Moj profil

Tulumbe

90 minuta
25

Evo i moji recept za tulumbe …

Evo i moji recept za tulumbe …

Sastojci

tljesto
500 ml vode
500 gr namensko brasno
pola pakovanje prasok za pecivo
6-7(ovisi od velicina jaje) sveze jaja
oko 700ml suncokretovo ulje za przenje tulubme
serbet
1,2 litre vode
1kg secer
2 pakovanja vanilina secer
1 komad limun

Priprema

1.

Prvo napraviti serbet, on je gotov kad kap od serbeta zastane na nokot i ne se razli tad dodati vanilin secer i limun izrezan na delova. Ohladiti serbet.

2.

Na sporet vo sad staviti vodu i ulje da zovrie.

3.

Kad zovri dodati brasna i trgnuti od sporet i mesati sa brvrnom zlicom. Produziti mesati a kad malo zaladi produziti mesiti sa rukom. Kad tljesto bude dovoljno toplije da trpi ruka vrucicu tad staviti pola peciva i jedno po jedno jaje i mesiti. Jaja dali 6 ili 7 ovisi od velicina(velike -6, male -7). To dobro umljesiti da tlesto pocne da pucaka.

4.

Vo duboko tjendzere(sud) staviti oko 700 ml suncokretovo ulje da se zagrije.

5.

Tljesto staviti u kalup i stavati tulumbe u zagrijano ulje. Stavati po5-6 tulumbe ne vise.Kad su dobro umljeseni sami se okretaju u ulje.

6.

Svaka przena tulumba se stavja u ladni serbet stoju u njega nekoliko minuta se vadi i redi u pleh.

Posluživanje

Od ovu dozu moze se napraviti od 30-35 tulumbe .

  • Tulumbe(3)
  • Tulumbi(1)

11

kalup moze da se napravi nadjete bocu sa velikim obimom cepa izrezati vrat flase tako kada navrtite cep ostane oblik prstena, odviti cep i staviti vrecnku za nadjev izmedju cepa i navoja na vratu, zavrni. napuniti vrecku filom zivela Tulumba

kalup vaka izgleda. LIDE samo 3 kasike ulje, ne trebaju vise oti oni se przu u ulje . I ja sam radila taj recept sa vise ulje ali tulumbe su gletavije ,ne narastu i ne primaju serbet . Ovo je isproban recept moja svekrva to radi godinama i od nje sam naucila praviti tulumbe. Probaj dopasce ti se .

Hvala svima

Ovako je ispalo drugima