Moj profil

Princes krofne

60 minuta
493

Ovo je moj omiljeni kolač. Obožavala sam ga jesti ali nikad ga nisam znala napraviti. Krema i nekako, a krofne nikako. A onda je došla moja komšinica Nada (ekspert za princes krofne) i prosvjetlila me. Sve njene savjete pokušaću što detaljnije objasniti i vama i dobićete savršene krofne.

Ovo je moj omiljeni kolač. Obožavala sam ga jesti ali nikad ga nisam znala napraviti. Krema i nekako, a krofne nikako. A onda je došla moja komšinica Nada (ekspert za princes krofne) i prosvjetlila me. Sve njene savjete pokušaću što detaljnije objasniti i vama i dobićete savršene krofne.

Sastojci

Krema
5 kašika brašna (oštrog)
500 ml mlijeka
Tijesto
180 g brašna (mekog)
100 ml ulja
125 ml vode
Za ukrašavanje

Priprema

1.

Prvo napravite kremu. Gotova je za 10 minuta! Od 500 ml mlijeka, jednu polovinu (250 ml) stavite sa 10 kašika šećera da kuha. U međuvremenu umutiti 4 bjelanjka. U drugoj posudi umutiti 4 žumanjka sa preostalih 250 ml mlijeka i dodati brašno. Kad mlijeko prokuha dodati kremu sa žumanjcima i miješati dok se ne dobije gusta smjesa (kao palenta). U tu smjesu na kraju dodati umućene bjelanjke sa početka priče. Ostaviti kremu da se ohladi i baciti se na spremanje tijesta.

2.

Za tijesto sastojke morate izmjeriti vrlo vrlo precizno! Prokuhajte vodu i ulje. U prokuhano (ne skidati sa vatre, samo smanjiti) dodati brašno i mijesiti/kuhati dok se ne dobije kompaktna smjesa – gusto masno tijesto koje se odvaja od ivica šerpe. Pogledajte kako ovo tijesto izgleda izbliza. To ‘’kuhanje’’ traje svega par minuta. Brašno se vrlo brzo sjedini sa vodom i uljem. Kad je gotovo, ostaviti da se ohladi. U ohlađeno tijesto dodavati jedno po jedno jaje. Dakle, kad dodate prvo jaje (ovdje počinje patnja) mijesite dok tijesto opet ne postane onako glatko kao na početku, da se odvaja od ivica zdjele. Za miješanje ja koristim najdeblju drvenu kašiku koju imam i mijesim svom snagom, onako iz ramena :) Pa drugo jaje, pa treće. Naravno da nakon trećeg jajeta, više ne možete dobiti ono masno sjajno tijesto koje se ne lijepi za ruke ali mijesite što više možete. Meni u prosjeku treba pola sata za ovo dodavanje jaja. Ovako izgleda tijesto nakon dodavanja jaja.

3.

Kad je tijesto gotovo, malom kašičicom uzimajte komade tijesta i kuglice tijesta redajte po suhom plehu – pleh nemojte prethodno mastiti! Kad tijesto iz kašike spustite na pleh, samo ga par puta ‘’uštipnite’’ prstima da dobijete one brežuljke. Ova količina tijesta je dovoljno za 20-25 krofnica.

4.

Rernu zagrijati na 200-250 stepeni. Peći krofnice 20-ak minuta na toj temperaturi i sušiti još 10-ak minuta na 150 stepeni. Ja kad ih pravim gledam u njih stalno kroz vrata rerne :) pa nemam pojma koliko je to tačno minuta, kako kad. Krofnice od ove visoke temperature vrlo brzo ‘’skoče’’, izgledaju kao velike kokice, ali nemojte ih prebrzo izvaditi jer se onda samo vrate u tu svoju rupu koja se napravila u sredini i dobijete palačinke umjesto krofni.

5.

Kad su krofnice pečene, izvadite ih i vruće režite napola. Donju polovinu napunite kremom, poklopite gornjom polovinom. Krofne pospite šećerom u prahu.

Posluživanje

Ova krema je najbolja krema na svijetu iz sljedećih razloga: gotova je za 10 minuta, super čvrsta, preukusna je i odlična za primjenu u bilo kojem kolaču. Za ljubitelje ‘’žutih krema’’ ovo je idealno rješenje.

  • Princes-krofne(14)
  • Kolači(6)
  • Princes-krafne(5)
  • Princeze(3)
  • Pastry-cream(1)
  • Desert(1)
  • Kremasti(1)
  • Krafne-princes(1)
  • Kremasti kolaci(1)

90

Odlicne su zaista. Dugo ih pokusavam napraviti ovako uspije zaista svaki put. 😊Hvala

Jedini recept po kome sam ikad pravila Princes krofne, i koji je 100% uspešan! Prelepe su. Želim samo da napišem dragoj kivarici a i ljudima koji će ovaj recept probati - ne morate testo sa jajima mutiti ručno. Isprobano mikserom i uspeva savršeno, bez po muke!!! Samo dodajte jedno po jedno jaje kao što i piše u receptu. Pozdrav!

Recept za testo ne valja. Sve sam radila u mililitar tacno i uopste mi se nisu digle krofne. Horor. Zali boze vremena i materijala.

Ovako je ispalo drugima