Moj profil

Cvijet

83

Kad sam davno ovaj recept dobila na mail,znala sam da ću ga kad tad praviti. To kad tad je bilo danas... Za moje drage goste i ukućane, od srca... Potrudila sam se i ovako je izgledao moj prvi susret s dizanim tjestom... Dijelim ovaj recept s vama, jer nikoga ovaj cvijet nije ostavio ravnodušnim.... 

Kad sam davno ovaj recept dobila na mail,znala sam da ću ga kad tad praviti. To kad tad je bilo danas... Za moje drage goste i ukućane, od srca... Potrudila sam se i ovako je izgledao moj prvi susret s dizanim tjestom... Dijelim ovaj recept s vama, jer nikoga ovaj cvijet nije ostavio ravnodušnim.... 

Sastojci

tjesto
250 ml mlijeka
125 ml ulja
1 žličica šećera
2 žličice soli
još potrebno
100 g margarina
1 žlica mlijeka
malo lana
malo sezama

Priprema

1.

U mlako mlijeko staviti šećer i izmrvljeni kvasac, da se "digne". Kad se "digne", dodati sve ostale sastojke, te ih zamijesiti sa brašnom.

Pokriti tjesto krpom i ostaviti da stoji 30 minuta na toplom mjestu.

2.

Izvadit tjesto iz krpe i premjesiti ga. Zatim ga podijeliti na pola i od jedne polovice odrezati mali dio, za sredinu.

3.

Najveći dio tjesta podijelit na pet jednakoh djelova, te ih razvaljat u krug.Slagat krug jedan na drugi i premazivati rastopljenim margarinom, osim petog kruga, njega se ne maže i njega treba razvaljati malo veći od ostalih, da bi mogli podvući pod ostala četiri kruga, rub tog petog, da izgleda kao pogača. Tu pogaču prebacit u kalup(namašćen i pobrašnjen) cca 28 cm. Tjesto ne smije biti do ruba kalupa da ima mjesta za latice.

4.

Pogaču u kalupu rezati oštrim nožem na 8 dijelova, tako da 1 cm od ruba ostane ne zarezan, kao na slici.

5.

Svako zarezani dio prebacit prema rubu kalupa, da dobijemo latice.

6.

Isti postupak kao sa prvim dijelom tjesta ponoviti sa drugim dijelom i staviti u kalup u sredinu tjesta. Zarezati tako da latice budu između latica prve pogače.

7.

Najmanji dio tjesta oblikujemo u krug i stavimo u sredinu cvijeta.

8.

Umutiti mlijeko i žumanjak i time premazati cijeli cvijet. Latice posipati sezamom, a sredinu lanom( ja sam sa rogačem, čisto zbog efekta).

9.

Pokriti cvijet, dok se pećnica zagrije-na 200 stupnjeva. Tada staviti peći. Nakon 10 min, smanjiti pećnicu na 180 stupnjeva i cvijet prekriti masnim papirom i peći još 20 min. Nakon toga, cvijet otkriti i peći još 5 min, da dobije lijepu boju.

Posluživanje

Prohladiti i poslužiti. Oduševljenje zagarantirano!

U slast!

P.S. Izgled se podudara s ukusom-predivno!

Ne zamjerite na slikama opisa, u žurbi nisam slikala sve kako treba, pa sam vam u želji za boljim pojašnjenjem, nacrtala opisan postupak.

  • Pogaci(2)
  • Pogače(2)
  • Uskrs(2)
  • Pogaca-kruna(1)
  • DIZANO TIJESTO(1)
  • Dizano(1)
  • Interesantno(1)
  • Dan-kruha(1)
  • Pogača(1)

13

Drago mi je da vam se svidjelo i da je uspjelo! Pozdrav iz Hrvatske i također,SVE NAJBOLJE U 2013. !!!!

Zdravo! Nie sme od Makedonija i tolku ni se dopadna vasiot cvet sto resivme da go napravime i kaj nas : ) i prekrasno ni izleze!!!! Puno fala za receptot, pozdrav od Makedonija!!

Srekna Nova godina i se najubavo!!!!

Hvala vam. Zaista je prvi susret s dizanim tijestom.... 😁😵