Moj profil

Limun torta

49

Vrlo limunkasta, prhka kora sa limunom, kore sa limunom, krema od limuna, limun glazura.

Vrlo limunkasta, prhka kora sa limunom, kore sa limunom, krema od limuna, limun glazura.

Sastojci

Prhka kora
90 g putera
180 g brasna
1 kasika marmelade od kajsija
Ostalo
glazura
gumpaste frangipani
med+limunov sok+vruca voda

Priprema

1.

Naseckati puter na kockice i utrljati brasno da se dobiju mrvice, umesati secer, limunovu koricu, marmeladu i zumance, i dobijenu loptu testa ostaviti u frizideru nekoliko sati. Pre upotrebe ostaviti da se ugreje do sobne temperature, rastanjiti do velicine podloge kalupa za torte i ispeci na 200 stepeni.

2.

Za biskvit, umutite cvrst sneg od belanaca. Umutite zumanca sa secerom, brasnom, gustinom, medom, limunovim sokom i limunovom koricom. U zumanca umesajte kasiku snega od belanaca pa zatim istresite u preostala belanca i lagano izmesajte. Istresite u kalup oblozen pek papirom i pecite u ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Gotovo izvadite iz rerne, ostavite da odstoji par minuta pa istresite na resetku da se skroz ohladi. Ohladjeno presecite na pola.

3.

Za kremu, umutite jaja sa gustinom i secerom. Stavite mleko sa limunovom koricom da prokuva, kad prokuva skinite s vatre i ulijte u jaja (kroz cediljku da procedite limunovu koricu) neprestano mesajuci, zatim izlijte smesu natrag u serpu u kojoj se kuvalo mleko takodje neprestano mesajuci, vratite na vatru i mesajte dok se ne zgusne. Skinite s vatre i umesajte puter i mesajte dok se ne rastopi.

4.

Na tanjir za torte stavite obruc za torte namazan puterom. Slazite podloga-marmelada-krema-biskvit (natopljen sa mesavinom meda, limunovog soka, i vruce vode, koncentracija po ukusu)-marmelada,-biskvit-krema. Ostavite malo prostora pri vrhu za glazuru i poravnajte kremu. Ostavite u frizideru da se ohladi.

5.

Recept za glazuru ima ovde . Glazuru preliti preko ohladjene torte. (ja sam htela deblji sloj glazure na vrhu, ali mi se izgleda izlizao prsten kalupa za torte, popustio mehanizam za zatvaranje prstena, pa mi je glazura ostala jako tanka, ostatak je iscurio), kad se glazura stegla skinuti prsten, premazat okolo ostatkom kreme, posuti kokosom, i u sredinu staviti gumpaste frangipani (uputstvo za izradu ima ovde ).

6.

Frangipani 1 i 2

7.

Gotova torta
1
2
3

Posluživanje

Biskvit i podloga su sa izmenama prema knjizi The Ultimate cake.

  • Torte(3)
  • Torte-limun(2)
  • PEKMEZ(1)
  • Alek(1)
  • Voće(1)
  • Limun(1)
  • Torta(1)
  • Mmmnjam(1)

11

Da, tri zumanca i pet bjelanaca.

Draga alek, imam jedno pitanjce vezano za recept... Naime, u popisu sastojaka za biskvit piše da je potrebno 3 jaja i 2 bjelanca, a u postupku za izradu biskvita piše da treba "umutiti čvrst sneg od belanaca. Umutite zumanca sa secerom, brasnom, gustinom, medom, limunovim sokom i limunovom koricom. U zumanca umesajte kasiku snega od belanaca pa zatim istresite u preostala belanca i lagano izmesajte." Naime, to znači da sveukupno mutimo ukupno 3 žumanca i 5 bjelanaca? 🙂

Hvala.