Moj profil

“Seitan na moj nacin”

44

Osecate da imate viska energiju,onda zasucite rukave,i bacite se na mjesenje seitana,ili pšenično meso!:)))Zdrava i fina zamjena za mesa…Sigurno ima jos slicnih recepta,al eto da stavaim i moju verziju…

Osecate da imate viska energiju,onda zasucite rukave,i bacite se na mjesenje seitana,ili pšenično meso!:)))Zdrava i fina zamjena za mesa…Sigurno ima jos slicnih recepta,al eto da stavaim i moju verziju…

Sastojci

za seitan
1dcl pšenični gluten
2zlicice kurkuma zacin
2zlicice djumbir u prahu
2zlicice soli
malo manje od 1dcl vode
za kuvanje seitana
1l vode
1kockica za povrtnu supu
nekoliko zrna papra
2cesnjaka od cesnjak
cayenne paprika
nekoliko kapi vinsko sirce
za marinadu
1kasika senfa
1kasicica paradajz pire
3zlice tamarindi-pasta
za przenje
krusine mrvice
integralni susam/sezam
za sos
oko 2dcl od povrtnu supu u koju ste kuhali seitan
1zlica gustina
1zlicica rizino sirce
3zlice kokosovo vrhnje
voda po potrebu(ako je preslano)
bulgur
skuvajte prema uputstvo na kutiji,i
prema potrebu kolicine
mjesavina zamrznutog povrca(luk,vodnikesten,
bambus-klice,paprika…)

Priprema

1.

Seitan se moze raditi i od obicno pšenično brasno, al posto ja sam radila od samo gluten-brasna objasniti cu taj rad.Radi se u 1:1, jedan deo tecnosti, jedan deo brasna, u koji ste prethodno dodali zeljene zacine.Znaci u 1dcl glutena dodate zacine ,onda dodajte tecnosti .Najbolje je da najpre sve izmerite i sajedinite suve sastojke, posebno tecne, i tako dodavajte tecnost u brasno, i mjesajte, jer se gluten veoma brzo steze .

2.

Onda mjesite snazno i dugo, oko15-tak min:)Povremeno mozete isplakniti tjesto pod mlazom vode, naizmenicno hladna, topla, iako je to nepotrebno kad radite samo od glutena, al je meni ukusnije ovako, a i lakse za mjesenje.Uvjek kad isplaknite, u medicinsku gazu prosusite ga, tj. izbrisite.I onda nastavite mjesenjem sve dok ne dobijete glatku, gumenu smjesu, kao zvaku :)

3.

Onda narezite tjesto na komadice ,po vasu volju forme, i velicine.

4.

U kipucu supu, u koju ste dodali zacine, spustite seitan-komadice, i kuvajte oko 30min.Kad su kuvani procedite kroz cedulju, a supu sklonite na stranu, jer vam je potrebna za sos.

5.

Onda umjesajte u marinadu ,i ostavite oko pola sata, pa izvadite iz marinadu.

6.

Onda uvaljajte komadice u krusine mrvice, u koje ste dodali susama, pa proprzite oko5-7min na ugrejano ulje.Onda dodajte im od onu supu, prokuvajte oko 2-3min.Gustin umjesajte u malo vode, u koje ste dodali rizino sirce, promjesajte dobro, pa mjesajuci stalno dodajte to u seitan sosu.Mjesajte oko 2-3min, pa u to dodajte kokosovo vrhnje, promjesajte, pustite da zavri, pa namalite vatru, i ostavite da se prokuva jos 20-tak min.

7.

Skuvajte bulgur, i onda kad je sos gotov,uzivajte !:)

Posluživanje

  1. Evo link za tamarind, pa ako niste u mogucnost da nabavite tu pastu/sos, onda mozete zameniti sa nesto drugo slicno, ili zaciniti po vasu volju.
  2. Vise o seitan
  3. Seitan je nazalaost STROGO zabranjeno jelo za one boluju od celijakija, za onih koji su alergicni na zitarice…
  4. Seitan mozete sluziti uz kuvanu integralnu rizu, kuvano povrce,..znaci na bilo koji nacin kako bi pripremili meso, tako mozete pripremiti i seitan.Nakon toga kad ste ga skuvali, mozete ga marinirati u razne marinade, posle toga popeci, poprzi, pokuvaj:)))A mozete ga i zamrznuti!
  • Seitan(8)
  • Vegansko(1)
  • Veganska-kuhinja(1)
  • Zdravi-recepti(1)
  • Veganska-jela(1)
  • Za-isprobati(1)
  • Posno(1)
  • Bez mesa(1)
  • Jela s povrćem(1)

9

...fantastičan je…volim…ovdje mi marinadast dio poseban!!!

Nikad ovako nesto nismo probale. Deluje bas zanimljivo. Pokusaćemo nabaviti sve sastojke, pa ako uspemo – javljamo utiske!!! :)

Hvala puno!:)Nije to toliko strasno niti tesko kao sto mozda zvuci!:) Postoje razne nacine kako bi ga mogli spremiti,,samo pustite mastu na slobodu, i ne bojte se eksperimentirati!:)

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)