Moj profil

Focaccia

91

Evo recepta Jamieja Olivera, zato jer ste vi to tražili! Možete ju jesti tri dana, podgrijavati u mikrovalki, samu ili u kombinaciji s bilo kojim jelom (slanim ;))

Evo recepta Jamieja Olivera, zato jer ste vi to tražili! Možete ju jesti tri dana, podgrijavati u mikrovalki, samu ili u kombinaciji s bilo kojim jelom (slanim ;))

Sastojci

za tijesto
30 g meda
625 ml mlake vode
30 g soli
još malo brašna i finog brašna za posipanje
za namaz od krumpira i ružmarina
sol, svježe mljeveni papar
češanj češnjaka
za namaz od luka
3 srednja crvena luka (ili 6 ljutika)
češanj češnjaka
šaka lišća timijana
3 žlice vinskog octa
sol, svježe samljeveni papar
za namaz od bosiljka i maslinovog ulja
češanj češnjaka
velika šaka bosiljka
sol, svježe mljeveni papar

Priprema

Tijesto
1.

Rastopite kvasac i med (ili šećer) u polovici mlake vode.

2.

Na daski, u velikoj zdjeli ili u mikseru, napravite gomilu od oštrog i mekog brašna i soli. Načinite udubinu na vrhu hrpe (možete malo zagrijati brašno prije toga).

3.

Ulijte rastopljeni kvasac u udubinu, pa s četiri prsta jedne ruke laganim kružnim pokretima iznutra prema van sve izmiješajte dok se tekućina ne upije. Sada ulijte drugu polovicu mlake vode i sve polako izmiješajte u vlažno tijesto (za neka brašna treba više vode, pa se ne bojte mijenjati zadane količine).

4.

Mijesite pet minuta, dok se ne razvije prava struktura tijesta (kada vam se tijesto zalijepi za prste, samo malo pobrašnite i protrljajte ruke).

5.

Nabrašnite obje ruke, pa lagano protrljajte površinu tijesta. Zokružite ga i stavite na lim za pečenje. Zarežite ga nožem kako bi se brže dizalo.

6.

Ostavite tijesto da se diže. Trebalo bi se udvostručiti. Mora se dizati na toplom vlažnom mjestu, bez propuha, negdje u blizini pećnice. Proces će se ubrzati ako ga prekrijete prozirnom folijom. Dizanje traje između 40min. i sat i pol, ovisno o uvjetima.

7.

Kad se tijesto udvostruči, premijesite ga barem jednu minutu. (Dotuda, imate Oliverov osnovni recept za kruh, a dalje se recepti dijele na razne vrste, u ovom slučaju focacciu.)

8.

Podijelite tijesto na dva ili četiri dijela (dva dijela, vjerojatno ako ćete kruh stavljati u velike tepsije. Međutim, ja sam podijelila na dva dijela, ali u male okrugle tepsije za pizzu, pa je focaccia ispala deblja, ali dvije za dvoje ljudi traju tri dana).

9.

(A sada dalje po receptu!) Razvaljajte svaki dio u oval visine oko jedan i pol centimetar (a tako je meni nekako i ispala). Oblik nije bitan, i treba izgledati domaće.

10.

Stavite na lim za pečenje, obilno posuto finim brašnom, pa ujednačeno razmažite po vrhu jedan od namaza.

Namaz od krumpira i ružmarina
1.

Operite krumpire (ja sam ih i ogulila, za jednu focacciu mi je bilo dovoljno sedam većih među malima, ali ne srednjih) i narežite ih najtanje što možete. Ubacite ih u slanu kipuću vodu (možete dodati i malo metvice. Ja nisam imala, pa ne znam kako je s njom.) na dvije minute (to sam previdjela, pa sam ih skuhala).

2.

Ocijedite, premjestite u zdjelu i obilno prelijte najboljim maslinovim uljem. Začinite solju i svježe mljevenim paprom, dodajte sitno nasjeckani češnjak i narezani ružmarin.

3.

Pomiješajte i namažite po kruhu. Za ljepši izgled bacite još malo ružmarina po vrhu prije pečenja.

Namaz od luka
1.

Ogulite i okomito prepolovite lukove, pa ih narežite najtanje što možete.

2.

Zagrijte tavu pristojno zalivenu uljem. Ubacite sitno nasjeckani češnjak i timijan, pa dodajte luk. Malo posolite.

3.

