Moj profil

Non plus ultra

219

Nemam uvodnu riječ, naziv ovog ljupkog i nježnog kolačića koji se topi u ustima govori dovoljno sam za sebe…

Predstavljam vam način na koji se non plus ultra generacijama pravi u mojoj familiji, način malo drugačiji od onog koji je prije par godina objavila Coolinarika…

Nemam uvodnu riječ, naziv ovog ljupkog i nježnog kolačića koji se topi u ustima govori dovoljno sam za sebe…

Predstavljam vam način na koji se non plus ultra generacijama pravi u mojoj familiji, način malo drugačiji od onog koji je prije par godina objavila Coolinarika…

Sastojci

Tijesto
280 g brašna (tip 500)
prstohvat soli
250 g putera
Pjena
200 g finog kristal šećera
za sastavljanje
marmelada od marelice ili šipka (mora biti kiselkasta)

Priprema

1.

Pomiješati brašno, so i šećer u prahu, dodati na listiće izrezan puter i razmrviti ga trljanjem između dlanova. Dodati žumanjke pa zamijestiti tijesto.

2.

Od tijesta oblikovati tri loptice i ostaviti ih oko sat vremena u frižideru ili, ako vam se kao meni ne gubi vrijeme, 15ak minuta u zamrzivaču, da se malo stisnu. (Pazite, premekano tijesto se ne može razvijati, a prehladno pri razvijanju puca)

3.

Tanko razviti lopticu tijesta na pobrašnjenoj podlozi. Što tanje, to bolje. Tijesto se ne prevrće, pa pazite da se ne zalijepi za podlogu. Okruglom modlicom ili čašicom vaditi kružiće i redati ih direktno na lim (lim ne treba ni mastiti ni brašniti)

4.

Za pjenu, u neumućene bjelanjke usuti šećer (u koji se, po želji, može dodati malo vanilin šećera) pa mutiti mikserom. Ako se pjena pravi bez miksera, onda se ne smije koristiti žica, već varjačom kružno mutiti do željene čvrstoće. Pjena NE SMIJE biti previše čvrsta.

5.

Na svaki kružić špricom nanijeti “lopticu” pjene. Čvrstoća pjene mora biti takva da na loptici ne ostane “špicasti vrh”, tj. taj vrh treba sam da nestane poslije par sekundi, tako da ostane pravilno oblikovana polulopta.

6.

Peći oko 20 minuta na 100°C (pjena mora ostati bijela), pustiti da se ohladi, pa nježno skidati “šeširiće”.

7.

Postupak (od 3 do 6) ponoviti sa preostale dvije loptice tijesta, kao i sa četvrtom lopticom koja se napravi od ostataka tijesta. Ostaci tijesta se mogu razvijati više puta, tj. dok god ih ima.

8.

Poželjno je da radite sa dva lima, dok se jedan peče, drugi se priprema. Na ovoj slici možete vidjeti par detalja, tj. debljinu tijesta i modlicu (prečnik modlice je 3cm), kako izgledaju u tepsiji prije pečenja i tek skinuti sa lima…

Posluživanje

Ostaviti ih da stoje par dana na hladnom mjestu, da pjena omekša (da vas ne buni ovaj izraz, pjena izvana ostaje čvrsta, omekša unutrašnjost i onda se zaista tope u ustima).

  • Sitni kolači(10)
  • Keksi(6)
  • Kolači(3)
  • KOLAČIĆI(3)
  • Keksići(3)
  • KOLAČI- SITNI(2)
  • Sitni kolačići(2)
  • Stari recepti(1)
  • Bombice(1)

48

Upravo sam probala recept od coolinarike, nazalost ispalo totalno demotivirajuce. Testo se raspada na sto komada, sesirici popadali, testo ne dopeceno, a sesirici unutra vlazni. Upravo je testo iz tvog recepta na cekanje, pa cu videti dali tu imam vise srece.

Ovaj kolač sam pravila par puta,al po ovom receptu je postao jedan od omiljeni za svadbene tacne,jer ovo je nnajbolji recept za ovaj kolač koje sam do sada imala veliki pozzz i hvala na receptu🤗

Super su ti, ja sam nekad davno pravila slične kolačiće - oblačići, moram pronaći recept da ih uporedim, pozzzzzzzz

Ovako je ispalo drugima