Moj profil

Jagnjetina "Bariqque"

20 minuta
16

Idealno za kombinaciju sa nekim od tamnih vina. Specifica ukus jagnjetine i jos specificniji ukus sosa. Ali svakako vredi probati.

Idealno za kombinaciju sa nekim od tamnih vina. Specifica ukus jagnjetine i jos specificniji ukus sosa. Ali svakako vredi probati.

Sastojci

za
1 komad jagnjeceg filea francuske obrade, 2 dl tamnog po mogucnosti barikiranog vina, 1 kasika meda, 1 grancica svezeg ruzmarina, 5 komada suve sljive bez kospice, 100 gr palente, 50 grama starog kozijeg sira, so i biber po ukusu

Priprema

1.

Komad jagnjeceg filea preprziti na veoma malo ulja, ne prepeci. Ugrejati tiganj, i na veoma malo maslinovog ulja proprziti suve sljive i preliti vinom. Ubaciti jagnjeci kotlet, svezu grancicu ruzmarina i posuti sa medom izmesati i poklopiti dok sos ne bude dobio zeljenu gustinu. Ukoliko zelite sos vece gustine, slobodno upotrebiti gustin za zeljeni efekat.

U jednu serpicu dobro ukuvati palentu i pre serviranja ubaciti par sitno seckanih kockica starog kozijeg sira.

Posluživanje

Na tanjir prvo servirati vrucu palentu a zatim kotlet od jagnjetine poloziti ili zabosti u istu. Okupati meso i tanjir sa malo sosa ali ne previse da ne pruzme ukus. Suve sljive iz sosa poredati oko samog jela.

  • Jagnjetina(2)
  • Suve-sljive(1)
  • Crno vino(1)
  • Koziji-sir(1)
  • Ružmarin(1)
  • Palenta(1)

4

Savršeno!Ha,ha,nisam morala pitati za vino...Pozdrav,umjetniče!

Mhmm, hvala na objasnjenju! 🙂 Covjek nauci nesto novo svaki dan!

Barikirano vino je je ustvari vino koje se cuva u posebnim drvenim bariknim buradima i koji prima tu specificnu aromu bariknog bureta. Usled nagorevanja drveta, osim promene u strukturi, dolazi i do formiranja pozeljnih aromaticnih jedinjenja koja iz drveta prelaze u vino tokom procesa sazrevanja. Za izradu tih buradi pretezno se koristi drvo hrasta u 99% slucajeva ali neki koriste i drvo bagrema, divlje tresnje, kajsije itd. Barikiraju se samo kvalitetnija vina, na njima se najbolje osjeca uticaj drveta na njihov "bouqet".

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)