Moj profil

Domaca pogaca

20

Sta reci...kada jednom napravite i probate ovaj hljeb, vise necete ici u pekaru, definitivno! ^^

Sta reci...kada jednom napravite i probate ovaj hljeb, vise necete ici u pekaru, definitivno! ^^

Sastojci

100 g crnog psenicnog brasna
100 g razevog brasna
1 supena kasika puna suvog kvasca
2 cajne kasicice soli
1 cajna kasicica secera
350-400 ml tople vode
3 kasike ulja
1 kasika razblazenog sirceta
sjemenke suncokreta, lanene sjemenke, susam

Priprema

1.

Pomijesati sve suve sastojke. Ugrijati vodu i mlijeko, dodati ulje, pa sa toplim lagano zamijesiti tijesto tako sto cete u sredini napraviti rupicu, sipati pola tecnosti, dodati kasiku sirceta, promijesati pa sa ostatkom tople vode dobro izraditi smjesu. Tijesto treba da bude malo cvrsce, da vas to ne buni. U sastojcima sam navela 350-400 ml vode, jer sve zavisi od brasna. Tijesto prekriti cistom krpom i ostaviti na toplom da narasta sat vremena.

2.

Nakon toga, tijesto dobro promijesati kuhacom pa ostaviti da odmara jos jedan sat. Kad je ponovo naraslo istresti ga na blago brasnavu povrsinu posutu sjemenkama po zelji. Prekuvati i prebaciti u vecu tepsiju ili pleh oblozen papirom za pecenje. Nema potrebe da ga stavljate u malu tepsiju, ovako bude ljepsi i fino se spece sa strane. Jos je bolje ako imate kamenu plocu za pecenje, onda je njamiii.

3.

Hljeb prebaciti na papir i tupom stranom noza napraviti na povrsini mrezicu. Ostaviti da odmara dok se rerna ne ugrije. Peci 10-ak minuta na 210*C, potom smanjiti rernu i peci jos 25-30 minuta dok fino ne porumeni.

4.

Sjemenke mozete staviti i u tijesto, meni je sasvim dovoljno da ga na njima samo premijesim. Ponekad razmutim malo vode i brasna pa premazem hljeb i obilno ga pospem, tada sjemenke ne spadaju.

5.

Topla pogaca uz neki omiljeni namaz...moji djecaci jedu u slast. :)

Posluživanje

Eto, mijesite, pecite, pa javite utiske. ;)

  • Kruh(2)

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o receptu i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.