Moj profil

Pizza

215

Najbitniji deo recepta odnosi se naravno na testo i temperaturu pecenja, ostali sastojci su vise stvar ukusa i navike.

Najbitniji deo recepta odnosi se naravno na testo i temperaturu pecenja, ostali sastojci su vise stvar ukusa i navike.

Sastojci

Za testo
500 g brasno (za hleb)
450 ml voda
2 kasicice kvasac (instant)
2 kasicice so
po potrebi ulje, za premazivanje posude
Ostali sastojci
150-200g praska sunka, vrlo tanko secena
150-200g sir narezan na listove (edamer, kackavalj, gauda ili sl.)
oko 150g sampinjoni
oko 150ml pizza sos
po potrebi maslinke
po potrebi origano

Priprema

Navedena kolicina testa dovoljna je za dve pice
1.

U Kitchen Aid (ili drugi stoni mikser) dodati sve sastojke osim soli i kratko izmesati sa pljosnatim nastavkom, ostaviti 10 min.Nakon tog vremena dodati i so (na ovaj nacin postize se tzv. “autoliza” testa koja skracuje duzinu mesanja testa mikserom i poboljsava karakteristike testa).

2.

Sa pljosnatim nastavkom DOBRO izmiksajte testo (moj mikser ima brzine 2-10, ja ga ukljucim na 2 oko 7-8 minuta a kasnije pojacam na 3 ostatak mucenja. Najvisa brzina koju sam u ovu svrhu koristila bila je 4). Ako pocne da se penje uz pljosnati nastavak zamenite ga i stavite spiralni nastavak za testo-kuku.Znacete da je gotovo kada pocne da se odvaja od strana posude i pocne da se penje uz kuku/pljosnati nastavak i da se odvaja od dna posude (Slika, iako je ova slika “pozajmljena” iz mog recepta za Ciabattu izgled gotovog testa je isti). Budite oprezni i nadzirite mikser kako se testo ne bi popelo uz nastavak.

3.

Stavite testo u dobro nauljenu posudu pokrivenu folijom i ostavite da se utrostuci. Ovo obicno traje do 2.5-3 sata.

4.

Kada je testo naraslo ukljucite pecnicu na najvisu mogucu temperaturu (kod mene je to 260 C gas) da se dobro zagreje (oko 40 minuta). Resetku za pecenje premestite u donju trecinu pecnice.

5.

Dok se pecnica zagreva pripremite testo za pecenje.

6.

Radnu povrsinu nakvasiti vodom i prekriti folijom a potom posuti brasnom i na nju istresti testo (Slika). Testo ce biti mekano, pospite ga sa malo brasna i podelite ostrim nozem na dva dela (Slika).

7.

Pripremite papir za pecenje, pospite ga sa malo brasna i rasporedite testo po njemu rukama, u kruznom obliku (Slika). Nezno razvlacite i oblikujte testo. Iako je meko, testo se nece lepiti za ruke ako ste ga posuli sa malo brasna.

8.

Ja pecem pizzu na pizza kamenu-”pizza stone” (koji izgleda kao velika, neglazirana keramicka plocica, debljine oko 1.5 cm i zagreva se u pecnici sve vreme). U pecnicu je ubacujem tako sto pek papir premestim na posebnu drvenu lopaticu, dodam ostale sastojke na testo i sve samo “skliznem” u pecnicu sa lopatice.

9.

Alternativa za pecenje je pozadina pleha (sto sam i sama ranije radila). U ovom slucaju, nakon oblikovanja testa na pek papiru premestite testo (sa pek papirom) na pozadinu pleha i nanesite ostale sastojke.

10.

Premazite testo pizza sosom u tankom sloju, ostavljajuci rubove nenamazanim. Rasporedite potom sunku, pecurke, maslinke, origano i na kraju sir (Slika, Slika, Slika).

11.

Od trenutka oblikovanja testa do pecenja pizze treba da prodje bar 30 minuta kako bi se testo odmorilo.

12.

Staviti pizzu u pecnicu i odmah smanjiti temperaturu na 230 C, peci oko 14 minuta. Pecenu pizzu pre secenja ostavite 5 minuta da se prohladi (Slika).

Posluživanje

Jos nekoliko detalja:

Kada koristim sampinjone, preferiram marinirane (kratko, u vodi) zbog toga sto za razliku od svezih u toku pecenja nece pustiti vodu.Ovog puta ih nisam imala ali evo odlicnog recepta koji koristim: https://www.coolinarika.com/recept/marinirane-pecurke-2.

Pizza sos kupujem gotov ali veoma uspesno sam ga pravila od mesavine paradajz paste, paradajz sosa, origana, bibera i soli. Ponekad dodam vrlo malo belog luka u prahu. Ne treba da bude jako redak ali ni previse gust

U vezi sa temperaturom pecenja: iako je ovo testo predivno, hrskavo spolja i supljikavo i meko iznutra, pravi poznavaoci pizze bi verovatno pekli testo na najvisoj mogucoj temperaturi pecnice, za jos bolji efekat (naravno uz skracivanje vremena pecenja).Probajte i sami odredite kako vam vise odgovara.

Kako je napomenuto uz recept, ova kolicina testa dovoljna je za dve pizze. Od druge polovine ja sam ovog puta napravila hleb (Slika). Testo je moguce sacuvati i za sledeci dan u frizideru (u posudi pokriveno folijom). Detalje o temperaturi pecenja ovog hleba mozete pogledati ovde: https://www.coolinarika.com/recept/ciabatta-u-originalujasons-quick-coccodrillo-ciabatta-bread , nalaze se u poslednjem paragrafu recepta, u delu “posluzivanje”. Samo oblikovanje hleba je identicno onom u navedenom receptu za Ciabattu (testo je skoro identicno).

  • Pizza(13)
  • Mmmpizza-is(1)
  • Dizano(1)
  • Mmmpizza(1)
  • Jogi-o-recepti(1)
  • To try(1)
  • Piceee(1)
  • Pizza-testo(1)
  • Testo-za-pizzu(1)

40

Voda-iz cesme, moze i mlaka.

Kakva voda triba biti

Pizza je extra

Ovako je ispalo drugima