Moj profil

Macarons

3.131

Mjesecima su me mamili, onako veseli, šareni, raznobojni, s milijun i jednim punjenjem, dok nisam napokon odlučila isprobati te "strašne" macarons.

Kad pogledate ovako dugačak opis, možda ćete se uplašiti, ali vjerujte mi radi se više o savjetima, sama priprema je u biti jednostavna, ali za uspjeh potrebno je pridržavati se pravila i postupka pripreme.

Mjesecima su me mamili, onako veseli, šareni, raznobojni, s milijun i jednim punjenjem, dok nisam napokon odlučila isprobati te "strašne" macarons.

Kad pogledate ovako dugačak opis, možda ćete se uplašiti, ali vjerujte mi radi se više o savjetima, sama priprema je u biti jednostavna, ali za uspjeh potrebno je pridržavati se pravila i postupka pripreme.

Sastojci

2 bjeljanjka (oko 70 g)
80 g što sitnije mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
prehrambena boja po želji ili malo kakaa
Ganache od bijele čokolade s limunom i narančom
30 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica soka od limuna
1 žličica sitno naribane korice limuna i naranče

Priprema

1.

Bjeljanjci neka budu stari 2-5 dana (znači odvojeni od žumanjaka 2-5 dana unaprijed).

2.

Izvadite ih iz hladnjaka najmanje 2-3 sata prije nego krenete s pripremom (neki kažu i 24 sata ranije).

3.

Oguljene bademe (blanširane) ili dvaput sameljite na ručnoj mašinici za mljevenje da dobijete fini prah, ili ih sameljite u multipraktiku zajedno sa šećerom u prahu, u intervalima (pulse) da se oštrice ne bi pregrijale i bademi počeli ispuštati ulje. Važno je da su na kraju što finije samljeveni.

4.

Prosijte skupa mljevene bademe i šećer u prahu i odstranite krupnije mrvice koje su eventualno ostale.

5.

Električnim mikserom mutite bjeljanjke.

6.

Kad se smjesa počne pjeniti dodajite kristal šećer u tri navrata, ne sav odjedanput, i mutite dalje dok snijeg nije čvrst i sjajan, ali nemojte mutiti predugo jer će inače macarons biti suhi.

7.

Slijedeći korak se zove macronnage.

8.

Rukom, uz pomoć mekane (silikonske) spatule umiješajte u umućene bjeljanjke smjesu badema i šećera u prahu, miješajte kao da smjesu preklapate.

9.

Ovaj je korak važan, jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će ostati prečvrsta, ako miješate previše, bit će prerijetka. Znat ćete da ste dostigli pravu gustoću kad podignete spatulu, a smjesa s nje pada u gustom mlazu (kaže se "poput lave"), ali se odmah stopi, tj. ne ostaju čvrsti vrhovi.

10.

Možete također provjeriti čvrstoću smjese tako što ćete nanijeti žličicom malo smjese na tanjur, ako se sama izravna i vrh je gladak, u redu je, ako ostane čvrst vršak kao kod puslica, promiješajte još malo smjesu da omekša.

11.

Boju po želji najbolje je dodati odmah u bjeljanjke dok ih mutite. Dozirajte boju po želji koliko želite da je intenzivna.

12.

Ja sam htjela smjesu obojati u različite boje pa sam je umućenu podijelila na dva dijela i u svaki dodala različitu boju.

13.

Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom promjera 2 cm (ja sam jednostavno koristila vrećicu bez ikakvog nastavka jer nemam tako veliki okrugli nastavak) i istisnite hrpice promjera otprilike 2,5 - 3 cm na pleh obložen papirom za pečenje ili još bolje silikonskom podlogom (pročitala sam da se na silikonskoj podlozi bolje ispeku, a i lakše se odvajaju poslije). Ostavite dosta razmaka jer se smjesa malo raširi. 

14.

Ostavite ih da se suše na zraku 30-60 minuta.

15.

Zagrijte pećnicu na 150C i pecite macarons oko 13 - 15 minuta. Tijekom pečenja pri dnu bi se trebao formirati onaj karakteristični prsten.

16.

Stavljajte uvijek peći samo jedan pleh.

17.

Izvadite pleh iz pećnice i skliznite papir ili silikonsku podlogu s macarons na rešetku da se zaustavi pečenje. Pričekajte da se prohlade prije nego ćete ih skidati s papira. Pažljivo ih odvojite od podloge i ostavite na rešetki da se ohlade do kraja.

18.

Napunite ih pripremljenim punjenjem po želji, ganache (od bijele ili tamne čokolade), karamel, lemon curd ili sl. - spojite po dva keksa s malo kreme, ali nemojte pritiskati, i ostavite u hladnjaku, u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja. Macarons su bolji nakon što odstoje i okusi se prožmu.

19.

Prije nego ćete ih poslužiti, ostavite ih barem pola sata na sobnoj temperaturi.

20.

Ispečeni, nenapunjeni macarons mogu se čuvati na sobnoj temperaturi 2-3 dana, u hermetički zatvorenoj posudi.

21.

Napunjeni mogu stajati do tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

22.

Također ih možete zamrznuti, nenapunjene. Izvadite ih iz zamrzivača 48 sati prije nego ćete ih posluživati, nafilujte ih neodmrznute i čuvajte u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi.

23.

Ganache s limunom i narančom

24.

Zagrijte slatko vrhnje do vrenja.

25.

Dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne istopi i smjesa ne izjednači.

26.

Dodajte sok limuna i naribanu koricu limuna i naranče (stavila sam ušećerenu koricu limuna i naranče).

27.

Ostavite da se ohladi dok se ne zgusne dovoljno da se može mazati na macarons.

Posluživanje

Ovisno o veličini keksića, dobit ćete oko 40 pojedinačnih odnosno 20 keksića kad su spojeni kremom.

  • Macarons(67)
  • Sitni kolači(19)
  • Keksi(11)
  • Makarons(9)
  • Bjelanjci(5)
  • Bjelanjak(5)
  • Božić(4)
  • Kolači(4)
  • KOLAČIĆI(4)

558

Uspjelo iz prve!Zahvaljujem na detaljnom pojašnjenju <3 

Pozdrav curke, jel ima koja da su joj se previše digli i iznutra ostanu "živi"?

Konačno uspeli!!! 👏 😍 Recept je fenomenalan! 😁

Ovako je ispalo drugima