Moj profil

Važnost tjelesnog razvoja djece

Zašto nam je bitnije pametno ili uredno dijete od tjelesno spretnog? Da li jedno isključuje drugo ili su ipak to dijelovi jednog te istog procesa?

Svi znamo da je pravilan tjelesni razvoj jedan od preduvjeta za zdrav život. Veliki broj roditelja ipak daje prioritet mentalnoj naobrazbi. Zašto nam je bitnije pametno ili uredno dijete od tjelesno spretnog? Da li jedno isključuje drugo ili su to ipak dijelovi jednog te istog procesa?

Potrebno je i djetetov najfiniji instrument – njegovo tijelo – naučiti na optimalan rad i stvoriti sve preduvjete da ga ljudsko biće što duže nesmetano koristi.

Tjelesni razvoj je preduvjet za sve aktivnosti u životu, bilo da se radi o igranju, trčanju, kopanju vrta, vožnji automobila, učenju, radu u uredu, radu u tvornici, umjetničkom izražavanju, druženju, zaljubljivanju... jer kada smo bolesni ili nemoćni, sve drugo pada u vodu – ne možemo ispunjavati svoje životne potrebe i nismo zadovoljni..., a svatko želi biti veseo i radostan. Najviše djeca.

Pijanistov zub

Postoji priča o vrhunskom pijanistu koji je trebao održati koncert. On je za taj događaj svirao satima, danima, mjesecima, godinama... vježbao je predano.

Na dan koncerta počeo ga je boljeti zub i nije mogao održati koncert. Kada čovjeka boli zub, to je toliko jaka bol, da sav njegov talent, godine učenja i usavršavanja, njegova predanost i žar u tim trenucima ne mogu doći do izražaja. Odlazak stomatologu riješit će problem i pijanist će opet moći vježbati i svirati pred tisućama obožavatelja. Ipak, stomatolog će ga upozoriti da mora redovito prati zube, jer će se u protivnom problem ponovo pojaviti.

Mi djecu učimo da peru zube od rođenja, zar ne? Učimo ih da peru ruke poslije obavljanja nužde i prije jela i kad dođu izvana i nakon igranja s kućnim ljubimcem... dezinficiramo stambene prostorije, iskuhavamo rublje, kupujemo usisavače prašine s tristo vrsta filtara... ulažemo trud, vrijeme i novac na održavanje higijene u svrhu očuvanja zdravlja naše djece. Želimo da ta naša mala blaga imaju sve preduvjete za nesmetan razvoj.

Pijanistova leđa

Što bi bilo kada bi se pijanist jutro prije koncerta probudio s jakim bolovima u leđima? Otišao bi kiropraktičaru ili fizioterapeutu i taj bi čudesan čovjek zlatnih ruku učinio nekakve magične zahvate da smiri upaljeno mjesto. Ali i fizioterapeut bi imao savjet: vježbaj redovito kako te ne bi boljela leđa. Ako će te boljeti leđa, nećeš moći svirati svim svojim žarom, nećeš do kraja uživati svirajući pred tisućama obožavatelja, nećeš se moći dati 100%.

Razni aspekti odgoja

Kako roditelji uče djecu higijeni, lijepom ponašanju, estetici, raznim vještinama, općim ljudskim vrijednostima i općoj kulturi, tako je potrebno i njegov najfiniji instrument – njegovo tijelo, naučiti na optimalan rad i stvoriti sve preduvjete da ga ljudsko biće što duže nesmetano koristi. Ljudski mozak bi živio puno duže da se tijelo koje ga nosi i hrani ne bi prerano potrošilo.

Kretanje i sportske igre razvijaju motoričke sposobnosti i vještine, jednako kao što zdrava prehrana regulira probavu i osigurava hranjive tvari za organizam. Misaone igre (zagonetke, slagalice) razvijaju sposobnost zaključivanja, a učenje raznih umjetničkih vještina (oblikovanje plastelinom, crtanje, sviranje) razvijaju sposobnost manipulacije (naravno, pri tome ne mislimo na upravljanje drugim ljudima, već na finu upotrebu ruku).

Mala beba se hvata rukama i pridiže, a kasnije puže i hoda... postoji cijeli niz malih motoričkih lekcija u razvoju djeteta.

Djeca znaju

Kada se rodi, dijete upotrebljava svoje tijelo spontano i neplanirano, vođeno podražajima i raznim novonastalim situacijama. Primjerice, kada bebi smeta svjetlost, odmaknut će glavu ili staviti ruku preko očiju. Nitko ga to nije naučio, samo se "sjetilo". Također, kada osjeti svoje roditelje u blizini, pruža ruke željno prisnosti. I dalje kako raste, to ga sve više stvari zanima -- uviđa razne pojave u svijetu oko sebe i istražuje ih.

U tom istraživanju malo biće pronalazi razne načine kako da ostvari te svoje mini ciljeve, pa se tako prvo valja, nakon toga hvata rukama i pridiže, a kasnije puže i hoda... postoji cijeli niz malih motoričkih lekcija u razvoju novorođenčeta i kasnije, dojenčeta. Savladavanje tih motoričkih lekcija je preduvjet za bavljenje svim drugim interesima – hranjenjem, igranjem s roditeljima, jednostavnom manipulacijom predmeta (bacanje, guranje, vučenje) pa sve do kompleksnih kretnji poput vožnje tricikla, crtanja, trčanja ili skakanja...

Što nam je činiti?

Dijete se samo po sebi i tjelesno i psihički razvija kroz istraživanje svoje okoline, a uloga svakog roditelja je da mu omogući prostor za eksperimentiranje, potiče ga da si postavlja pitanja, daje mu iskrene odgovore te mu pruži podršku u svim tim aktivnostima. Jednom naučene vještine i stečene pozitivne navike dalje je samo potrebno održavati i ne dozvoliti da padnu u zaborav.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.