Moj profil

Pita sa spanacem i sirom

120 minuta
10

MMMMMMMMMM.....nista nije potrebno reci......

MMMMMMMMMM.....nista nije potrebno reci......

Sastojci

Za koru
0.33 ml kisele vode
2 kasike sirceta
malo soli
brasna po potrebi da se umesi testo
Punjenje
700-800 gr spanaca
300 gr belog tvrdog sira
1-2 jaja
sitno seckana nana

Priprema

1.

U posudu sipamo kiselu vodu, sirce, so i brasna toliko koliko je potrebno da se umesi testo koje se nece lepiti za ruke. testo podelimo na 2 dela. Prvi deo razvucemo oklagujom  na debljinu do 0,5 cm i premazemo sa 1/3 omeksamog margarina. Preklopimo koru na nekoliko delova i ostavimo sa strane da malo odmori. Isto uraditi i sa drugim delom. Posle nekog vremena razvuci prvi deo i staviti ga u pleh u koji smo staviti pola soljice ulja (ova pita trazi malo vise ulja). Stavimo fil za punjenje i razvucemo pe celoj kori. Sada razvucemo i drugu koru u stavimo je preko fila.

2.

Fil za punjenje

Spanac dobro operemo, malo usitnimo i pospemo solju. Rukama ga gnjecimo da otpusti tecnost i tako iscedjen stavimo ga u jednu posudu. Dodamo usitnjen sir, jaja, so, biber, origano i malo seckane nane. Punjenje je gotovo.

3.

Kada prekrijemo pitu i drugom korom, sipamo preko pite malu soljicu maslinovog ulja i premazemo po celoj kori. Onda nozem zasecemo koru onako kako cemo seci pecenu pitu. Ubacimo je u rernu i pecemo oko 1 sata.

Prijatmo!

4.

P.S. Najbolji su okrajci.......

  • Pite-slane(1)
  • Špinat(1)

4

ok, fala👋

Mary1, ponekad kada preklapam koru koju sam vec premazala margarinom, premazem i delove koje preklapam, pa bude jos lepsa.

Sviđa mi se ova tvoja pita, imam jedno pitanje, 1/3 margarina ide u prvi dio kore, 1/3 ide u drugi dio kore, a gdje ide zadnja trećina(ili je dovoljno samo 2/3 margarina a ne cijeli)👋