Moj profil

Smoothie - zamjena za obrok?

Ukoliko odaberemo takve sastojke za smoothie koji sadrže sve makronutrijente, smoothie može činiti izvrstnu i kvalitetnu zamjenu za obrok.

Smoothie je gust napitak koji se dobije miješanjem voća i/ili povrća s mliječnim proizvodom ili vodom te je izvrstan i kvalitetan doručak, ali i prijepodnevni ili poslijepodnevni međuobrok, ovisno o vrsti i količini sastojaka koje koristimo prilikom njegove pripreme.

Priprema smoothieja

Bazu smoothieja uvijek treba činiti voće snažnog i izraženog okusa poput naranče, jabuke, kruške ili bobičastog voća koje onda možemo razrijediti ili vodom, mrvljenim ledom, mliječnim proizvodom (jogurt, mlijeko), biljnim napitkom poput mlijeka žitarica ili pak njihovom kombinacijom.

Na bazu voća možemo dodati bilo koje voće i povrće po  želji, naravno najbolje ono sezonsko. Na kraju je smoothie dobro i obogatiti s dodacima poput mljevenih orašastih plodova ili chia sjemenka budući da su oni izvor masnih kiselina. Nikako se ne preporuča dodavati šećer ili umjetne zaslađivače budući da je voće samo po sebi izvor fruktoze i ugljikohidrata te zaista nije potreban dodatan povišeni sadržaj šećera u smoothieju.

Zdravstveni i nutricionistički aspekt smoothieja

Budući da prilikom pripreme smoothieja koristimo i koru, pulpu te sjemenke pojedinog voća i povrća, smoothie je izvrstan izvor prehrambenih vlakana, a zbog fruktoze u voću i povrću pruža adekvatnu razinu glukoze u krvi dulje vrijeme te time i osjećaj sitosti.

Ukoliko smo pripremili voćno-povrtni smoothie na bazi mliječnog proizvoda, s dodatkom orašastih plodova ili sjemenki, osigurali smo u jednoj čaši sve makronutrijente koji su nam potrebni u jednom obroku te stoga smoothie možemo smatrati zamjenom za obrok. Otprilike 0.5 l smoothieja može biti zamjena za doručak, dok 0.3 l može činiti kvalitetnu prijepodnevnu ili popodnevnu užinu.

Svakako se ne preporuča smoothijem zamijeniti kuhani obrok u danu, bio to ručak ili večera ovisno o životnom stilu pojedinca, budući da rijetko može sadržavati adekvatan unos energije koji je potreban iz najobilnijeg dnevnog obroka.

U principu ne postoje namirnice koje se unutar smoothije-a morale ili ne bi trebale kombinirati niti vrijeme dana u kojemu bi se trebale ili ne bi smjele jesti. Sve ovisi o tome koju vrstu voća, povrća i napitaka pojedinac preferira i voli te kakva konzistencija smoothie-ja mu se najviše sviđa.

Recept

1 banana
1 šalica bobičastog voća
1 šalica špinata
150 ml jogurta od vanilije
150 ml obranog mlijeka
3 kockice leda

A osim što čine kvalitetnu zamjenu za obrok, vrlo brzo se pripremaju, s minimalno suđa za pranje te se mogu konzumirati u hodu.

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.