Moj profil

Buredzici

90 minuta
169

Evo jos jednog tradicionalnog bosansko-hercegovackog recepta. Ovi buredzici su posebno vezani za Sarajevo i okolinu, tu sam primijetila da se najcesce prave. Iako imaju veze sa standardnim burekom, opet su na svoj nacin posebni.Saznajte zasto...

Evo jos jednog tradicionalnog bosansko-hercegovackog recepta. Ovi buredzici su posebno vezani za Sarajevo i okolinu, tu sam primijetila da se najcesce prave. Iako imaju veze sa standardnim burekom, opet su na svoj nacin posebni.Saznajte zasto...

Sastojci

TIJESTO
500g mekog brasna
300 ml tople vode
kasicica soli
3 kasike ulja
NADJEV
3 kasike vruce vode
1 srednja glavica crvenog luka
3 cehna bijelog luka
I JOS
skrobno brasno
200g maslaca
100g jogurta

Priprema

1.

Brasno prosijati, dodati mu so i izmijesati. U sredini napraviti udubljenje i u njega staviti ulje. Sa toplom vodom, postepeno dodajuci, zamijesiti tijesto.Dobro izraditi dlanovima. Od tijesta napraviti dvije lopte, staviti ih na pobrasnjenu tepsiju, ne premazivati uljem, vec samo prekriti prozirnom folijom sa svih strana, a zatim sve skupa krpom. Ostaviti da odstoji najmanje 30 minuta.

2.

Kad je tijesto odstojalo uzeti prvu kuglu i razviti sto tanje. Pri razvijanju posipati skrobno brasno (gustin) umjesto brasna da vam se jufka ne bi lijepila. S tim ce tijesto biti prhkije i hrskavije. Kad ste razvaljali jufku na sto tanje, ostaviti da odstoji 10-ak minuta kako bi se malo prosusila. Istopiti 200g maslaca na tihoj vatri i time poprskati cijelu jufku, te ju isjeci na trake sirine nekih 10 cm.

3.

Za nadjev uzeti mljeveno meso (ja ga inace jos jednom sameljem, bude mi ljepse), dodati mu sitno isjeckane obe vrste luka i zacine te vrucu vodu. Dobro sve sjediniti. Najdev mozete prpremiti prije nego sto pocnete sa razvlacenjem jufke, kako bi malo odstojao da se arome prozmu.

4.

Na pocetak trake staviti mesa velicine malo veceg oraha.Prvi korak:desni slobodni "cosak" prebaciti preko mesa, tako da sa suprotnom stranom formira paralelnu liniju, tako da dobijete trougao.Drugi korak: Sada, slobodni lijevi cosak trougla preklopite preko njegove suprotne ivice (koja je sada ravna).

Sad ste opet na prvom koraku, ali cosak trougla koji morate saviti lezi na suprotnoj strani. Malo je komplikovano za objasniti, nadam se da ce iz slika biti jasnije :) Inace, skroz jednostavno.

5.

Korak 1 i 2 ponovite 3-4 puta, dok ne dobijete lijepo formiran trougao i meso lijepo "upakovano" u jufku. Gledajte da uvijek zavrsite na "ravnoj" strani trougla, tako da vam je lakse sloziti slijedeci buredzik.

Buredzike slagati u lagano namasten pleh.

6.

Prije pecenja svaki buredzik premazati pomocu cetkice rastopljenim maslacem ( ne previse,pa da poslije "plivaju" u masnoci). Peci u zagrijanoj pecnici 20-ak minuta na 200*C, dok lijepo porumene.

7.

Kad su peceni buredzici su lagani i hrskavi, tijesto je tanko i prhko.

Po zelji uzeti 200g milerama i 100g jogurta i pomijesati. Tome dodati protisnute 2 cehne bijelog luka, blago posoliti i preliti preko pecenih buredzika. Vratiti u pecnicu na 5 minuta i posluziti.

Posluživanje

Time da se jufka posipa skrobnim brasnom pri valjanju i da se lagano prosusi prije slaganja, tijesto dobiva na hrskavosti i doslovno se topi u ustima.

Gotove, nepecene buredzike mozete i zamrznuti. Kad vam budu trebali direktno, bez prethodnog odmrzavanja, peci u zagrijanoj pecnici kao sto je navedeno u receptu.

  • Burek(8)
  • Burek-savrsen-merium(1)
  • Piti(1)
  • Pite-slane(1)
  • Burek-u-trokutu(1)
  • Burek-by-merium(1)
  • Mesni-rucak(1)
  • Slana pita(1)
  • Burekici(1)

36

Zanima me je li neko probao ovako isto samo punjeno kuhanim krompirom? 🙂

pozzz,mogu li npr.napraviti dan ranije,staviti u frižider i peći sutradan,znači da ne zamrzavam

Oduševljena sam!