Moj profil

Domaći hleb

90 minuta
42

Pravi hleb već nekoliko meseci i pravio sam ga na razne načine. Ovaj mi se najviše dopao a jedina fora je samo u dobrom mešanju testa i temperaturi za pečenje.

Pravi hleb već nekoliko meseci i pravio sam ga na razne načine. Ovaj mi se najviše dopao a jedina fora je samo u dobrom mešanju testa i temperaturi za pečenje.

Sastojci

0,5 kg brašna
0,2 kg kukuruznog brašna
po ukusu so
kašika ulja
40 grama kvasca
1,5 dl mlake vode
200 grama putera
kašičica šećera

Priprema

1.

Rastopite kvasac u mlakoj vodi i dodajte kašičicu šećera. Pomešati belo i kukuruzno brašno, posoliti i dodati kašiku ulja. Kada se kvasac rastopio u vodi sipajte sve to u brašno i počnite sa mešanjem testa. Ja sam ga mesio možda i pola sata ali u tome i jeste poenta. Kada je glatko i meko formirajte oblik i ostavite da odstoji 45 minuta na toplom. Rernu dobro zagrejte na 200 do 220 stepeni. Pre pečenja hleb dobro namažite puterom, pleh takođe i stavite da se peče. Treba ga peći manje od 25 minuta ali jedan minut ga deli od toga da zagori. Probao sam i slabije temperature pa da se duže peče ali ova mi je ubedljivo najbolja. Kada je gotov pokrite hleb vlažnom krpom. Korica krcka a unutra pečen taman kako treba.

  • Kruh(3)
  • Kukuruzno-brasno(1)
  • Hleb-peciva(1)
  • Puter(1)
  • Domaci-hleb(1)
  • BRASNO(1)

4

Odlican hleb, probaj da hleb ne pokrivas nicim, nek se sam hladi, korica bude jako mekana.

Hvala 🙂 Kada je reč o puteru mislio sam na oba hleba ali greškom nisam naveo u receptu. Ja svakako volim dobro da podmažem pleh a boga mi i hleb, Vi možete manje ako volite. I kada je dodavanje vode u testo u pitanju ja stavim tih 1,5 dl ali i dodadam preko ako testu fali.

Prelijep kruh, uglavnom ih pečem sama, probati ću po tvom receptu ali imam pitanje: kuda ide onih 200 grama putera? U tijesto ili se s njim premazuje kruh? Nije li to malo previše za premazivanje?

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)