Moj profil

Puretina u lisnatom tijestu

50 minuta
55

Ovakav nacin pripremanja puretine moze vam posluziti i za svecanije prilike.
Jako je dekorativno i ukusno a ne iziskuje neki veliki trud, sve pripremite i sastavite te ubacite u pecnicu, i nakon 40 minuta imate predivan rucak.

Ovakav nacin pripremanja puretine moze vam posluziti i za svecanije prilike.
Jako je dekorativno i ukusno a ne iziskuje neki veliki trud, sve pripremite i sastavite te ubacite u pecnicu, i nakon 40 minuta imate predivan rucak.

Sastojci

za
Potrebno za priblizno 4-6 osoba
700 g pureceg fileta u komadu
2 zlice ulja
2 zlice nasjeckanog persuna
200 g slanine narezane na kockice
400 g sampinjona
1 zlica vegete
Prilog
200 g mrkve
1 zlica vegete
1 zlicica crvene paprike (mljevene)
provincijski zacin ili neki drugi

Priprema

1.

Posoliti i pobiberiti filet koji treba da je duguljast, ako je komad siri trebamo ga prerezati po duzini da dobijemo dva duguljasta komada.
Filet kratko proprziti na ulju i na jacoj vtri da dobije lijepu boju i da se pore zatvore da nam ne bi kasnije meso bilo suho i bez ukusa.

2.

Izvaditi meso i na istom ulju (sada smanjimo vatru) proprzimo luk, zatim dodamo spek ili neku drugo masnije suho meso, sampinjone, persun, cesnjak, vegetu, biber i sve proprzimo dok nam voda od sapinjona ne ispari.

3.

Kad se to ohladilo dodamo razmucena jaja i krusne mrvice.

4.

Razvaljamo lisnato tijesto izrezaemo i ostavimo par trakica na stranu za ukrasavanje, a na veci dio duzine fileta stavimo rashladjenu masu sa sampinjonima. Na to stavimo filet ili dva fileta ako smo rezali (onda moramo sastaviti jedan do drugoga) i pazljivo urolamo da dobijemo lijepo rasporedjeno i omotano meso sa masom i lisnatim tijestom.
Na kraju stavite trake i premazete jajetom te pospete sa susamom.

5.

Krompir ogulite i izrezite na kockice, posvegetite pouljite, stavite zacine i biber i puder papriku te sve dobro izmijesajte. U namasten pleh stavite meso i okolo njega stavite krompir da se pece na 200 stepeni 35 minuta.

6.

Mahune i mrkvu stavimo da se kuhajuu slanoj vodi (mozete koristiti i vec kuhano iz konzerve ili staklenke). Kad je kuhano procijedimo i nakon 35 minuta pecenja krompira i mesa pomijesamo i mrkvu i mahune te pecemo jos 5 minuta.

Posluživanje

Kad izvadimo sacekamo da se malo ohladi prije rezanja, ljepse se reze.

  • Puretina(4)
  • Nedjelja(1)
  • Fine pite(1)
  • Lisnato-testo(1)
  • Meso-puretina(1)
  • Lisnato-curetina(1)
  • Puretina-rolana(1)
  • Jela-meso(1)
  • Piletina(1)

20

mljac

Prelepo.

Predivno…odlično !!!

Ovako je ispalo drugima