Moj profil

Medena kućica :)

Još prošle godine, a posebno kad su coolku preplavile medene kućice, u meni se probudila želja da i mi na našem stolu imamo ukras od medenjaka - medenu, bajkovitu kućicu. Od projekta, izrade, do konačnog oblika naše medene kućice sa dva stanara... 

Investitor: mr. kolač (vidno zadovoljan klijent vidi se na slici)
Izvođač: g.o. L.- odjeljenje za kolače cokohely
Projektant: dr. dipl.ing.kolač. arh. Špiro Špuka
Nadzor: dipl. ing. savjetovanja i prigovaranja Majka
Tip objekta: Montažna građevina od prefabriciranih medenjak elemenata
Objekt izveden po sistemu 'kolač u ruke'

Još prošle godine, a posebno kad su coolku preplavile medene kućice, u meni se probudila želja da i mi na našem stolu imamo ukras od medenjaka - medenu, bajkovitu kućicu. Ideju sam rekla bratu, studentu građevine s umjetničkom crtom, koji je svaki dan donosio nove ideje i planove što ćemo i kako. S obzirom da nikad nisam pekla medenjake, a još manje imala ovakav izazov - odlučila sam da napravimo jednostavnu medenu kućicu, jer nisam znala kako se ponaša tijesto, niti royal icing, ni kako funkcionira sve to zajedno. 
Prvu večer započeli smo s projektiranjem, tj. započeo je brat, njemu to baš ide. Ideje su navirale. Ali, kako sam rekla, odlučili smo se za jednostavnost. 



Izrezali smo sve potrebne djelove: pročelje, začelje, bočne stranice, krović, dimnjak, vrata, prozorčiće, postolje za kućicu, za okućnicu - zvjezdice u nekoliko veličina za jelkicu, dva čovječuljka kao stanovnici kućice... 



Sutra dan sam napravila tijesto, divno za rad - Medenjaci iz davnina od Maksice.

 Bez ostavljanja u frižideru, nastavila sam s valjanjem tijesta za papiru za pečenje. Odvojila sam komadić tijesta i valjala na na papiru za pečenje, dok tijesto nebi prelazilo gabarite željenog elementa. Izrezivali smo prvo s nožem, al smo shvatili da je idealna za rezanje tijesta silikonska špatulica koju smo malo uronili u brašno kako se nebi lijepilo.

 Osjetljivije djelove (kao prozorčić i krugovi na pročelju) rezali smo oštrim nožićem također uronjenim u tijesto prije rezanja, kako se nebi ljepio za tijesto. Tijesto je bitno pažljivo rezati. 

Jako nam se svidila ideja da na kućici imamo i prozore (staklene), pa smo na mjesto gdje je prozor stavili istučene bombone 505 sa crtom (prije pečenja) - po preporuci Maksice.

 Možda smo nedovoljno stavili bombona pa nam se za 2 dana prozor malo istopio (dok na medenjacima, koje sam radila poslije i stavila više bombončića, "staklo" nije promjenilo svoj oblik, nije se istopilo).

Kada smo sve djelove spekli i dobro ohladili, nisu promjenili svoj oblik u odnosu na oblik prije pečenja.

Slijedilo je ukrašavanje stranica - točkice oko prozira i vrata i ljepljenje škura (grilja) i spojili smo stranice dimnjaka, kao i zvjezdice u jelkicu. Bili smo nestrpljivi pa smo istu večer započeli slaganje.  Na bazu smo prvo zaljepili pročelje, zatim bočne stranice, a onda začelje. Ljepili smo sa  royal icing smjesom: šećer u prahu, bjelanjak i žličica octa, koju sam stavila u slastičarsku vrećicu. Može se i u običnu, malo čvršću vrećicu za led staviti, pa na dnu izrezati rupicu. Pridržavali smo rukama da se dobro stisne smjesa. Kada nam se stislo i dobro zaljepilo, u kućicu smo stavili čovječuljka, a onda smo zaljepili i krović. S obzirom da sam malo deblje tijesto za krović napravila, kada smo ga s royal icingom zapljepili, po kući smo tražili predmete koji će nam pridržavati krović dok se ne stegne i zaljepi, da nebismo morali sami držati. :) 

Kada smo utvrdili da se i krov dobro spojio s kućicom, maknuli smo pomoćne predmete i započeli iscrtavanje krova. To sam prepustila preciznoj ruci moga brata.

Dok je crtao, sjetila sam se da bi čokoladne kapljice mogli koristiti kao ukras na krovu, pa sam ih ja stavljala gdje se linije na krovu sjeku, dok se smjsa nije stvrdnula. Postavljen je i naš dimnjak. 

Na vrh krova za ukras smo koristili čokoladne jastučiće (pahuljice). Pustili smo kućicu da se preko noći još osuši, a sljedeću večer nastavili ukrašavanje okućnice. Snijeg na površini je bilo najlakše razmazati žlicom (ili špatulicom), a uz rubove kućice i na prozore smo stavljali iz slastičarske vrećice.

Stavili smo vrata kućice, jelkicu, čovječuljka i čokoladne jastučiće kao ogradicu. Stazicu su vrijedni stanovnici naše kućice očistili, pa im nismo htjeli uništiti njihov trud snijegom. Time je naša priča zaokružena u cjelinu. 



Puno ljubavi, vremena i truda je uloženo u ovu kućicu. Svakim danom smo nadodavali, nadopunjavali i završavali našu kućicu koja sada krasi naš blagdanski stol. 
Hvala mom braci bez kojeg ova kućica nebi imala ni približan oblik i izgled i hvala dragoj Maksici na savjetima za tijesto i staklaste ukrase. 

 I evo još sličica naše kućice: 

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.