Moj profil

Prhko tijesto

10 minuta
92

Za pite, mini pite i keksiće svih vrsta, na malo drugačiji način... ;) Bez jaja, a ako koristite margarin i mlijeko zamijenite vodom ili sojinim mlijekom možete dobiti i potpuno posne kekse ili pitu.

Za pite, mini pite i keksiće svih vrsta, na malo drugačiji način... ;) Bez jaja, a ako koristite margarin i mlijeko zamijenite vodom ili sojinim mlijekom možete dobiti i potpuno posne kekse ili pitu.

Sastojci

1 šalica maslaca ili margarina (ili 2/3 šalice masti)
1/2 do 1 šalica šećera*
1/2 šalice mlijeka ili vode**
3 šalice brašna***
malo soli
2 žličice prašaka za pecivo****
PRIJEDLOZI
Za pitu od jabuka
6 - 8 žlica šećera (ovisi o jabukama)
Za pitu od sira
2 - 3 jaja
200 - 250 g šećera
100 g grožđica - po želji
Za pitu s makom/rogačem
200 g maka/rogača
350 ml mlijeka
200 g šećera
Za pitu s višnjama
5 žlica prezli (krušnih mrvica)
450 - 500 g ocijeđenih višanja
200 g šećera
Za pitu s pekmezom
10 punih žlica pekmeza
150 - 200 g mljevenih ili sitno sjeckanih oraha

Priprema

1.

U zdjelu stavite maslac ili margarin (u mom slučaju mast) šećer, vanilin šećer i mlijeko, dodajte ribanu koricu limuna, prstohvat soli, brašno i prašak za pecivo. Izmiješajte najprije kuhačom a onda rukom umijesite tijesto, istresite ga na radnu površinu pa još malo domijesite.

2.

Oblikujte tijesto po želji. Ako ćete praviti pitu podijelite ga na dva jednaka dijela, rukama oblikujte u valjak ili kuglu - ovisno o obliku kalupa -lagano pobrašnite pa razvaljajte na oblik i veličinu kalupa u kojem ćete peći pitu. Da vam bude lakše tijesto možete razvaljati odmah na papiru za pečenje pa zajedno s papirom premjestiti u kalup.

Nadjenite po želji jabukama, sirom, višnjama, makom, rogačem, orasima, pekmezom...

Drugi dio tijesta naribajte na trenicu i ravnomjerno rasporedite po filu (za ovo tijesto mora biti u zamrzivaču dok pripremate prvu polovicu i fil da bi se lakše ribalo) ili razvaljajte na papiru za pečenje kao i prvi dio, prenesite na fil pa papir maknite. Malo nabockajte vilicom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 30 do 35 minuta ili dok fino ne porumeni. Vruću pitu pospite šećerom u prahu i pustite da se ohladi do kraja.

3.

Ako ćete praviti kekse imate stvarno puno opcija - tijesto razvaljati pa izrezivati oblike po želji, oblikovati kuglice, utisnuti prstom sredinu pa puniti pekmezom, dodati sjeckanu čokoladu, mljevene orahe ili lješnjake, kokos, vama na maštu i volju. ;) Kekse pecite na 180 stupnjeva dok tek lagano ne porumene - minutaža ovisi o debljini keksa - 8 minuta se peku tanji keksi, 10 - 12 deblji keksići ili kuglice.

4.

Napomene i savjeti:

VAŽNO!

Svi sastojci neka budu hladni.

* Za pitu je dovoljno 1/2 šalice šećera a za kekse stavite cijelu, ili po ukusu. 

**Ako pravite pitu tijestu dodajte još jednu žlicu mlijeka ili vode, da bude nešto mekše nego za kekse.

*** Kad smanjite šećer u tijestu za pitu moguće je da će popiti manje brašna pa ga dodajte postepeno, iako je meni u oba slučaja trebalo jednako brašna.

Međutim, ako vam se tijesto učini suho dodajte koju žlicu mlijeka/vode dok opet ne dobijete meko tijesto koje se ne lijepi. A ako vam je tijesto previše meko i lijepi se dodajte još koju žlicu brašna. Zaista puno toga ovisi i o vrsti i kvaliteti brašna. ;)

**** 2 žličice praška za pecivo dovoljne su za količinu tijesta u kojoj je mjera šalica od 230 ml. Za više tijesta povećajte prašak za pecivo na tri žličice a za manje smanjite na jednu. 

Nije bitno koje veličine je šalica, ako vam treba više tijesta koristite veću, a ako vam treba manje upotrijebite neku manju šalicu.

Tijesto možete i zamrznuti pa po potrebi vaditi, nakon 2 - 3 sata odmrzavanja na sobnoj temperaturi spremno je za upotrebu.

I to je to! :)

5.

Tijesto vam može poslužiti i u slanoj verziji - kao tijesto za quiche - tada samo umjesto šećera i korice limuna stavite žličicu soli a prašak za pecivo smanjite na 1 žličicu. Isprobala Agica. :)

Posluživanje

Poslužite kako god poželite! :)

Ja sam danas napravila tri vrste keksića od ovog tijesta i svi su jednako primamljivi. Pita s jabukama me očarala i oduševila okusom a vama ostavljam na volju kako ćete ga iskoristiti i jedva čekam vidjeti rezultate...:)

  • Prhko tijesto(4)
  • Prhko-testo(2)
  • Posno-slatko(2)
  • Sitni kolači(2)
  • Keksi(2)
  • Pies-is(1)
  • Posno(1)
  • Tijesto-za-pite-i-kekse(1)
  • Pies-apple-mmmm(1)

43

Evo još grupna slika- tu su košarice od tvog prhkog tijesta s pekmezom, s tim da sam stavljala smeđi šećer umjesto običnog i kokos kiflice, zamjenila sam 1 šalicu brašna s kokosovim brašnom i super su 🙂 Nisu se drobile ni niš, lijepo sam ih mogla oblikovat i super 🙂 Definitivno mi je najbolji tvoj recept ko podloga za sve s prhkim tijestom 😉 Pusaa

Missha, hvala, sve najljepše ti želim! 😁

evo ga opet :)  Sretan Božić 😉

Ovako je ispalo drugima