Moj profil

Moje princes krofne

60 minuta
55

Ovo je, verovatno, 100-ti rp. za princeze. Ja sam ga dobila od bake moje drugarice, pre jedno 20-ak godina. Međutim, meni, i svima koji ga probaju, to je najljepši recept za princeze. Probajte, uverite se…............

Ovo je, verovatno, 100-ti rp. za princeze. Ja sam ga dobila od bake moje drugarice, pre jedno 20-ak godina. Međutim, meni, i svima koji ga probaju, to je najljepši recept za princeze. Probajte, uverite se…............

Sastojci

za
Testo
175 gr ulja (ili margarina)
1/2 litre vode
225 gr mekog (glatkog) brašna tip 400
6 kom. jaja
Krema
1 litar mleka
3 kom. jaja
3 kašike šećera "Kristal"
3 kašike glatkog brašna tip 400
200 gr. "Kristal" šećera
200 gr. umućenog slatkog vrhnja za šlag
Posip
2 kesice mlevenog vanilin-šećera

Priprema

1.

Testo:

2.

Vodu i ulje (tj. margarin) prokuvati. Skloniti s vatre i dodati brašno, vratiti na šporet (isključite ringlu) i mešajte dok se masa ne sjedini i ne postane potpuno glatka. To bude vrlo brzo. Ne zaboravite stalno mešati.
Potpuno ohladiti smesu, pa dodavati jedno po jedno jaje.
Savet! Ja sam uvek mesila testo rukama (tako mi je rekla baka koja je radila princeze u vreme kada nije postojao mixer). Poslednji put (prošlog vikenda) sam se odvažila uzeti čarobnu spravu u ruke, pa šta bude! I, rezultat je bio wonderfull! Dakle, obavezno uzmite električnu mešalicu (one viljuške za filove) i masi od ulja, vode i brašna, dodajite jedno po jedno jaje, sve vreme mešajući mikserom.
Vaditi špricem ili kašičicom (ja radim kašičicom, jer je brže) krofnice.
Savet!!! Što manju količinu vadite, jer one, prilikom pečenja narastu (upetostruče svoju prvobitnu veličinu).
Ređajte krofnice, praveći između njih prostora, jer zaista, kada počnu rasti, podivljaju, pa da vam se ne slepe jedna uz drugu.
Meni od navedene smese, ispadne po 60-ak veeeeeeeeeeelikih krofni. Međutim, to samo kada su vam jaja sveža. Inače, smesa je, navodno za 30 krofni. Znači, pripremite 2 velika pleha od šporeta (ona najveća).
Savet!!!Obavezno koristite pek-papir, koji ne podmazujete (krofnice su masne same po sebi). Jer, ako ne koristite papir, nikada nećete moći oribati pleh. Jaja u kombinaciji sa masnim testom, ostavljaju “tufne” po plehu, koje je nemoguće oprati. Sa papirom je lakše, i daleko jednostavnije.
Pečenje: Pecite krofne u prethodno zagrejanoj pećnici na 250 stepeni C, prvih 5 min. a zatim smanjite pećnicu na 220 i pecite još 20-25 min. Ukupno vreme pečenja je od 25-30 min. Gledajte i pazite!!!
E sad, najvažniji savet!!!!!!!!!!!!!!Kada su pečene krofne, isključite pećnicu, ali NIKAKO, NIKAKO, ne vadite pleh sa krofnama, ne otvarajte vrata pećnice, jedno 10-ak min., pa narednih 10 min. otvorite vrata “na pola”, pa još 10 min. držite u isključenoj pećnici, otvorite vrata od pećnice.
Znači, da bi vam krofne bile extra, da ne bi “pale”, smekšale i izgledale kao “kuhinjska krpa”, morate, nakon pečenja, hladiti ih, bukvalno POSTEPENO. Tek 1/2 sata, nakon zavrpetka pečenja (isključivanja pećnice) smete da ih izvadite iz pećnice. Verujte, svaki kolač ima neku svoju “caku”, a ovo je caka za princeze. Budete li ovako radili, krofnice će vam i treći dan (ako koja preostane) biti hrskave, prelepe.
E sad, priprema kreme – ovo je već lako, ali, opet ima jedna “caka” da okus bude kraljevski, najlepši!!!
Krema:
Od litre mleka, odvojite jedno 5 kašika hladnog za mućenje krema, a preostalu količinu mleka stavite na štednjak, dodajte mu 200 gr. “Kristal” šećera i skuvajte.
U posudi za mućenje umutite (mikserom): 3 jaja, 3 kašike “kristal” šećera, 3 kesice vanilin šećera i 3 kašike glatkog brašna.
Ovu smesu dodajte u prokuvano mleko sa šećerom i kuvajte (kao puding), na tihoj vatri, dok se ne skuva i ne bude glatka krema.
Sklonite s vatre, dobro imešajte mikserom i ohladite kremu.
U ohlađenu kremu, dodajte KAŠIKOM NE MIXEROM, oko 200 gr. umućenog (znači, čvrstog) slatkog vrhnja za šlag.
Završnica:
Pečene, dobro ohlađene krofnice, prerežite malo iznad polovice, nadjevajte kremom (bogato, ima je dosta), otprilike puuunu kašičicu u svaku krofnicu. Poklopite drugim delom tijesta.
Na kraju, prije služenja (nemojte odmah), pospite prah-šećerom, pomešanim sa prah-vanilin šećerom.
I to je to!!!!!!!!!!!!!!!! Verujte na reč, NAJLEPŠE SU NA SVETU!!!

  • Princes-krofne(4)
  • Princes-krafne(2)
  • Pastry-cream(1)
  • Princes(1)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Kolaci_razno(1)
  • Kolači(1)
  • Princes-krofne-savjeto(1)

9

Hvala vam puno na detaljnom objašnjenju. 

izgleda odlicno!

Po mom receptu omer sastojaka je malo drugaciji, testo se mora malo posoliti i poseceriti da ne bude bljutavo, a isto tako sam dodala i prasak za pecivo u ohladjeno testo.Ja sam ih pekla na 220 25 min, i omah sam ih vadila iz rerne i nisu mi pale ,bile su predivne .Jedina caka kod pravljenja ovog kolaca jeste u dodavanju jaja ,nisu sva jaja iste velicine i tacno se treba znati kad prestati sa dodavanjem jaja ,testo treba biti sjajno i da se u dugackim siljcima cedi sa kasike .Tek tada je testo dobro. Pozdrav svima !

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)