Moj profil

Rim

 La Dolce Vita ;)

Već godinama, da ne kažem decenijama, prvi na mojoj listi željenih putovanja bio je Rim! I konačno su se sve kockice složile!!!

Rim - "la città eterna" (večni grad) godišnje poseti 30 miliona turista, ove godina i ja sam jedna od njih!!!

Ne mogu vam rečima opisati sve moje utiske, još uvek ih sređujem, zato su tu fotke!!!
Imala sam divne domaćine, koji su mi pomogli da u tih pet dana obiđem što više znamenitosti, probam najbolji sladoled, probam njihovu najbolju hranu i najskuplji espresso! Ali krenimo redom...

 Piazza Venezia mi je bila orijentir - početak i kraj skoro svakog dana provedenog u Rimu. Od nje na različite strane počinju pet velikih rimskih ulica, a to je takođe početna/krajnja stanica mnogih autobusa kojim se dolazi do centra grada.

 Kapitol jedan od najpoznatijih i najviših rimskih brežuljaka, predstavljao je važan religiozni i politički centar. Centar današnjeg Kapitola je Piazza del Campidoglio. Postojeći izgled Piazze del Campidoglio osmislio je u 16. veku slavni umetnik Mikelanđelo.

 Rimski forum (Forum Romanum)- smešten je između brda Palatina i Kapitola. Forum je bio politički i kulturni centar Rimskog carstva kroz vekove, a danas ga čine ostaci antičkih hramova i slavoluka. Tu i je grob Romula, koji je prema legendi osnovao grad 753. p.n.e.


Uz Rimski forum nalazi se i Trajanov forum, na kome se nalazi Trajanov stub sagrađen 113. godine u slavu pobede cara Trajana nad Dačanima. To je stub kružne osnove, visok 29,78 metara, koji svojim spiralnim reljefom prikazuje rat protiv Dačana.

 Idući dalje niz Via dei Fori Imperiali (jedna od ulica koja polazi sa Piazza Venezia) nalazi se Koloseum, najpoznatiji rimski spomenik na svetu. Njegovo pravo ime je Flavijev amfiteatar, a ime Koloseum dobio je po kolosalnoj statui Nerona koja se nalazila ispred. U amfiteatru su se održavale poznate gladijatorske borbe koje je moglo da posmatra čak 50.000. ljudi. Postojalo je 80 ulaza/ izlaza, zahvaljujući kojima je bilo moguće izprazniti objekat za 10’ak minuta. 
Koloseum je svrstan u 7 novih svetskih čuda.

Idući od Trga Venecija (Piazza Venezia) ulicom Via Del Teatro di Marcello nailazi se na Marčelov tetar (Teatro di Marcello) jednu od retkih sačuvanih građevina koje je izgradio rimski car August. Posle par stotina metara nalazi se trg Piazza della Bocca della Verita, poznat po Ustima istine (Bocca della Verita). Usta istine se nalaze u crkvi Santa Marija in Kosmedin (S. Maria in Cosmedin), datiraju iz četvrtog veka p.n.e. i po legendi će se zatvoriti i odgristi ruku svakom ko ne govori istinu. Nisam se usudila da ubacim ruku u njih!

 Rim je poznat kao grad fontana, ima ih oko 300. Jedna od najlepših i najpoznatijih je Fontana di Trevi sagrađena u 18. veku. U centru fontane nalazi se bog Neptun na kočijama pored koga su postavljene dve skulptute, koje predstavljaju bogatstvo i zdravlje. 

Legenda kaze da će vam se, ukoliko u fontanu ubacite novčić, ispuniti želja da ponovo dođete u Rim. Očigledno da turisti veruju u ovu pričicu, jer se dnevno skupi novčića u vrednosti tri hiljade evra.

 Španski trg (Piazza di Spagna) jedan je od najpopularnijih i najlepših rimskih trgova. Prepoznatljiv je po Španskem stepenicama koje vode do crkve Trinita dei Monti i dalje prema Pinciju, jednom od sedam poznatih rimskih brežuljaka. Stepenice su prepune turista iz svih krajeva sveta i odlično su mesto da se napravi predah u razgledanju grada. Danas je stepeništo poznato i po modnim dešavanjima i revijama koje se ovde održavaju. U sredini trga, tačno preko puta stepenica je Fontana della Barcaccia.

 Via dei Condotti mala ulica koja vodi do Španskog trga jedna je od najskupljih u Rimu. Prodavnice najvećih svetskih imena mode nalaze se u ovoj ulici: Armani, Prada, Versace, Valentino, Gucci... A cene, prava sitnica.

 Caffè Greco je najstarija rimska kafana, nalazi se u Via dei Condotti (odmah pored Piazza di Spagna), osnovana je 1760. godine. Stendhal, Goethe, Byron, Franz Liszt, Henrik Ibsen, Hans Christian Andersen samo su neki od slavnih posetilaca ovog kafea. Danas je kafe turistička atrakcija kojoj ni ja nisam odolele i platila espresso 6 evra!!!

 Pjaca Navona (Piazza Navona) je prelep barokni trg koji krase tri fontane: Fontana del Moro, Fontana del Nettuno i u sredini Fontana dei Quattro Fiumi (Fontana četiri rijeke). Fontana simbolizuje 4 velike svjetske rijeke- Dunav, Nil, Gang i River Platu.

 Campo dei Fiori (Trg cveća) – preko dana je pijaca prepuna turista. 

 Panteon- jedan od najočuvanijih i najveličanstvenijih antičkih spomenika nalazi se na Piazza della Rotonda. To je hram posvećen svim bogovima, najsvetije mesto starih Rimljana, sagrađen oko 126. godine naše ere, tokom vladavine cara Hadrijana. U Panteonu su sahranjeni kralj Viktor Emanuel II, kraljica Margareta i poznati slikar Rafael.

 Narodni trg (Piazza del Popolo) još jedan od prelepih rimskih trgova. Na početku se nalaze crkve blizanke, S. Maria di Montesanto i S. Maria di Miracoli. U sredini je Flaminijev obelisk. Tu je i crkva S. Maria del Popolo, čiju unutrašnjost krase dela Karavađa.

 Vatikan je najmanja nazavisna država sveta i nalazi se u središtu Rima.

 Trg Svetog Petra (Piazza San Pietro) je prostor ispred Bazilike Svetog Petra. Uvek krcat turistima iz svih krajeva sveta, koji strplivo stoje u redu na ulazak u baziliku i po dva sata.

 Trastevere je deo Rima koji se nalazi na zapadnoj obali rijeke Tibar i doslovno znači "preko Tibra". Poznat je po brojnim restoranima, kafeima i živopisnom noćnom životu. Ovo je jedna kafanica veoma interesantnog enterijera.

 Ovo su samo neke od znamenitosti koje obavezno treba videti u Rimu. Ne smete propustiti da probate sladoled, ima ih na svakom koraku, čini mi se stotine ukusa i fantastični su! Obavezno probajte pravi italijanski cappuccino ili espresso. Meni je bilo interesantno da Italijani espresso piju obično za šankom i to u cugu, nema kafenisanja kao kod nas.

Šta reći o Italijanima: veseli i neposredni, često dele komlimente, pomalo detinjasti,...ma fantastični!!!

Provela sam u Rimu samo pet dana, nedovoljno da sve vidim, ali dovoljno da zavolim ovaj predivan grad i da poželim da se opet vratim.
Naravno da sam ubacila novčić, čak dva puta, za svaki slučaj!!!

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.