Moj profil

Sladoled

100

Ice cream doslovce znači smrznuta krema i to krema od jaja. Po meni je ovo puno bolji način pripreme sladoleda jer nema sirovih jaja. Možda je malo više posla ali isplati se, jer okus je stvarno divan, kremast, savršen

Ice cream doslovce znači smrznuta krema i to krema od jaja. Po meni je ovo puno bolji način pripreme sladoleda jer nema sirovih jaja. Možda je malo više posla ali isplati se, jer okus je stvarno divan, kremast, savršen

Sastojci

Osnovna smjesa
500 ml mlijeka
8-10 žl. šećera
Dodaci i arome
2 dl jogurta
2 žl. džema od malina ili svježe ili smrznute maline
šaka poprženih lješnjaka
50 g kokosa

Priprema

1.

Staviti mlijeko da zavrije.

2.

Za to vrijeme izraditi žumanjke sa šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu blijede boje.

3.

Uzavrelo mlijeko polagano ulijevati u jaja uz stalno miješanje mikserom kako bi se izbjeglo stvaranje grudica.

4.

To sve vratiti na vatru i kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne kao puding. Krema se ne mora do kraja zgusnuti (može biti konzistencije tople čokolade), jer će se tijekom hlađenja još stisnuti.

5.

Kad se krema potpuno ohladi (najbolje kad se ohladi staviti još malo u hladnjak), dodati umućeno slatko vrhnje uz lagano miješanje i smjesu podijeliti na nekoliko dijelova te u svaki dodati aromu ili voće po želji.

6.

Ostaviti u zamrzivač na nekoliko sati da se stisne do željene čvrstoće.

Posluživanje

Kuhajte kremu u posudi s debelim dnom (tipa zepter ili tako nešto) kako se jaja ne bi prekuhala i zgrušala.

Ako u smjesu stavite malo glicerola, sladoled će biti kremastiji, neće se onako jako zalediti, odnosno neće se stvoriti preveliki kristali.

Ja sam pravila sladoled od limuna i kiselog vrhnja, znači u osnovnu smjesu dodati kiselo vrhnje i sok i koricu limuna pa dobro promješati. Zatim od malina i jogurta, lješnjaka (suho popržene lješnjake usitniti i dodati osnovnoj smjesi) i od kokosa. Još sam u neke dodala i arome da malo pojačaju okus.
Sami možete kreirati okus koji želite, sve ovisi o vašoj mašti.

Ako radite sladoled od vanilije, onda je dobro kuhati mahunu vanilije u mlijeku i prije nego mlijeko dodate jajima izvaditi vaniliju. Isto tako i za sladoled od kokosa. Kokos kuhate u mlijeku jedno 10 min., nakon toga ga procjedite i mlijeko dodate jajima. Kad se skuha krema vratite kokos u kremu i kad se ohladi dodate slatko vrhnje.

što se tiće šećera, ako ćete praviti sladolede koji su slađi, onda je dovoljna jedna žl. šećera po jajetu da ne bi bili preslatki.

Prava krema od jaja se pravi samo od žumanjaka i onda se stvarno zgusne. Ja radim od cijelih jaja da ne bacam bjelanjke pa krema ne ispadne skroz gusta.

  • Sladoled(20)
  • SLADOLEDI(2)
  • Skrinjica-s-blagom(1)
  • Savjet(1)
  • Sladoled-bez-sirovih-jaja(1)
  • Summer(1)

11

odličan recept :))

pravila danas u kombinaciji lješnjaka, limuna i jagoda, odličan je

puno hvala

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)