Moj profil

Sarma od kiselog kupusa

40

Dolazi zima duga i hladna…..Recept stari,možda mnogima nepoznat,nestandardan,ali ako se našao u narodnom kuvaru verovatno vredi pažnje.Svako ima svoj način spremanja sarme,ja je nikada nisam pravio uvek istu.

Dolazi zima duga i hladna…..Recept stari,možda mnogima nepoznat,nestandardan,ali ako se našao u narodnom kuvaru verovatno vredi pažnje.Svako ima svoj način spremanja sarme,ja je nikada nisam pravio uvek istu.

Sastojci

0,5kg teleće,svinjsko ili goveđe meso
250gr barene svinjske šunke,
250gr ćurećeg ili drugog pečenja
1 srednja glavica kiseli kupus
1do 2 sirove svinjske nogice
0,5kg suvih svinjskih rebara
začini so,biber,peršun,celer,lorber,crni luk

Priprema

1.

Sarma je najbolje jelo među zimskim jelima.Inije bez razlogaU sarmi je i povrće i meso potpuno jelo.Usto, kod nas većina sveta voli podgrejanu sarmu, te je u tom pogledu i vrlo praktično i ekonomično jelo.Da dobijete dobru sarmu, ovako radite.

2.

Sud uzmite, svakako zemljani.Širok ne suviše dubok.Zemljni sudovi prave se od naročite zemlje, prilično grubo izrađeni nelakirani, debelih zidova koji ne dopuštaju naglu i suviše visoku toplotu, a čuvajuravnomernu toplotu veoma dugo;kad u takvom loncu provri jelo, možete lonac skinuti s vatre, jelo će još dugo krčkati u njemu.

3.

Za sarmu je najbolji kupus srednje veličine tankih listova.Kupus treba da je potpuno ukisao.

4.

Za nadev, odnosno, fil uzeće te sveže meso najpre teleće, pa tek onda, ako volite više svinjsko iligoveđe, oko pola kilograma, obarene svinjske šunke ili plećkečetvrt kilograma i isto toliko hladnog ćurećeg pečenja ili kog drugog koje vam se nađe pri ruci, i 50 grama dobro suve slanine.Svo to meso iseckajte dobro satarom ili velikim nožem na sitne komadiće;nemojte nikako meso mleti u mašini.Sirovo mesoteleće ili drugo propržite na brzinu na iseckanoj slanini.

5.

Zatim ćete sve dobro izmešati, dodati bibera, soli, malo iseckanog peršuna i celerovog lista, pola šoljice pirinča.Ako volite ljuto možete u tu masu staviti ljute aleve paprike.Ima kuvarica koje u taj nadev stavljaju i jaja da se nadev bolje veže.Za uvijanje ovo treba da vam je glavno pravilo;jedna sarma, jedan zalogaj.Sarma dakle ne sme biti duža od 4 satimetra ni deblja od dva.Između tri prsta uzeće te fil, staviti na list poviti, presaviti krajeve unutra i tako uvijati, da sarme budu vrlo čvrsto uvijene.Dno lonca namažite uljem te ga prekrite rezancima kiselog kupusa.Preko rezanaca ređaće te red sarme, pa preko sarme par komada isečenih suvih svinjskih rebara, jednu polovinu svinjske nogice, ne sušene, zatim to posuti sa sitno seckanim crnim lukom i peršunom, povrh toga ponovo stavite red rezanaca od kupusa, pa sve kao i prvi put, dok se ne dođe do kraja.Ubaciti neki lorber i malo bibera u zrnu i lonac pokriti listovima kiselog kupusa.Naliti vodom, pa stavite na umerenu vatru da se krčka 5 sati.

  • Sarma(2)
  • Kiseli kupus(1)
  • Mljeveno meso(1)

14

Oooo kako su u vas svi krasni starinski recepti, kako ono kažete, bez vegete, sa dodatkom ljubavi domaćice prema svojima! Čitam pola dana samo one divne priče što me vraćaju u stara vremena, kao da sam tamo. Hvala vam što postojite 🙂

hvala banili

Ovo je recept iz cuvenog "Patinog" kuvara.... Lepo od vas sto ste ga objavili zaradi onih koji nemaju tu legendarnu knjigu...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)