Moj profil

BAKLAVA

80 minuta
64

Izgleda da je ovo osamdesetčetvrti recept za klasičnu baklavu sa orasima..... Ko ne voli, neka okrene stranicu...

Izgleda da je ovo osamdesetčetvrti recept za klasičnu baklavu sa orasima..... Ko ne voli, neka okrene stranicu...

Sastojci

za
Za fil:
1 čaša jogurta
125 gr maslaca
1/2 kesice praška za pecivo
Za sirup:
4,5 čaše vode
2 kesice vanil šećera
1 limun, isečen na kolutove
1 narandža, isečena na kolutove

Priprema

1.

Za ovaj recept, mera je čaša od 2 dl.

Najpre treba napraviti fil, i to tako što prvo mikserom umutim jaja, pa dodam šećer, jogurt, ulje, malo rastopljen maslac i prašak za pecivo.

2.

U drugoj posudi izmešati mlevene i seckane orahe.

3.

Pripremiti tepsiju, i malo je podmazati uljem. Baklavu slagati redom: jedna presavijena kora, kutlača žutog fila, pa posuti orasima, opet presavijena kora, fil, orasi, i tako dok se ne iskoriste svi sastojci. Poslednja je kora.

4.

Baklavu iseći nožem na željene oblike, rombove ili kvadrate. Ovo nije jednostavno, jer kore klize zbog tečnog fila, ali ja se tu pomognem kuhinjskim makazama, pa njima isečem prva 3-4 sloja kora, koliko zahvatim, a zatim oštrim nožem idem po tim rezovima, i sečem do dna tepsije.

5.

Staviti baklavu da se peče, u rernu zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 170 stepeni. Ispečena je za otprilike 25 -30 minuta.

6.

Kad stavim baklavu u rernu, onda stavljam da se kuva sirup od  vode, šećera, vanile i limuna i narandže isečenih na kolutove (ili samo 1 limun). Kad provri, smanjiti temperaturu.

Ispečenu i još toplu baklavu polako prelivam toplim sirupom, a nožem prolazim kroz redove, da bi sirup natopio i donje slojeve kora.

Posluživanje

Baklavu poslužiti dobro rashlađenu.

  • BAKLAVA(5)
  • Baklava-od-moje-sneze(1)
  • Baklava-sneza-bg(1)
  • Prava-baklava(1)
  • Baklava-as(1)
  • Orasi(1)
  • Fina(1)

38

Eto još jednog dokaza da dobri recepti ne poznaju granice, i da su putovali i pre dolaska interneta na naše prostore! Mnogo si me obradovala svojim slikama, pa ti se zahvaljujem od srca! Šaljem ti veliki pozdrav i poljubac!

Odličan recept za baklavu. Jedna mala zanimljivost- nakon što sam stavila peći baklavu, prolistam moju prastaru bilježnicu tražeći jedan recept. Naiđem na recept za baklavu, jedan od prvih napisanih u toj bilježnici koja je stara preko 30 g. Pročitam ga i začudim se- potpuno jednak recept kao i ovaj tvoj. Ali eto, trebala je coolinarika da ja pravim baklavu s orasima, moji jako vole baklavu s makom i ona se redovno pravi.😁😉

Olimpijaaaaa... 😘😉😁 

Ovako je ispalo drugima