Moj profil

TORTA SA BANANAMA

90 minuta
105

Oni koji vole banane , voliće sigurno ovu tortu

Oni koji vole banane , voliće sigurno ovu tortu

Sastojci

za
Za formu od 24 cm
Za biskvitno tijesto
1-2 kašike vruće vode
1 verćicu vanilješećera
75 g brašna
1/2 kašikicd praška za pecivo
Za filu
sok od 2-3 limuna
600 ml tečnog šlaga
2 vrećice šlagfixa
400 ml mlijeka
1 vrećica gelatina ili 6 listića
5 kašika šećera
Za čokoladnu masu
100 g šokolade
100 ml tečnog šlaga
1/2 vrećice gelatina

Priprema

1.

Jaja sa vodom umutiti i postepeno dodavati šećer i dalje čvrsto mutiti.Brašno sa praškom za pecivo dodati i polako umutiti.Staviti u jedan kalup od 24 cm i peći oko 15 minuta na 180 ° C.

2.

Želatine potopiti u 5 kašika vode i ostaviti da nabubri.Puding skuhati sa 5 kašika šećera i malo prohladiti.U vrući puding dodati želatine , promješati dok se želatin ne istopi.Prekriti sa prozirnom folijom ( da se koža ne uhvati po puding u )i ostaviti da se puding ohladi.

3.

Limun iscjediti i sok staviti u dublji tanjir ili zdjelu.Banane oguliti i potopiti ih u limunov sok ( da ne potamne ).250 ml tečnog šlaga umutiti sa malo šećera ( po želji ) i dodati 1 šlag fix i čvrsto umutit. Oko ohlađenog biskvita staviti jedan obruč.Premazati sa umučenim šlagom i redati  paralelno cijele banane ( da se poslije dobije lijepi presjek od banana ).

4.

Rest šlaga umutiti sa šlag fixom i dodati polako u pudingovu masu koja je počela da želira ( probati i po želji dodati šećera ).Prekriti preko banana i ostaviiti par sati u frižideru da se stisne.

5.

Želatin potopiti u 2 kašike vode i ostaviti da nabubri.Čokoladu istopiti,dodati tečni šlag ( ne umućeni ) i pomješati.Želatin istopiti na laganoj vatri i dodati u mlaku čokoladnu masu . Pomješati,i preliti preko kolača.Ostaviti par sati u frižideru , ali sigurnije je preko noći.

Tortu sam ukrasila okolo sa čokoladnom folijom koju sam sama napravila , a gore sam isto ukrasila sa listićima od bijele čokolade i jednim exotičnim voćem koje se zove Physalis

6.

Presjek

7.

Gotova

  • Torte(3)
  • Banane(1)
  • Mrak-torta(1)
  • Torti-banani(1)

15

Prelepo,svaka cast majstorici 🙂

lili savrsena dekoracija.Svaka cast.Lepa i dekorativna

Prelijepa!