Moj profil

Moja prva fondan torta

25

Konacno sam se usudila da probam cuveni fondan...bilo je svega, i radovanja, i psovanja, ali sam na kraju zadovoljna za prvi put... :-)

Konacno sam se usudila da probam cuveni fondan...bilo je svega, i radovanja, i psovanja, ali sam na kraju zadovoljna za prvi put... :-)

Sastojci

Za kore
100g prah secera
200g istopljene cokolade na pari
250g secera
Za fil
100g prah secera
200g istopljene cokolade na pari
250g secera
fondan po receptu MinjeB
300-400ml slatke pavlake

Priprema

1.

Kore: Umutiti belanca sa secerom. Umutiti margarin sa prah secerom i dodati umucena zumanca i istopljenu cokoladu. Dodati plazmu i pomesati sa umucenim belancima. Podeliti na 3 dela. Peci tri kore na 180C. Pazljivo kada ih vadite, veoma su krte.

2.

Fil: Umutiti zumanca na pari (na laganoj vatri oko 10 min). Pomesati sve ostalo kao i u prethodnom postupku (kore). Podeliti fil na dva dela.

3.

Umutiti slatku pavlaku. Odvaditi malo za premazivanje u tankom sloju (da bi se zalepio fondan). Ostatak podeliti na pola.

4.

Na postolje za tortu staviti cvrst karton precnika torte (radi lakseg manevrisanja, veoma su krte kore). I ne brinite ako vam puknu pri vadjenju, meni su dve pukle, samo ih prilepite i pravite se da se nista nije desilo :-)

5.

Na karton na postolju staviti prvu koru. Premazati cokoladnim filom, pa slagom. Staviti u zamrzivac na 10-ak min da bi se lakse redjale ostale kore. Staviti drugu koru, i ponovo premazati sa cokoladnim filom i slagom( po potrebi ponovo ohladiti u zamrzivacu). Staviti trecu koru ravnom stranom gore. Premazati odvadjenim slagom u veoma tankom sloju i poravnati eventualne nedostatke kako bi fondan lepo legao. Tortu sada veoma dobro ohladiti u zamrzivacu (nekoliko sati), kako bi bila skroz cvrsta za fondan, inace ode sve u persun :-). Ohladjenu tortu ukrasiti po zelji fondanom.

Posluživanje

Za fondan su generalno bolje cvrste torte, ali ja nisam odolela, i ipak je uspelo.

Fondan je po receptu MinjeB https://www.coolinarika.com/recept/domaca-fondan-smesa-za-torte-kolace-figurice/. Pridrzavajte se doslovno recepta i sve ce biti u redu.

  • Torte(1)

14

hvala puno laguna..😁

Ooodlično ispalo 👏meni lično nesmeta to sto se vidi malo praha nista nesmeta.svaka čast sam nastavi imas dara za to

ja sam isto radila fondan po minjinom receptu, ali sam negdje nasla kad se tijesto lijepi za oklagiju ili radnu plohu,koristi se gustin...meni je uspjelo..i nevidi se nigdje ovaj prah! to za one kojima smeta 🙂 jer i meni nije odgovaralo da se vidi 😎

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)