Moj profil

Zdravlje iz kokosa

Ključne tri sirovine od kokosa su osušeno kokosovo "meso" (bijeli mekani dio), kokosova vodica, napitak ugodne arome i slatkoće te kokosovo ulje.

Premda svi trpaju kokos iz porodice palmi (Cocos nucifera) u voće, on ne spada ni u voće ni u orašaste plodove već u koštunjače (engl. drupe). Jednako tako, svi tekstovi i slike ga svrstavaju u egzotično voće. No ostaje činjenica da je upravo kokos vrlo tražen jer se sastoji od više dijelova i koristi se u pripremi cijelog niza jela i napitaka, ali i kozmetičkih proizvoda. Naime, kokos ima karakterističnu aromu koja se obilato koristi kako u kulinarstvu tako i u kozmetici.

Za vrijeme rata na Pacifiku hitna intravenska infuzija za teške ranjenike ubrana je s drveta palme tj. bila je kokosova vodica.

Najčešći utisci o kokosu potječu iz brojnih filmova, gdje se vidi kako se tamo krije spasonosna vodica, bijelo "meso" i čupava i tvrda kora koju prethodno treba probiti. Naravno, to je površinska slika koja predstavlja najviše desetak postotaka svega što znamo o kokosu. Ključne tri sirovine od kokosa su osušeno kokosovo "meso" (bijeli mekani dio), kokosova vodica, napitak ugodne arome i slatkoće te i kokosovo ulje. Mnogi vole kokosovo mlijeko koje je također jedna od jestivih varijanti kokosa. Osušeno i naribano "meso" kokosa tzv. kokosovo brašno možemo kupiti u svakom trgovačkom centru kao dodatak za kolače. Kokosovo ulje je popularno u veganskoj kuhinji kao zamjena za maslac. Služi kao sredstvo za njegu kose i kao sredstvo protiv starenja kože u raznim kremama, jer najbrže i najlakše prodire kroz kožu i uspješno štiti njenu površinu od nepoželjnih vanjskih utjecaja.

Sirovo kokosovo "meso" sadrži 47 g vode, 354 kcal, 33,5% masti, 3,5% proteina i 6,2% šećera. Slatkasto i hranjivo uz napomenu da se radi pretežito o zasićenim masnoćama. Nisu zanemarivi ni ostali sastojci (kalcij 14 mg, željezo 2,5 mg, folata 26 mcg i holina 12,1 mg). Kokosovo "vrhnje" zapravo je iscijeđeno meso koje je još uvijek vrlo izdašno u hranjivim tvarima. Tako voda čini 53 g, energije ima 330 kcal, proteina 3,6 g, masti 35 g i šećera 6,6 g. Nakon sušenja hranjive tvari su koncentrirane pa tako meso kokosa sadrži u 100 g: 684 kcal, 5,3 g proteina, 70,0 g masti i 21,5 g šećera. Kalcij raste na 26 mg, a željezo na 3,3 g. U strukturi masti 90% su zasićene masne kiseline.

Kokosovo mlijeko zanimljivo je zbog karakteristične egzotične arome, divnog mliječnog izgleda i slatkog okusa. U 100 g sadrži 67,6 g vode, 230 kcal, 2,3 g proteina i 24 g masti. Pored toga sadrži kalcija 16 mg, željeza 1,6 g, selena, mangana i dr. Rekli bismo izvrsno punomasno mlijeko koje se može koristiti za prehranu i u kulinarstvu te može zamijeniti mlijeko u prehrani kako male djece tako i odraslih.

Velik broj znanstvenih i stručnih radova ukazuju na vrlo blagotvorne učinke kako "mesa" tako ulja, vodice i mlijeka od kokosa. Vrlo ugledna imena iz znanosti kažu da je kokosovo ulje najzdravija namirnica na zemlji, a narodi koji u dnevnoj prehrani upražnjavaju bilo koji dio kokosa – su zdravi narodi. Praksa to donekle i potvrđuje.

Kokosovo ulje popularno je u veganskoj kuhinji kao zamjena za maslac.

Za kokosovu vodicu se kaže kako nema bolje izotonične otopine za oralnu rehidraciju. Primjerice, za vrijeme rata na Pacifiku, hitna intravenska infuzija za teške ranjenike ubrana je s drveta palme tj. bila je kokosova vodica. Valja reći da je šezdesetih godina takva intravenska aplikacija imala dosta široku primjenu. Sada se kokosova vodica koristi kao izvrstan napitak bogat elektrolitima osobito u rekonvalescenciji teških bolesnika. Nadalje, poznato je da kokosova vodica pored ostalog sadrži fitohormone rasta koji mogu imati pozitivan utjecaj na imunološki sustav. Ujedno kokosova vodica ima antikarcinogeno djelovanje jer usporava diferenciranje stanica i izaziva apoptozu stanica tumora. Ima i stručnih radova koji ukazuju na pozitivne učinke kokosove vodice kod kardio-vaskularnih bolesti.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.