Moj profil

Krofne

32

Ovako hi je moja mama pravila,a sad i ja........Probala sam jos nekolko recepta za krofne,ali ovaj mi uvek ispadne.Preukusne su,probajte......

Ovako hi je moja mama pravila,a sad i ja........Probala sam jos nekolko recepta za krofne,ali ovaj mi uvek ispadne.Preukusne su,probajte......

Sastojci

oko 1 kg. brasna
4 zumancat
1 kesica vanil secer
pola limuna
9 kasika ulja
pola kasike soli
pola kasike rakije
150 gr. secer u prah (za posipavanje krofni)
300-400 ml. ulja za przenje

Priprema

1.

Najpre delimo belanke od zutanjke.Belancat mozete iskoristiti u neki kolac,ili napravite puslice kao ja.

Na sitnu stranu rendeta u posudu sa zutanjcima rendamo koricu limuna.Dodamo vanil secer,ulje,rakiju i izronuti kvasac.Posolimo i fino promesamo da se sastoje sajedinu.Mesajuci sa varjacom,dodajmo mlako mleko i mesamo da se sve lepo poveze.Sad dodamo brasno i mesimo dok dobijemo glatko i mazno testo.Pokrijemo sa celofanom i krpom i ostavimo da testo nadodze oko 30 min.

Kad se testo uduplalo,rastanjimo testo oklagijom debelo jedan prst.Sa kalupom ili casom vadimo okrugle forme od testa.Redzamo hi na nabrasnutoj povrsini.Ja hi uvek redzam na tepsiju za pecenje.Malo je pobrasnim i naredzam krofne.Kada zavrsimo sa celim tesom,pokrijemo krofne sa kuhinjskom krpom i ostavimo ponovo da nadodzu oko 20-25 min.

U serpicu na vatri stavimo vecu kolicinu ulja da se zagrije na tihu vatru.Kada se ulje zagrijalo,stavimo krofne da se prze,ali sa one strane gde su narastivale,pa kada porumene sa jedne strane,okrenemo hi sa druge strane.Kada su krofne gotove,stavimo hi u tanjir na koji smo stavili kuhinjski ubruz da bi upilo nepotrebno ulje.Kada su sve krofne przene,naredzamo nekolko na tanjir i onda narosimo sa secerom u preh i serviramo.  

Posluživanje

Posluzite hi tople.Sa cokoladnim preljevom su izvrsne.Mozete da hi posluzite i sa nutelom,odlicne su.

  • Przi-se(1)
  • Krafne(1)
  • Krofne(1)

6

Hvala sto ste primetili, eto ja nisam to videla a tolko vremena mi stoji recept. Popravicu to u sastojcima.Zato je i jedan kvasac.

Ovim omjerom brasna i mlijeka nastaje jako mekano tijesto (skoro kao za palacinke) pa smatram da je u receptu greska. Osim toga na 400 g brasna je dovoljno pola kockice kvasca. Mozda se ovdje mislilo na 1000 g brasna? Izgleda da ovi koji komentiraju ni ne procitaju recept a kamoli da ge isprobaju pa tako nastaju stotine istovjetnih recepata od kojih su samo neki uporabljivi. Steta.

Odlicne su 😁

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)