Moj profil

Knedle s marelicama

60 minuta
16

Pošto je vrijeme marelica i nikako nemogu odoljeti svim receptima u kojima se nalaze, sjetila sam se jednog od naših starih baka....knedle s marelicama...pa eto za one koji ih neznaju pripremiti ili su možda zaboravili...ovo je moja verzija

Pošto je vrijeme marelica i nikako nemogu odoljeti svim receptima u kojima se nalaze, sjetila sam se jednog od naših starih baka....knedle s marelicama...pa eto za one koji ih neznaju pripremiti ili su možda zaboravili...ovo je moja verzija

Sastojci

za
4-6 većih krumpira
0,5 kg brašna
malo soli
1-2 čaše krušnih mrvica
10-ak srednjih marelica
0,5-1 dl ulja ili masti

Priprema

1.

Prvo dobro operite 4 do 6 većih krumpira i stavite ih kuhati (sa ljuskom). Za to vrijeme pripremite marelice tako da ih operete, prepolovite i izvadite im koštice.

2.

Kad je krumpir kuhan, ogulite ga i ohladite tako da ga možete držati u ruci. Naribajte ga na ribež za sir ili dobro izgnječite da nema komadića krumpira.

Ostavite da se dobro ohladi (brže se hladi ako ga rasprostrete po dasci)

3.

Na kuhani krumpir pospite brašno i soli, te zamjesite tijesto. Dodajte onoliko brašna koliko ga krumpir može popiti, a da nebude pretvrdo. (tijesto bi trebalo biti dovoljno meko kako bi ga mogli lako izvaljati).

Stavite veliki lonac vode na peć da zavrije.

4.

Razvaljajte tijesto na dasci. Neka bude debljine cca 1-1,5 cm. Nakon toga ga narežite na kvadrate veličine cca 10 x 10 cm. (ako su marelice jako velike napravite veće kvadrate). Na svaki od njih stavite polovicu marelice i u nju malu žličicu šećera, te posipajte s malo mljevenog cimeta. Zamotajte svaki komad tijesta u kuglicu pazeći da ne ostavite negdje rupu, jer će kroz nju iscuriti sok.

5.

U kipuću vodu ubacite knedle i nemojte ih dirati nekoliko min. dok malo izvana ne otvrdnu, nakon toga ih pažljivo promiješajte da se ne zaljepe za dno lonca.

Kad knedle isplivaju na površinu kuhajte ih još 5-10 min. (ovisno o veličini knedle).

Dok se knedle kuhaju vi ispecite prezle tako da u većoj tavi zagrijete ulje ili mast (po želji) i posipajte s krušnim mrvicama toliko koliko one mogu popiti, te ih pecite do rumene boje. Knedle izvadite iz vode i uvaljajte u prezle.

Posluživanje

Poslužite ih posute s kiselim vrhnjem i šećerom.

Dobar tek.

3

Pravila danas. Odlicne. Nikako jaje. Probaj bez jaja i bez masti. Nekada sam i ja u testo za knedle sa sljivama stavljala jaje i mast ili maslac. Bez njih je mnogo ukusnije, mekse testo.

ja u tijesto stavim još i 1 jaje i žlicu masti ili maslaca

Jako fino.