Pržite, stalno miješajući 4 minute (meni je trebalo duže), dok se luk ne karamelizira, ali ne smije izgorjeti. (Možda ne biste trebali učiniti što i ja, te pržiti luk dulje, dok se ne karamelizira, jer bi vam se mogao u pećnici zagorjeti, pošto se meni to desilo s gornjim slojem, kako se kruh peče na najvišoj temperaturi, pa sam ga morala skidati.)

4.

Sada ulijte tri žlice vinskog octa i lagano pržite još 4 minute. Dodajte malo soli i svježe samljevenog papra, nešto maslinovog ulja, pa sve namažite po kruhu, i još po vrhu nabacajte malo lišća timijana.

5.

Obvezno probajte napraviti s mladim lukom!!!

Namaz od bosiljka i maslinovog ulja
1.

Sitno nasjeckajte češnjak i bosiljak.

2.

Dodajte otprilike tri puta više ulja nego što imate bosiljka, kap limunova soka, sol, svježe mljeveni papar i dva sitno sjeckana i od koštica očišćena peperoncina ili chilli. Ja sam gore poslagala i mini-rajčice. Ne pretjerujte ni sa čim!

Natrag na focacciu
1.

Napravite rupe gorajući prste duboko u tijesto, što će namazu omogućiti da uđe duboko u tijesto. Nakon otprilike 45 min. trebalo bi se dići na oko 3 cm (nema potrebe da se još toliko diže). Meni se dizalo kraće kraj pećnice, koja se grijala na najvišoj temperaturi.

2.

Nema više guranja ni udaranja, već tijesto treba nježno smjestiti u pećnicu. Ne lupajte vratima pećnice, da ne izbacite vreli zrak iznutra!

3.

Pecite oko 15 – 20 min. na najvišoj temperaturi. Da budete sigurni je li tijesto pečeno, morat ćete ga izvući van i kucnuti po dnu – ako zvuči šuplje, super, ako ne, natrag s njim u pećnicu (tako kaže Jamie, ja to nisam napravila, tijesto je od ispod bilo rumeno, izgledalo mi je pečeno, kad sam prerezala kruh vidjela sam da je i to je bilo to!)

4.

Čim focacciu izvadite, obilno je poškropite maslinovim uljem i malo posolite. Odložite ga da se ohladi, a onda navalite!

Posluživanje

Med ili šećer dodajemo, jer se njima u mlakoj vodi hrani kvasac. Ničega ne smije biti previše, pa tako ni soli, jer ona loše djeluje na dizanje tijesta.

Ja nisam imala ni ružmarin, ni timijan, pa sam prvi put upotrijebila provansalski začin za obje focaccie, jer on sadrži i jedno i drugo plus još par vrsta začina. Namaze možete smišljati i sami! To mogu biti: marinirane sušene rajčice, crne ili zelene masline, začinsko bilje, ulja s travama, neki sir (dimljeni npr.)
Kad sam treći put pravila focacciu, na prijedlog naših kuharica, prepolovila sam količinu brašna odn. tijesta za dvije okrugle tepsije. Nije mi se svidjelo, iako focaccia vjerojatno mora biti tako tanka (kao pizza u pizzeriji). Slijedeći put ću probati s dvije trećine tijesta i to preporučam i vama, ukoliko ne volite ni pretanko, ni predebelo…makar se meni sviđa predebelo ;)

  • Focaccia(9)
  • Jamie-oliver(4)
  • Kruh-peciva-pogace(2)
  • Kruh i pecivo(1)
  • Kruh-pecivo-pogacha(1)
  • Za goste(1)
  • Dizana tijesta(1)
  • Pogače(1)
  • Mali obroci(1)

24

;)

hah, sad sam ugledala link koji si ostavila…divno ti ovi blizanci izgledaju – jos ih nisam probala al’ bogami, uskoro hocu…

Bok Cucikica! Meni se učinilo na temelju nekih fotki focaccia, da moraju biti puno tanje nego što ih ja radim. Kao što vidiš, iprobavala sam varijacije na temu: dvije okrugle veličine pizze od kile brašna, pa od upola manje količine (što mi se ipak nije svidjelo, iako sam pretpostavila da bi tako trebalo biti), pa na kraju od dvije trećine kile, koja je možda najidealnija. Ipak, što god bilo ispravno, ne mogu si pomoći a da mi se ne sviđa ona najdeblja ;)! Što se tiče nadjeva, nekako sam se s vremenom uhodala i premda sam ih stavljala prije pečenja na focaccie, više mi se nisu tako jako zapekli kao prvi put.