Moj profil

Bosanski lokumi

125

uz kafu.....

uz kafu.....

Sastojci

0,5kg brašna

Priprema

1.

brašno i 160-170g šećera u prahu pomiješati. dodati snijeg od 1 bjelanca i omekšan margarin pa izmiješati rukom dok se dobije fino tijesto. ja sam ovaj put stavila margarin, ali je vjerovatno bolje s maslacem. margarin narežite i stavite u mikrovalnu par sekundi. tako se brzo i ravnomjerno razmekša. tijesto podijeliti na 4-5 dijelova. svaki dio razvaljati prstima da bude malo deblje od prsta pa rezati ukoso i stavljati na suh pleh. na isti način se prave npr njoke-knedle. ja sam sve pozbila u 1 pleh. nemojte posipati brašnom površinu na kojoj radite. staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni. poslije 10 minuta smanjiti na 140 i peći još 15 min. odmah uvaljati u šećer u prahu.

2.

još slika

3.

2

  • Lokumi(6)
  • Keksi(3)
  • Sitni kolači(2)
  • Prhki-keksi(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Lokum(1)
  • Sitni kolačići(1)
  • Isprobano(1)

16

Kupila neki margarin što je(fol)mešavina maslaca i margarina.Duplo je skuplji od običnog. I ja sam se sekirala na početku da li će da narastu jer nemaju PP pa zamalo da ti napišem i pitam te,kad ono...raspljeskaše se.

Da,mora da je tvrđe od urmašica al onda sigurno ne ide 1 kilo brašna. I sa tim trećim margarinom,kilo nije otišlo. 😃

Praviću ih definitivno opet. Samo ih grickam.😃🙂

Vjerovatno su ti ispali pljosnati zbog viška margarina. Oni po pravilu ostanu skoro isti kao kad su nepečeni jer ne ide prašak za pecivo. Možda je problem u duploj smjesi. Drugi put (ako se nakaniš da praviš opet) probaj ovu gore mjeru s pola kg brašna i miješaj drvenom kašikom pa rukom dok se ne dobije fina smjesa. Bude malo tvrđa nego za hurmašice. Tijesto se oblikuje na način da ga valjaš dlanovima gore-dole po stolu dok ne dobiješ ovako otprilike kao ovaj gornji najveći komad samo možda malo tanje http://skuvajme.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_2496-e1324144438856.jpg

PS s maslacem su ipak bolje, samo što je sad sve više pakovanja od 200 grama umjesto 250 pa treba na to pripaziti. Amože i pola margarina i pola maslaca.

Ćao Zeko!🙂

Odavno se meračim na lokume.Preukusni su,cena po prodavnicama je suluda... Iščitala puno recepata,odabrala tvoj...

Ispadoše mi kao i kod Zoje-Gite(ona radila po drugom receptu). Pljosnati. Isto nije htelo brašno da se umesi pa sam dodala još skoro ceo treći margarin(pravila duplu meru).Lepo bilo testo mekano,,kao za urmašice'' što su neki navodili... i upljeskaše mi se. Očigledno je bilo premekano.

Inače,stvarno im je ukus i tesktura kao kod kupovnih samo što se ,eto,spljeskali.

(Kad se pekli,toliko su omekšali i gotovo spojili da sam mislila da ode sve u propast. 😛 )

Treba nama nerođenim bosankama da se podrobnije objasni ta mekoća testa. Jedino što mi sada na pamet je da ubuduće lokume pravim duplo više i duplo tanje pa valjda će da se upljeskaju u  valjčiće kakvi su kod vas. 😉

Srećni praznici i pozdrav!😉☃🍻

Ovako je ispalo drugima