Moj profil

Nekoliko najvećih zabluda o Atkins dijeti

Svi smo se u potrazi za 'savršenom' dijetom susreli sa hrpom dijeta koje su nam obećavale čuda i to uz malo ili nimalo truda. Jeste li čuli za onu izreku "ako je nešto predobro da bi bilo istinito to obično i je tako"... žao mi je, ali to je potpuno točno.

Svi uvijek tražimo čarobni štapić da nam u sekundi ispuni želje bilo da su realne ili potpuno nerealne spram naših mogućnosti. Umjesto da planiramo unaprijed nekako se uvijek nađemo u situaciji da sve radimo u zadnji tren. To se posebno odnosi na skidanje kilograma i dostizanje svetog grala svake dijete - naše idealne težine, i pod tim mislim na ideal koji smo si mi zacrtali koji rijetko odgovara stvarnosti. I što onda radimo? Pribjegavamo svim mogućim sredstvima da dostignemo taj svoj ideal.

Ovdje ću vam pokušati približiti i razbiti nekoliko mitova o Atkins dijeti i što ona zapravo jest, a što nije.

Važno je naglasiti da nisam liječnica i da sve navedeno temeljim na svojim iskustvima, istraživanjima dostupnih izvora informacija i napisanih znanstvenih članaka, te svima savjetujem da se prije i tijekom svake dijete posavjetuju sa liječnikom i kontroliraju krvnu sliku, te opće stanje organizma.

Informirajte se jer informacija je moć.


Pa krenimo redom:

Mit br. 1 - Atkins dijeta pomoći će mi da u samo par tjedana skinem hrpu kilograma koje sam skupljala mjesecima i onda se vraćam na stari način prehrane.

  • Točno je, skinut ćete dosta kilograma, prije svega istopiti masnoće, no Atkins dijeta nije 'crash' ili 'blitzkrieg' dijeta. Atkins je prije svega način prehrane sa većim unosom proteina, a manjim unosom UH. Ima nekoliko faza od kojih se u prvoj indukcijskoj najviše gubi i najrestriktivnija je, a zatim se postupno prelazi u faze dva i tri gdje se postupno uvodi sve više UH i balansiramo taj omjer prema našim potrebama, odnosno pronalazimo točku u kojoj nam UH neće povećavati kilograme. Nakon toga prelazimo na četvrtu fazu, održavanje u kojoj sa svim naučenim 'alatima' i količinama UH održavamo svoju idealnu težinu.
  • Dakle, ako mislite par tjedana držati dijetu i onda se vratiti na stari način prehrane (obično nezdravi koji je i doveo do prekomjerne tjelesne težine) radite veliku grešku. Vratite li se odmah na stari način prehrane bez postupne prilagodbe na UH izbacit ćete si tijelo iz ravnoteže, osjećat ćete se loše i u najvećem broju slučajeva vratiti sve kilograme plus još par, ovisno o tome koliko loše ste se hranili. I što ste dobili s tim, osim viška kilograma - aposlutno ništa pozitivno, vratili ste se tamo odakle ste i krenuli.
  • Zato pamet u glavu i razmislite što točno želite, jer koliko god primamljiva bila Atkins dijeta traži puno veći angažman od onoga što ste pretpostavili na početku.

Mit br. 2 - Na Atkins dijeti jedem samo meso, meso, meso koliko god hoću i kad god hoću i mršavim, wow to je to!!

  • Ne, to nije to! Atkins dijeta nije dijeta bez UH, nego dijeta sa niskim udjelom UH. To je velika razlika! U svim fazama dijete vi jedete UH samo ne bilo koje i ne velike količine (listu dozvoljenih UH s dozvoljenim količinama za pojedine faze možete pronaći na službenoj stranici Atkins dijete, isto kao i detaljan opis dijete). Ti UH se uglavnom sastoje od povrća, i to najvećim dijelom i manjim dijelom mliječnih proizvoda. Tu moram naglasiti da se jedu samo oni UH i u onoj količini dozvoljenoj za fazu u kojoj ste trenutno. Postupno vam se povećava izbor, ali UH koji nisu na listi se ne konzumiraju jer nisu svi UH isti i nemaju svi isti učinak na vaše tijelo, prije svega razinu šećera u krvi (što je povezano i sa 'napadima gladi' i konačno rezultatima koje dobivate).
  • Količina proteina. Tu uvijek brljamo i često upadnemo u zamku pa pojedemo previše proteina i dobivamo kontra efekt, vaga ili stoji ili čak dobijemo koji kg više. Ok, u prvom tjednu zbog privikavanja tijela na manje UH više smo gladni i nije strašno ako pojedemo malo više, ključna riječ je malo. Ponekad pomaže da si rasporedimo više manjih obroka. Jedan obrok dnevno nikada nije dobra opcija.  Pa koliko onda proteina trebamo konzumirati? Za poticanje tijela da uđe u stanje ketoze i počne sagorjevati masti optimalna količina je 0,75-1g na 1/2kg tjelesne mase. 0,75g je nekakav standard, ali ako više vježbate i imate jače fizičke napore može se povećati do 1g. Sve iznad toga izgrađuje, 'nabija' mišićnu masu, a višak opet povećava tjelesnu težinu i opterećuje tijelo u pokušaju da ga izbaci. Znam izgleda jako komplicirano, ali ustvari nije. Evo, dat ću vam primjer: Osoba od 100kg sa minimalnom ili nikakvom tjelovježbom izračunat će si dnevnu količinu proteina ovako; 0,75g*100kg*2(zato što 0,75g ide na pola kilograma). Kad sve to pomnožite dobit ćete iznos 150, što znači da vam je potrebno 150g proteina dnevno.
  • Jedem kad god hoću. Pa, ne baš. Vodimo li se zdravim razumom jasno je da ne može biti dobro najesti se tako da ne možemo disati prije spavanja. Rasporedite obroke na one periode koje vam odgovaraju 3, 4, 5. Najbolje je 3-4, ali ako morate češće jesti onda rasporediti 5 manjih obroka kroz dan.

