Moj profil

Pita od jagoda

42

Ima mnogo recepata za ovakve pite. Moj Alan najviše voli baš ovu ,jer spoj limunkastog prhkog tijesta i jagoda čine divnu kombinaciju, a okus maslaca u tijestu čini je bogatom. 

Recept ne nosi ništa posebno novo, ali želim da njemu ostane zabilježen kad ga toliko voli. 

Ima mnogo recepata za ovakve pite. Moj Alan najviše voli baš ovu ,jer spoj limunkastog prhkog tijesta i jagoda čine divnu kombinaciju, a okus maslaca u tijestu čini je bogatom. 

Recept ne nosi ništa posebno novo, ali želim da njemu ostane zabilježen kad ga toliko voli. 

Sastojci

Prhko tijesto
2 žličice praška za pecivo
125 g maslaca
Nadjev
350-400 g jagoda
2 žlice ruma (ili likera od višnje)
3 žlice šećera
1 preljev za torte(prozirni)
3 žlice džema od jagode ili šumskog voća
cimet (po želji)

Priprema

1.

Umijesiti tijesto, tako da maslac narežete na komadiće i prstima  utrljate u   prosijano brašno u koje ste dodali prašak za pecivo i šećer. Dodajte koricu limuna , te cijelo jaje i s limunovim sokom umijesite tijesto.Omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak , bar 1h.

2.

Pripremite nadjev:

Jagode operite , očistite i narežite na manje komade. Pospite s 2-3 žlice šećera, dodajte 2-3 žlice ruma i ostavite na hladnom 1h.

Umjesto ruma možete dodati i višnjevaču, ili votku s okusom voća ili maraskino, zavisi što imate.

3.

Ohlađeno tijesto prepolovite, polovicu razvaljajte na papiru za pečenje i oblikujte donju koru.Ja sam radila u okruglom kalupu za pite promjera26 cm.

Stavite kratko zapeći 10-tak minuta, tako da tijesto ostane polupečeno .

4.

Jagode  koje su pustile sok stavite u posudu , dodajte preljev za torte razmućen u malo vode i dobro ga izmiješajte da ne bude grudica. Umiješajte u jagode ,kratko skuhajte i kad se počne zgušnjavati maknite s vatre. Umiješajte 3 žlice džema od jagoda ili od šumskog voća u smjesu. Po želji dodajte cimet.

5.

Na pripremljenu podlogu lagano žlicom stavljajte nadjev.

6.

Razvaljajte drugu polovinu tijesta i položite na pitu, uvrnite rubove da se ne otvaraju.

Pecite još 20  minuta na 160°C, dok ne postane zlatnožuto.

Posluživanje

Pospite šećerom u prahu i poslužite, možete i uz kuglu sladoleda od vanilije.

Ako je režete, jer ste nestrpljivi poput nas dok je topla , moguće da će se nadjev malo prelijevati, inače ostane kompaktan!

  • Kolaci-jagodi(1)
  • Pita-od-jagoda(1)
  • Lenja-pita-san(1)

2

Draga Suzanan,hvala na komplimentima.Ti znas da ja nisam ljubitelj slatkog,ali ako i jedem onda ću prije pojesti komad pite nego tortu.A kod mene zapravo svi vole (malo je reci vole,obozavaju slatkiše)kolače svake vrste ,pa i onaj najmanji.,.Da ga samo vidiš,kakoodmah viče mam mam čim uđe u kuću.Sjedne mirno meni u krilo i gušta u okusima.Nema mrvica,nema prolijevanja,niti razmazivanja hrane kako radi mami i tati.Jednostavno odmah zaviruje u padele ,sta se kuha,probava .kontrolira da li se peče kruh tako da se naviruje u pećnicu...presmiješan je.Mi svi kao zacarani ponavljamo i usvajamo njegove riječi i posve smo poblentavili za njim.pozz

skoro sam trazila medju tvojim receptima jedan koji mi je trebao..I znas sto,kada onako odjednom sve prelistam-pravi si majstor za pite ove vrste.Naravno,za puno toga ali ovakve pite su ti sve perfektne!

Velika pusa Alanu..ako da,moze odvojiti jednu pusu za mamu..

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)