Moj profil

Jabukovaca

247

Ovo je recept star mnogo godina, ali meni jedan od najdrazih i najboljih kad je u pitanju pita od jabuka. Sastojci su minimalni i prosti, a rezultat ocaravajuci.

Na ovaj nacin se pita spremala u starinskim bosanskim kucama, posebno na podrucju Sarajeva i okoline. Citala sam da se u jabukovacu u Bosni, u starom zamanu, nikada nisu stavljali orasi ili se jabuke przile. Ja prenosim izvorni stari recept, po kojem je jabukovacu pravila moja pranana, nana i evo sad ja...

Ovo je recept star mnogo godina, ali meni jedan od najdrazih i najboljih kad je u pitanju pita od jabuka. Sastojci su minimalni i prosti, a rezultat ocaravajuci.

Na ovaj nacin se pita spremala u starinskim bosanskim kucama, posebno na podrucju Sarajeva i okoline. Citala sam da se u jabukovacu u Bosni, u starom zamanu, nikada nisu stavljali orasi ili se jabuke przile. Ja prenosim izvorni stari recept, po kojem je jabukovacu pravila moja pranana, nana i evo sad ja...

Sastojci

ZA TIJESTO
pola kg mekog brasna
50ml ulja (pola fildzana :) )
oko 200ml vode
FIL
1600-1700g jabuka (kiselih)
1 casa od jogurta secera
1-2 kasicice cimeta
korica od jednog limuna
SERBE
400g secera +3 vanilin-secera
225 ml vode
...i jos
200g maslaca
skrobno brasno

Priprema

1.

Za tijesto prosijati brasno i dodati prstohvat soli. Napraviti udubljenje i dodati ulje i jaja.

Sa mlakom vodom zamijesiti tijesto. Moguce da ce vam trebati malo vise od 200ml vode, zavisi od brasna.

2.

Zamijesiti tijesto koje treba da bude glatko i meko, ali ne smije se lijepiti za ruke.

3.

Formirati kuglu koju zatim podijeliti na 3 jednake loptice. Svaku lopticu jos jednom dobro izraditi i redati na pobrasnjenu platu.

4.

Nauljenim dlanom preci po svakoj kugli.

5.

Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.

6.

Za fil jabuke oguliti i izrendati. Dodati im secer, limunovu koricu i cimet. Sve lijepo izmijesati.

7.

Uzeti prvu lopticu i staviti je na stolnjak koji smo posuli skrobnim brasnom. Posuti po loptici malo skrobnog brasna da nam se ne lijepi za oklagiju i razvijati.

8.

Prvo razijate oklagijom dok jufka se ne razvuce na poveci krug i postane vam "naporno" namotavati :)

9.

Prebaciti jufku preko oklagije i par puta "njihati" njome lijevo-desno da se pod svojom tezinom jos ravnomjernije razvuce.

10.

Poloziti je opet na stolnjak i dalje razvaciti rukom podvlaceci ispod jufke i vukuci prema sebi (stavite oklagiju preko sredine da vam se jufka "ne klize" ). Tako sve okolo dok jufka ne bude prozirno tanka.Odrezati deblje rubove.

11.

Ostaviti da se prosusi 10-ak minuta. Ostaviti jufku da se prosusi je jako bitno,da vam pita ne bude tvrda i gumena, vec prhka i hrskava. Ovo vrijedi kod svih pita ovog tipa, kao na primjer baklava, jer ja nikad ne kupujem kore, uvijek radim sama.

12.

Maslac otopiti da pocne cvrcati, a zatim ravnomijerno nanijeti na jufku, tako da masnoca dode svuda. Ja to radim sa cetkicom, najlakse mi i najbrze.

13.

Jufku prepoloviti na pola po duzini. Na rub prve polovice stavljati fil, sirine nekih 4-5 cm. Ne smije ga biti ni previse, ni premalo, nego onako taman :)

14.

Savijati do kraja prve polovice, znaci od jedne polovice dobijete jednu dugu sipku. Moje tijesto, razvuceno i nakon rezanja rubova je bilo ca 90x60 cm, tako da kad prepolovim jednu sipku, dobijem dvije manje, koje mi po duzini tacno pasu u pleh od pecnice.

15.

Znaci, savijenu dugu sipku rezati na duzinu tepsije i slagati jednu do druge. Tako ponavljati sa svim ostalim jufkama i dobije se tacno pun jedan pleh od pecnice.

16.

Pecnicu zagrijati na 200*C. Jabukovacu prije pecenja premazati ostatkom maslaca, opet, najbolje cetkicom.

17.

Staviti peci na 200*C, pa nakon 10-ak minuta smanjiti na 180*C i dopeci do kraja, znaci jos nekih 30-40 minuta. Mora lijepo da porumeni.Pecenu pitu ostaviti da se potpuno ohladi.

18.

Serbe je jedno od osnovnih elemenata kod jabukovace da bi bila dobra. Jako je bitno da bude gusto i ne smije ga biti puno, da jabukovaca ne bi bila vodena i gnjecava.Ovo je jako bitno!

19.

Staviti secer i vodu u serpu i na srednjoj vatri neka prokljuca. Kad pocne kljucati smanjiti vatru da onako polako kvrcka, ne smije naglo vrjeti, i ostaviti tako 10-15 minuta da se ukuha.

20.

Hladnu jabukovacu izrezati na sipke duzine 10-12 cm i zaliti vrelim serbetom, polako, u laganom mlazu,duz svake sipke tako da serbe dode svuda. Ostaviti da upije i da se dobro ohladi.

21.

Zalivena :)

Posluživanje

Ako zelite u jabuke mozete dodati kasiku-dvije griza.Jos jednom napominjem, serbe je jako bitno, ne smije biti blaze, niti vodeno i jufka se mora malo prosusiti. Pita nije uopce preslatka i ja bih je jos vruce cini mi se mogla pojesti pola pleha :)

Ako neko ne voli serbe i zalijevane kolace, moze pecenu pitu posuti samo secerom u prahu zamirisanim vanilijom.

  • Jabuke(13)
  • Pita(6)
  • Štrudla(5)
  • Pite(3)
  • Slatke pite(2)
  • Strudel(2)
  • Štrudle(2)
  • Jabukvaca(1)
  • Strudla-so-jabolki(1)

72

Uvijek se vracam ovom receptu!

Nepogrijesiv ♡

Puno hvala svima na isprobavanju, uspjesima i komenatarima!

Raduje me jako, da svako ko se "namjeri" na ovakvo nesto i uspije u tome 🙂

I je savršenstvo! Za ljubitelje štrudli ovo je za mene najbolji recept!

Ovako je ispalo drugima