Mit br. 3 - Ne trebam uzimati nikakve vitamine i minerale.

  • Tome sam posvetila cijeli jedan članak. Odgovor je da, trebate i to ne bilo kakve. Da se ne ponavljam pogledajte članak 'Zašto je važno koristiti vitaminske i mineralne suplemente kod Atkins dijete'.

Mit br. 4 - Mogu tu i tamo 'brljati' i uzeti UH koji nisu dozvoljeni ili uzeti više od dopuštene količine UH.

  • Naravno da možete, no da li bi trebali i što dobivate s tim, to je druga priča. Ne bi trebali. U takvim situcijama obično varamo sa 'najgorim' vrstama UH poput npr. bijelog kruha, kolača, sa šećerima, mliječnim proizvodima koji nisu na listi dozvoljenih namirnica za fazu u kojoj se nalazimo ili pretjeramo sa količinom UH. Što dobivate s tim?  Ako vam je svejedno što ste u prvom tjednu prolazili krizu zbog smanjenja UH i šećera, trpili 'vučju glad' i mrzili sve na svijetu, samo naprijed....prođite to još jednom. Ako vam je svejedno što ste utrošili toliko truda dosada i krećete ispočetka ili si kočite dijetu i produžujete 'agoniju', samo naprijed. Ako toliko ne poštujete svoje tijelo i mučite ga kad god stignete, samo naprijed.  Ako duboko udahnete i malo razmislite, zapitajte se, vrijedi li zbog 5min užitka odbaciti sve što smo dosada postigli. Bunit ćete se, ali nismo roboti, no ta izjava je dvosjekli mač. Roboti ponavljaju ono za što su programirani, pa zašto onda ne bi, ako već niste roboti, sami sebe reprogramirali na novi, bolji, učinkovitiji način umjesto ponavljanja starih obrazaca koji su nas i doveli do situacije koja nam nije niti malo ugodna.

Mit br. 5 - Ne trebam vježbati jer kilogrami i masnoće se samo tope.

  • Istina, smršavit ćete i bez vježbanja no, tjelovježba je uvijek korisna i dobrodošla. Ako ništa drugo počnite pješačiti na posao ili s posla, a kasnije povećavajte intenzite i mijenjajte vrste tjelovježbe. Važno je krenuti, kasnije nećete moći bez nje. A sigurna sam da osim vitkog želite i čvrsto tijelo.

Mit br. 6 - Atkins ne djeluje i nije zdrava dijeta.

  • Potpuno ste u pravu, neće djelovati i neće biti zdrava sve dok ne poštujete pravila i umjesto da se informirate o svemu na njihovoj službenoj stranici ili izdanim knjigama svoje izvore podataka temeljite na izjavama i prepričavanjima ljudi koji su pročitali tri reda dijete u najnovijem broju nekog lifestyle magazina ili na nekom desetom forumu gdje Atkins dijetu izjednačuju sa mesnom, ketogenom i sličnim dijetama. To nije isto.
  • I na kraju, nemojte vjerovati niti meni, provjerite!! Informirajte se!!!  To je ključ uspjeha u svemu.

Eto dragi moji, dala sam si truda, članak je poduži, ali mislim da je vrijedilo i da se trebalo reći.

Voljela bih čuti vaše komentare i iskustva, isto tako svaka konstruktivna kritika je dobrodošla😁, naglasak na konstruktivna. 

xoxo

AtkinsGirl

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.