Moj profil

Kolač “Jaje na oko”

51

Kolač "Jaje na oko" sam nedavno otkrila i moram priznati da sam ga odmah zavoljela.
Ljubav na prvi pogled …kad već govorimo o oku!
A da ne govorim koliko taj kolač posvečujem svojem mužu koji obožava kad mu spečem jaja na oko…! Ovo je "na oko" za promjenu slatko!!!

Kolač "Jaje na oko" sam nedavno otkrila i moram priznati da sam ga odmah zavoljela.
Ljubav na prvi pogled …kad već govorimo o oku!
A da ne govorim koliko taj kolač posvečujem svojem mužu koji obožava kad mu spečem jaja na oko…! Ovo je "na oko" za promjenu slatko!!!

Sastojci

Sastojci za biskvit
15 dkg šečera
1 žlica brašna
prašak za pecivo na vrhu noža
Sastojci za kremu
0,5 l mlijeka
2 žlice brašna
2 žlice gustina
15 dkg šečera
10 dkg margarina
1 vanilin šečer
1 kompot od breskvi (ili marelica)
1 preljev za torte

Priprema

1.

Postupak za biskvit:
Ustvari, prije nego što krenete pripremati biskvit stavite breskve na cijedilo. Stavite sa strane cijelu količinu soka od kompota jer će vam kasnije trebati.

2.

Prosijati brašno i prašak za pecivo. Mikserom istuči bjelanjke i staviti ih sa strane. Dok miksate žutanjke sa šečerom lagano i postepeno dodavajte prosijano brašno. Miksajte malo duže i lagano. Nakon čega čete istučeni bjelanjak pridružiti smiksanim žutanjcima i lagano spojiti te dvije smjese drvenom kuhačom. Ja ih umješam u smjeru kazaljke na satu (...to je savjet koji sam dobila prije puno godina).
Pečete ga na 170°C oko 30 miuta.

3.

Postupak za kremu:
Pomješajte brašno, gustin i šečer s malo hladnog mlijeka i ukuhajte u ostalo vrelo mlijeko s jednim vanilin šečerom. U ohlađenu kremu čete zatim umiksati margarin.

4.

Završna faza:
Kad se biskvit malo ohladio natopite ga sa 3 do 4 žlice kompota od bresaka. Onda namažite kremu a na kremu posložite ocijeđene polovice bresaka ili marelica.
Od ostatka sirupa od breskvi skuhajte preljev za torte bezbojni i prelijte po kolaču. Nakon nekih petnaestak minuta možete ga staviti i u frižider.

Posluživanje

Ovo sam trebala ranije reči, ali kažu nikad nije kasno…
Meni je prijateljica koja mi je dala recept rekla da je najbolje da kolač napravim u protvanu od 35×22 ili 35×27. Da ću postići bolji vizualni efekt. I mislim da je bila u pravu. Jer ja ne bi bila ja da nisam napravila po svoje, jednostavno sam htjela vidjeti kako izgleda kao torta u kalupu 26. Nije loše ali ću sljedeći put napraviti kako nalaže recept – u protvanu.
Ako želite napraviti u onom najvećem protvanu poduplajte dozu!

Uživajte u kolaču!

  • Kolači(4)
  • Kolaci sa kremom(1)
  • Jajce-na-oko(1)
  • Dorde(1)
  • Gjuro(1)
  • Kolač(1)
  • BRESKVE(1)
  • Fruity(1)
  • Jaje-na-oko(1)

10

Baš me veseli ako sam vratila "jaje na oko" u vaš dom.... krema je skroz njami njami i jednostavna a kad natopiš biskvit sa sokom od breskvi je sve fino sočno 😛

moj omiljeni kolac iz djetinjstva! Imam mamin recept, no tamo je sa pudingom. A ovdje nema "pravog" pudinga, pa kad naidem na fini recept, samo se bojim da nece pisati : puding... Odlicno, onda nadam se da si nam se vratila "jaje na oko" u dom...

fino, da je samo slika bez naziva kolača, mislila bi da je stvarno jaje na oko :))

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)