Moj profil

Moj voćni kolač

21

iliti proja sa visnjama, kako ga je nazvao moj nevaljali muzic :)

iliti proja sa visnjama, kako ga je nazvao moj nevaljali muzic :)

Sastojci

Testo
2 kom. jaja
60g bagremovog meda*
60g kefira
80g brasna od prosa
1 kasicica praska za pecivo
Ostalo
400-500g otrebljenih visanja (kod mene marele)**

Priprema

1.

Otrebiti visnje od kostica. Posto sam zelela kolac sa puno visanja, a znam da ce one ispustiti sok i nakvasiti testo, kako sam ih trebila, stavljala sam ih na kuhinjski papir.

2.

Prosejati brasno od prosa i umesati u njega prasak za pecivo.

3.

Izmesati jaja, med, maslinovo ulje, kefir i u tu smesu dodati prosejano brasno. Sve zajedno izmesati zicom.

4.

Sipati 1/2 smese za testo u podmazanu i brasnom posutu tepsiju, ili u tepsiju oblozenu pek papirom. Poredjati 1/2 kolicine visanja i staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni.

5.

Posle 10-ak minuta, izliti ostatak smese i poredjati ostatak visanja. Vratiti u rernu i peci dok ne porumeni. Proveriti viljuskom ili cackalicom. Meni je zbog kolicine visanja trebalo oko 45 minuta.

6.

Ohladiti i seci na kocke. Po zelji, odozgo sipati jos malo meda. Prijatno! :)

Posluživanje

*bagremov med stavljam jer je on po meni najblazeg ukusa, skoro da ga uopste nisam osetila, dok recimo ako stavim livadski, obicno se oseti da je kolac sa medom, e sad, nekome ne smeta, ali ja ne volim bas taj smek u kolacima, vise volim da je samo slatko, bez smeka :)

**Ako vam visnje nisu dobro ocedjene, predlazem da ih ipak stavite manje nego sto sam ja, jer ce se testo suvise zgnjeckati i nece moci da se ispece, a ovde ide svega 80g brasna. Jednom prilikom sam pravila ovaj kolac sa kajsijama i stavila sam ih toliko da kolac nije mogao da mi se ispece 2 sata i na kraju je vise licio na dzem ;)

  • Brashno-od-prosa(1)
  • Probati-nale(1)
  • Vishnje(1)
  • Kolach(1)
  • Višnje(1)
  • Kolac-sa-visnjama(1)

23

he, he...eto, nije moj jedini, svi su isti ili bar slicni 😉 pozdrav Betty, nisam te videla 100 godina 🙂

joj nale, kako sam se ismejala sada...svi muzevi su isti...vec dugo ja pravim po recima mog muza: proju sa kupinama, visnjama, malinama i ostalim vocem 😁 a sto je najgore, skoro pa je u pravu, ja toliko smanjim secer, a uvek stavim par zrna soli, pa mi se nekad omakne i malo vise, a voce kiselo...ma super 😁 tako, da bih ja smazala jedno pola pleha te tvoje proje 😘

hvala Vanja...ta sali se covek, voli da me zeki 🙂