Moj profil

Čokoladni souffle

132

Ne morate biti dio ljubavnog para ni slaviti Valentinovo (a možete ;)) da bi sebe i sebi drage osobe počastili ovom savršeno ukusnom, pomalo dekadentnom čokoladnom poslasticom... Jednostavnih sastojaka, lagane pripreme i sigurnog uspjeha - ovaj recept nudi sve što jedan souffle mora imati a i više. Probajte!

Ne morate biti dio ljubavnog para ni slaviti Valentinovo (a možete ;)) da bi sebe i sebi drage osobe počastili ovom savršeno ukusnom, pomalo dekadentnom čokoladnom poslasticom... Jednostavnih sastojaka, lagane pripreme i sigurnog uspjeha - ovaj recept nudi sve što jedan souffle mora imati a i više. Probajte!

Sastojci

za
80 g čokolade s min. 50% kakaa
120 ml mlijeka
20 g brašna
malo margarina i šećera u prahu za kalupe

Priprema

1.

Dva veća ili tri manja remekina/zdjelice/šalice premažite s malo margarina ili maslaca pa ravnomjerno pospite šećerom u prahu. Stavite ih u hladnjak dok pripremate souffle.

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva.

Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke.

2.

Brašno pomiješajte s mlijekom da nema grudica (procijedite ako je potrebno) pa stavite na paru i kuhajte 8 - 10 minuta konstantno miješajući pjenjačom dok se smjesa ne zgusne (nešto poput rjeđeg pudinga). Tada dodajte žumanjke i brzo, brzo neprestano miješajte da vam se jaja ne bi zgrušala. Kuhajte tako još oko 5 minuta dok se smjesa dodatno ne zgusne i lagano posvijetli (izgledom nalik na majonezu). Dodajte sjeckanu čokoladu i ugasite vatru ali ne mičite zdjelu s pare. Pričekajte da se čokolada sama u potpunosti otopi pa je tek onda pomiješajte i sjedinite sa smjesom. Sad maknite zdjelu s pare i stavite na stranu.

3.

Bjelanjke s prstohvatom soli miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjene. Kad se zapjene pojačajte brzinu na najjače i u tri navrata dodajte šećer. Miksajte dok ne dobijete gust, gladak i sjajan snijeg od bjelanjaka.

4.

Sada otprilike trećinu bjelanjaka spojite sa čokoladnom smjesom lagano i nježno preklapajući mekanom silikonskom lopaticom. Ponovite postupak dok ne sjedinite sve bjelanjke.

Pazite samo da smjesu ne miješate nego da je preklapate.

5.

Izvadite kalupe iz hladnjaka i smjesu ravnomjerno, podjednako rasporedite u njih. Poslažite ih u dublji lim za pečenje i dolijte vruću vodu tako da doseže 1/3 njihove visine. Sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta ili dok čačkalica ne izađe s tek nekoliko mrvica na njoj.

Pripazite pri vađenju soufflea iz pećnice da se ne polijete vrućom vodom!

6.

Gotov souffle pospite šećerom u prahu.

Souffle će se hlađenjem malo spustiti ali se neće ispuhati!

7.

Savjeti:

Jaja trebaju biti sobne temperature.

Čokolada neka vam bude s minimalno 50% kakaa, moja je bila s 52%. Ako volite gorki okus čokolade možete koristiti i onu sa 60% kakaa, a i više.

Ako pripremate večeru za goste ili ste u gužvi a baš želite poslužiti souffle kao desert možete ga pripremiti i puno ranije, rasporediti u kalupe, nježno prekriti prozirnom folijom da se ne stvori korica i čuvati u hladnjaku do pečenja. Tada ih trebate peći 5 - 10 minuta duže nego inače. Možda se neće podignuti baš kao oni koji su odmah pečeni ali će okus i tekstura ostati isti.

Posluživanje

Ovaj božanski desert poslužite samostalno ili uz sladoled od vanilije, tučeno slatko vrhnje, umak od crvenog voća ili umak od vanilije, po želji.

  • Souffle(3)
  • Desert(1)
  • Poslastica(1)
  • Kolači čokolada(1)
  • Cokoladni kolaci(1)
  • Kolaci-sufle(1)
  • Chokolada(1)
  • Sufle(1)
  • Chokolad-mousse(1)

81

Plisko, kao što odmah u prvom koraku piše - to mogu biti bilo kakve keramičke zdjelice ili šalice, ni ja u tom trenutku kad sam pravila souffle nisam imala odgovarajuće posudice pa sam pekla u običnoj keramičkoj zdjelici kojoj originalna namjena nije bila da ide u pećnicu a ipak joj nije niša bilo. 😉😎

Mene zanima u kakvim se sve posudama ovo može peći pošto nemam ništa namenski...?

Anjii, hvala ti od srca na isprobavanju i lijepim riječima, vesele me tvoji dojmovi! 😘❤️

Ovako je ispalo drugima