite gotove kore.

Božićni keksi

Slasni Božićni keksi posebni su po tome što ih možete koristit kao ukrase ili ih upakirati kao simpatične poklončiće nekome koga želite iznenaditi jedinstvenim darom. Potrebno je tek nekoliko lako dostupnih sastojaka i malo mašte, a znamo da imate oboje. Odlučite li raditi Breskvice na vama je odluka hoće li biti s orasima ili bademima. Šareni kolačići privlačni su djeci i odraslima, a obojati ih možete ekstraktom jagode i metvice. Šećera na kraju doista je kristalni šećer u kojega ćete ih uvaljati.

Oblatne s orasima

Rijetko koje prazničko druženje može proći bez oblatni. Uz jednostavan slatki zalogaj  Oblatne s orasima na svoje će doći ljubitelji čokolade, grožđica i orašastih plodova. Ove mnogima omiljene ploške savršeno će pristajati i uz neki topli napitak, poput kave, čaja, punča ili kakaa. Male i aromatične okruglice koje se odlično slažu s preljevom od čokolade i pekmezom od šljiva su Fritule. Ne zaboravite ih posipati šećerom u prahu koji će ih učiniti neodoljivo slatkima i ovih blagdana.

Rafioli

Pitate li se koja je prava prilika za posegnuti za Rafiolima, odgovor je – uvijek. Osim za svečanosti, proslave blagdana ili rođendana, tradicionalni kolačići u obliku polumjeseca podrijetlom iz Dalmacije, rado su viđeni i u danima koje želimo ispuniti mirisnim zalogajima, a za aromu dodajte narančinu koricu i grožđice. Iz Dalmacije odlazimo do austrijske prijestolnice. Zaherica je vjerojatno među najpoznatijim tortama i jedan je od simbola Beča, a mi prihvaćamo lijepe manire i pozivamo se na bečku školu. Zato, dvoumite li koja će torta zauzeti centralno mjesto vašega stola, predlažemo da to bude poznata Sacher torta s marmeladom i čokoladnim preljevom.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.