Moj profil

Kvarnerski karnevali

Početkom 2009. Kvarner je ponovo pod opsadom maškara. Podiže se karnevalska zastava u Opatiji, a primopredajom gradskih ključeva u Rijeci započinje jedan od najvećih karnevala na svijetu.

Početkom 2009. Kvarner će ponovo biti pod opsadom maškara iz cijele Hrvatske i svijeta. U tom se razdoblju, na tragu stoljetne mesopusne pučke tradicije, folklora i mitologije starih Slavena te venecijanskih i austrijskih građanskih karnevala, u Opatiji i Rijeci održavaju međunarodne karnevalske priredbe.

Karneval u Opatiji započinje 17. siječnja podizanjem karnevalske zastave, a završava 25. veljače njenim spuštanjem. Tradicionalni "Dječji karnevalski korzo" na programu je 8. veljače, a "Balinjerada" 15. veljače. Od 20. do 22. veljače na programu je opatijskog karnevala Međunarodna jedriličarska regata "Carneval Cup".

U vrijeme trajanja karnevala u opatijskim hotelima Imperial, Kvarner i Ambasador već se tradicionalno održavaju maskirani plesovi, te služe tradicionalni karnevalski kolači - fritule, kroštule i krafne.

Nadalje, od 23. siječnja do 22. veljače u Rijeci se održava 26. Riječki karneval, jedan od najvećih karnevala u Europi. Karneval započinje izborom kraljice i primopredajom ključeva grada. Na bogatom je programu riječkog karnevala i "Carneval snowboard session", spektakularno međunarodno natjecanje u snowboardu koje će se održati 31. siječnja na posebnom poligonu ispred hotela Bonavia. Posjetitelje i sudionike sigurno će oduševiti i "Dječja karnevalska povorka" na programu 14. veljače te "Međunarodna karnevalska povorka" koja će se održati zadnji dan karnevala, 21. veljače. Na programu je 26. Riječkog karnevala i prestižni "Karnevalski bal" koji se održava u nekadašnjoj Guvernerovoj palači i ugošćuje visoke goste i uglednike iz zemlje i inozemstva među kojima su tradicionalno i veleposlanici i konzuli akreditirani u Hrvatskoj.

Osim uživanja u dječjoj i međunarodnoj karnevalskoj povorci u kojoj su i slavni zvončari koji na tom području već vjekovima bučno tjeraju sile zla i prizivlju proljeće te u karnevalskom balu, posjetitelje Rijeke očekuju i brojni karnevalski koncerti, priredbe i izložbe, svakodnevne karnevalske fešte do ranih jutarnjih sati u ugostiteljskim objektima kao i na trgovima i ulicama užeg središta grada.

Autor slike: Franz Patzig

:(Još nema komentara

Budi prva/i, podijeli svoje mišljenje o slici i pomozi nekome u odabiru savršenog jela.